(φωτ. αρχείου) | Intimenews/ΜΠΑΜΠΟΥΚΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
Επικαιρότητα

Reuters: Κίνδυνος να χάσει η Ελλάδα την επιστροφή των €750 εκατ. από τα ομόλογα

Ως το τέλος Φεβρουαρίου θα εκδοθεί η έκθεση για την μεταμνημονιακή επιτήρηση, στην οποία θα βασιστούν οι υπουργοί Οικονομικών κατά τη συνεδρίαση του Eurogroup στις 11 Μαρτίου
Protagon Team

Τον κίνδυνο η Αθήνα να χάσει τη δόση των 750 εκατ. ευρώ από τις επιστροφές ομολόγων επισείουν ευρωπαίοι αξιωματούχοι γιατί η ελληνική πλευρά δεν έχει ολοκληρώσει ένα κατάλογο συμφωνημένων μεταρρυθμίσεων.

Στις 27 Φεβρουαρίου πρόκειται να εκδοθεί από την Κομισιόν η έκθεση μεταμνημονικής επιτήρησης, στην οποία θα βασίσουν οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης εάν θα επιτρέψουν την εκταμίευση.

«Η έκθεση θα αναφέρει πιθανώς ότι η Ελλάδα δεν έχει ολοκληρώσει τις συμφωνηθείσες μεταρρυθμίσεις», αναφέρει στο Reuters αξιωματούχος της ευρωζώνης.

«Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης, οι οποίοι πρόκειται να συνεδριάσουν για να συζητήσουν το θέμα στις 11 Μαρτίου (στο Eurogroup), δεν θα επιτρέψουν την εκταμίευση εκτός αν η Αθήνα ολοκληρώσει τις δράσεις στο διάστημα μεταξύ 27 Φεβρουαρίου και 11 Μαρτίου», πρόσθεσε.

Τα χρήματα, όπως τονίζει το Reuters, είναι μέρος του ποσού των 4,8 δισ. ευρώ από τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων που διακρατούν κεντρικές τράπεζες της Ευρωζώνης (ANFAs και SMPs), αλλά και από το waiver – τον μηχανισμό που επέτρεπε στο ευρωσύστημα να χρησιμοποιεί ελληνικά ομόλογα για δανεισμό.

Η επιστροφή των χρημάτων ήταν κίνητρο για την Αθήνα να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις που υιοθετήθηκαν στα προγράμματα διάσωσης από το 2010.

Το δημοσίευμα του Reuters αναφέρει ότι υπάρχουν 16 διαφορετικές μεταρρυθμίσεις σε διαφορετικά στάδια ολοκλήρωσης. Οι βασικές συνδέονται με την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου (μόνιμο αίτημα των ευρωπαϊκών Αρχών προς την Ελλάδα) και την εξέλιξη του συστήματος πρωτοβάθμιας υγειονομικής περίθαλψης.

Ακόμη εκκρεμεί το νομικό πλαίσιο για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια των τραπεζών και ειδικά το πλαίσιο προστασίας των υπερχρεωμένων νοικοκυριών.

Για αυτό το ζήτημα το Reuters επικαλείται άλλον αξιωματούχο της ευρωζώνης που επισημαίνει ότι «το βασικό ζήτημα είναι το νομικό πλαίσιο για τα υποχρεωμένα, όπου απαιτείται μια ισορροπία ανάμεσα στην προστασία των οικονομικά αδύναμων ιδιοκτητών και των τραπεζών. Η ελληνική πλευρά εξακολουθεί να επεξεργάζεται το συγκεκριμένο νόμο ενώ λαμβάνει και τα σχόλια από την πλευρά των θεσμών».

Πάντως, το Reuters μεταφέρει την επισήμανση και των δύο αξιωματούχων ότι εάν το Eurogroup αποφασίσει να μην εκταμιευθούν τα χρήματα τον Μάρτιο, αυτό μπορεί να γίνει σε μεταγενέστερη φάση, εφόσον ολοκληρωθούν όλες οι μεταρρυθμίσεις που έχουν συμφωνηθεί.