393
Ο Γενς Σπαν στην Μπούντεσταγκ την Τετάρτη. Ο υπουργός Υγείας έχει εξηγήσει ότι άρση του lockdown στις αρχές Φεβρουαρίου είναι πολύ δύσκολο να υπάρξει | REUTERS/Michele Tantussi

Ρεκόρ θανάτων στη Γερμανία – «Δεν μπορούμε να άρουμε τα μέτρα ως τον Φεβρουάριο» λέει ο Γενς Σπαν

Protagon Team Protagon Team 14 Ιανουαρίου 2021, 09:11
Ο Γενς Σπαν στην Μπούντεσταγκ την Τετάρτη. Ο υπουργός Υγείας έχει εξηγήσει ότι άρση του lockdown στις αρχές Φεβρουαρίου είναι πολύ δύσκολο να υπάρξει
|REUTERS/Michele Tantussi

Ρεκόρ θανάτων στη Γερμανία – «Δεν μπορούμε να άρουμε τα μέτρα ως τον Φεβρουάριο» λέει ο Γενς Σπαν

Protagon Team Protagon Team 14 Ιανουαρίου 2021, 09:11

Στη Γερμανία αρχίζουν να συνειδητοποιούν ότι τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα θα κρατήσουν πολύ. Δεν είναι μόνο οι δηλώσεις των κυβερνητικών παραγόντων –το τι είπε και τι δεν είπε η Ανγκελα Μέρκελ στους βουλευτές των Χριστιανοδημοκρατών ή οι προβλέψεις του υπουργού Υγείας Γενς Σπαν– είναι και οι αριθμοί που κάθε μέρα γίνονται πιο εφιαλτικοί: το πρωί της Πέμπτης, το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ ανακοίνωσε ότι το τελευταίο 24ωρο, τουλάχιστον 1.244 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τον κορονοϊό, οι μεγαλύτερες απώλειες σε μία ημέρα από την έναρξη της επιδημίας της Covid-19 στη Γερμανία.

Ετσι, το παρατεταμένο lockdown είναι μονόδρομος: Η Γερμανία δεν θα μπορεί να άρει όλα τα μέτρα που αποσκοπούν στην ανάσχεση της εξάπλωσης της Covid-19 στις αρχές του Φεβρουαρίου, δήλωσε ο υπουργός Υγείας Γενς Σπαν, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για περαιτέρω μείωση των επαφών για να αναχαιτιστεί παραλλαγμένο στέλεχος του νέου κορονοϊού.

«Ενα πράγμα είναι ήδη προφανές: Δεν θα είναι δυνατό να χαλαρώσουν όλοι οι περιορισμοί την 1η Φεβρουαρίου», δήλωσε ο Σπαν στον ραδιοσταθμό Deutschlandfunk, προσθέτοντας ότι θα χρειαστούν άλλοι δύο με τρεις μήνες για να φανούν τα αποτελέσματα του εμβολιασμού κατά της Covid-19.

Η γερμανική ταμπλόιντ Bild έγραψε την Τρίτη ότι η καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ δήλωσε σε συνεδρίαση που είχε με βουλευτές ότι το lockdown που έχει επιβληθεί στη Γερμανία μπορεί να διαρκέσει ως τις αρχές του Απριλίου.

Ομως, όπως σημειώνει η Deutsche Welle, άλλα τα σχέδια των πολιτικών, άλλα συμβαίνουν στην πραγματική ζωή. Και ιδού η απόδειξη:

Προ εβδομάδων, η τοπική κυβέρνηση της Βαυαρίας πήρε τα πιο αυστηρά περιοριστικά μέτρα για την καταπολέμηση της πανδημίας, αλλά δεν κατάφερε να περιορίσει τη μεταδοτικότητα του ιού. Σήμερα η κατάσταση στη Βαυαρία δεν διαφέρει ουσιαστικά από εκείνη στο κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, που έλαβε πιο «χαλαρά» μέτρα, χωρίς, για παράδειγμα, να επιβάλει περιορισμούς μετακινήσεων σε συγκεκριμένη περίμετρο γύρω από τη μόνιμη κατοικία.

Με αυτή την αφορμή ο Μίχαελ Χούτερ, διευθυντής του Ινστιτούτου της Γερμανικής Οικονομίας με έδρα την Κολωνία (IW), απηύθυνε έκκληση να μην επικρατήσει η λογική του λουκέτου. Μιλώντας στη Γερμανική Ραδιοφωνία (DLF) και απαντώντας στο ερώτημα εάν πρέπει να κλείσουμε τα πάντα για να αντιμετωπίσουμε την πανδημία, ο Μίχαελ Χούτερ απάντησε: «Οχι, προς Θεού. Πρέπει να είμαστε χαρούμενοι και ευγνώμονες για το γεγονός ότι, σε αντίθεση με το προηγούμενο lockdown την άνοιξη του 2020, η βιομηχανία κρατάει γερά. Αυτό δείχνουν τα τελευταία στοιχεία για το οικονομικό κλίμα και τις βιομηχανικές παραγγελίες».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...