379
Το πασίγνωστο προϊόν της εταιρείας που πωλείται εδώ και δεκαετίες | EPA/DAN PELED

Reuters: Η Johnson & Johnson γνώριζε για δεκαετίες ότι το παιδικό ταλκ είχε καρκινογόνο αμίαντο!

Protagon Team Protagon Team 15 Δεκεμβρίου 2018, 16:00
Το πασίγνωστο προϊόν της εταιρείας που πωλείται εδώ και δεκαετίες
|EPA/DAN PELED

Reuters: Η Johnson & Johnson γνώριζε για δεκαετίες ότι το παιδικό ταλκ είχε καρκινογόνο αμίαντο!

Protagon Team Protagon Team 15 Δεκεμβρίου 2018, 16:00

Ερευνα του πρακτορείου Reuters αποκαλύπτει ότι η εταιρεία Johnson & Johnson γνώριζε επί δεκαετίες ότι το παιδικό ταλκ Baby Powder περιείχε καρκινογόνο αμίαντο.

Σύμφωνα με την έρευνα, που βασίστηκε σε υπομνήματα, εσωτερικές αναφορές και άλλα εμπιστευτικά έγγραφα, στελέχη της Johnson & Johnson γνώριζαν τουλάχιστον από το 1971 ότι τα προϊόντα της περιείχαν μικρή ποσότητα της απαγορευμένης ουσίας.

Η εταιρεία είχε παραγγείλει και πληρώσει για μελέτες για το Baby Powder και πλήρωσε κάποιον για να επαναδιατυπώσει το άρθρο που παρουσίαζε τα ευρήματα σε επιστημονικό περιοδικό.

Απαντώντας στην έρευνα του πρακτορείου, η Johnson & Johnson εξέδωσε ανακοίνωση τονίζοντας ότι «είναι ψευδής οποιαδήποτε υπόνοια» ότι γνώριζε ή έκρυβε πληροφορίες για την ασφάλεια του ταλκ.

«Πρόκειται για μια εσκεμμένη προσπάθεια να ξεχαστεί το γεγονός ότι χιλιάδες ανεξάρτητα τεστ αποδεικνύουν ότι το ταλκ μας δεν περιέχει αμίαντο, ούτε προκαλεί καρκίνο», υπογράμμισε ο Έρνι Νιούβιτς, ο αντιπρόεδρος της, σε μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Σύμφωνα με το Reuters, το 1976 η Johnson & Johnson διαβεβαίωσε την υπηρεσία τροφίμων και φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) ότι δεν εντοπίστηκε αμίαντος «σε κανένα δείγμα» του ταλκ που είχε παραχθεί από τον Δεκέμβριο του 1972 μέχρι τον Οκτώβριο του 1973. Ομως τουλάχιστον τρεις εξετάσεις από τρία διαφορετικά εργαστήρια, μεταξύ 1972 και 1975, βρήκαν αμίαντο στο ταλκ.

Η εταιρεία βρίσκεται αντιμέτωπη με περισσότερες από 10.000 αγωγές, από καταναλωτές που υποστηρίζουν ότι τα προϊόντα «Baby Powder» και «Shower to Shower» προκαλούν καρκίνο των ωοθηκών. Τα προϊόντα αυτά κατηγορούνται επίσης ότι προκαλούν μεσοθηλίωμα, έναν σπάνιο και θανατηφόρο τύπο καρκίνου που συχνά ξεκινά από τον υπεζωκότα (στους πνεύμονες) ή το περιτόναιο (στην κοιλιά).

Η μετοχή του αμερικανικού κολοσσού Johnson & Johnson υποχώρησε την Παρασκευή πάνω από 10% και πιθανότατα θα καταγράψει τη μεγαλύτερη πτώση της τα τελευταία 16 χρόνια, μετά τη δημοσίευση του ρεπορτάζ του Reuters.

Οι επενδυτές ανησυχούν ιδιαίτερα για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει η έρευνα αυτή, καθώς η εταιρεία φαρμακευτικών και καλλυντικών προϊόντων βρίσκεται αντιμέτωπη με χιλιάδες αγωγές, κυρίως από γυναίκες και συγγενείς τους που ασθένησαν ή πέθαναν από καρκίνο.

Μολονότι η Johnson & Johnson δεσπόζει στην αγορά σκόνης ταλκ εδώ και περισσότερα από 100 χρόνια, τα έσοδα από την πώληση των προϊόντων αυτών ήταν μόλις το 0,5% των 76,5 δισ. που κέρδισε την περασμένη χρονιά. Στο σύνολο των αγωγών σε βάρος της εταιρείας για πρόκληση σωματικών βλαβών, οι υποθέσεις που σχετίζονται με το ταλκ αποτελούν λιγότερο από το 10%.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...