232
Ο σαουδάραβας υπουργός Οικονομικών σε παλιότερη συνάντηση των G20 | EPA

Ριάντ: «Οξυγόνο» στον Ερντογάν με την κατάθεση πέντε δισ. δολαρίων στην τουρκική κεντρική τράπεζα

Protagon Team Protagon Team 6 Μαρτίου 2023, 15:42
Ο σαουδάραβας υπουργός Οικονομικών σε παλιότερη συνάντηση των G20
|EPA

Ριάντ: «Οξυγόνο» στον Ερντογάν με την κατάθεση πέντε δισ. δολαρίων στην τουρκική κεντρική τράπεζα

Protagon Team Protagon Team 6 Μαρτίου 2023, 15:42

Η Σαουδική Αραβία υπέγραψε συμφωνία με την Τουρκία για να καταθέσει πέντε δισ. δολάρια στην κεντρική τράπεζα της χώρας μέσω του Σαουδαραβικού Ταμείου για την Ανάπτυξη (SFD).

Ο σαουδάραβας υπουργός Οικονομικών Μοχάμεντ Μπιν Αμπντάλα Αλ-Τζανταάν είχε ανακοινώσει τον Δεκέμβριο την πρόθεση της χώρας του να κάνει την κατάθεση.

Ενώ τα τουρκικά καθαρά αποθέματα ξένου συναλλάγματος είχαν ανακάμψει από τα μόλις έξι δισ. δολάρια που ήταν το περασμένο καλοκαίρι –το χαμηλότερο επίπεδό τους σε διάστημα τουλάχιστον 20 ετών– έχασαν περίπου 8,5 δισ. δολάρια μετά τους φονικούς σεισμούς του Φεβρουαρίου.

Τα καθαρά διεθνή αποθέματα της τουρκικής κεντρικής τράπεζας μειώθηκαν κατά περίπου 1,4 δισ. δολάρια, στα 20,2 δισ. δολάρια την εβδομάδα ως τις 24 Φεβρουαρίου, όπως έδειξαν την Πέμπτη τα στοιχεία της τράπεζας.

Η σαουδαραβική κατάθεση ακολουθεί κοινές προσπάθειες από την Αγκυρα και το Ριάντ να βελτιώσουν τις σχέσεις τους, που είχαν πληγεί μετά τη φρικτή δολοφονία του σαουδάραβα αντιφρονούντα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι το 2018 στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη.

Τα αποθέματα ξένου συναλλάγματος της Τουρκίας μειώθηκαν κάθετα τα τελευταία χρόνια εξαιτίας παρεμβάσεων στην αγορά από τον Ερντογάν μετά τη συναλλαγματική κρίση του Δεκεμβρίου 2021.

Η τουρκική λίρα έχασε περίπου 30% της αξίας της έναντι του δολαρίου πέρυσι και 44% το 2021.

Η κατάθεση υπογράφηκε από τον πρόεδρο του SFD, Αχμέντ Ακίλ αλ-Χατίμπ, ο οποίος είναι επίσης υπουργός Τουρισμού της Σαουδικής Αραβίας, και τον κυβερνήτη της τουρκικής κεντρικής τράπεζας Σαχάπ Καβτσίογλου, αναφέρεται στη δήλωση του SFD.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...