481
Ο Βίκτορ Ορμπαν στην ομιλία του στο Ευρωκοινοβούλιο. Ο εθνικιστής πρωθυπουργός της Ουγγαρίας δέχθηκε σκληρό χαστούκι από τους ευρωβουλευτές | REUTERS/Vincent Kessler

Ράπισμα στον Ορμπαν: Η ΕΕ ενεργοποίησε το Αρθρο 7 κατά της Ουγγαρίας

Protagon Team Protagon Team 12 Σεπτεμβρίου 2018, 14:37
Ο Βίκτορ Ορμπαν στην ομιλία του στο Ευρωκοινοβούλιο. Ο εθνικιστής πρωθυπουργός της Ουγγαρίας δέχθηκε σκληρό χαστούκι από τους ευρωβουλευτές
|REUTERS/Vincent Kessler

Ράπισμα στον Ορμπαν: Η ΕΕ ενεργοποίησε το Αρθρο 7 κατά της Ουγγαρίας

Protagon Team Protagon Team 12 Σεπτεμβρίου 2018, 14:37

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε την Τετάρτη την ενεργοποίηση της διαδικασίας επιβολής κυρώσεων κατά της Ουγγαρίας για την επανειλημμένη παραβίαση των δημοκρατικών κανόνων.

Με 448 ψήφους υπέρ, 197 κατά και 48 αποχές, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε για πρώτη φορά στην ιστορία του την ενεργοποίηση της διαδικασίας του Αρθρου 7 κατά κράτους μέλους.

Η ίδια διαδικασία έχει ενεργοποιηθεί από τον Δεκέμβριο του 2017 κατά της Πολωνίας, με απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Στη συνέχεια το ζήτημα της Ουγγαρίας θα παραπεμφθεί στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Στο ψήφισμα αναφέρεται ότι η Ουγγαρία κινδυνεύει να παραβιάσει βασικούς κανόνες της ΕΕ, κάτι που επιφέρει την προβλεπόμενη πειθαρχική διαδικασία.

Στην κυβέρνηση του εθνικιστή πρωθυπουργού Ορμπαν καταλογίζονται παρεμβάσεις στην ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης και την ελευθερία του Τύπου, διαφθορά και παρεμβάσεις στην ακαδημαϊκή ελευθερία. Η χώρα έχει γίνει στόχος επικρίσεων και για την πολιτική της για τις μειονότητες και τους πρόσφυγες.

Ο μηχανισμός του Αρθρου 7

Η διαδικασία του Αρθρου 7, όπως την εξηγεί το politico.eu, είναι περίπλοκη με αρκετά βήματα που πρέπει να ολοκληρωθούν πριν την ατιμωτική αφαίρεση ψήφου. Τα δύο μέρη δεν εξαρτώνται το ένα από το άλλο και δεν υπάρχει προκαθορισμένο χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση – προφανώς μπορεί να ανακοπεί ανά πάσα στιγμή.

Η πρόταση για τα προληπτικά μέτρα πρέπει να γίνει από το Ευρωκοινοβούλιο, την Κομισιόν ή το ένα τρίτο των κρατών-μελών εκτός φυσικά από τη κατηγορούμενη χώρα, η οποία έχει το δικαίωμα «απολογίας» στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Επειτα το Ευρωκοινοβούλιο με πλειοψηφία δύο τρίτων πρέπει να εγκρίνει  το ψήφισμα και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο με 4/5 να αποφασίσει ότι υπάρχει «σαφής κίνδυνος σοβαρής παραβίασης των κανόνων». Έπειτα το Συμβούλιο θα πιστοποιεί τακτικά ότι η χώρα εξακολουθεί να παραβιάζει τους κανόνες.

Αν διαπιστωθεί «σοβαρή και συστηματική παραβίαση», το ένα τρίτο των χωρών ή Κομισιόν κάνουν μία πρόταση για κυρώσεις. Με τη σειρά της και αφού ακουστεί η κατηγορούμενη χώρα, η πρόταση πηγαίνει στο Ευρωκοινοβούλιο που θα πρέπει να την υπερψηφίσει τουλάχιστον με τα 2/3.

Επειτα το Συμβούλιο πρέπει ομόφωνα (πλην της κατηγορούμενης χώρας φυσικά) να αποφασίσει να προσχωρήσει η διαδικασία.

Τέλος το Συμβούλιο με ενισχυμένη πλειοψηφία (τουλάχιστον 55% των χωρών με το 65% του πληθυσμού)  λαμβάνει απόφαση για κυρώσεις η οποία μπορεί να περιλαμβάνει και αφαίρεση ψήφου.

Θεωρητικά –και αυτό θα εξαρτηθεί από το πόσο η μία και η άλλη πλευρά θα θελήσουν να τραβήξουν τα πράγματα στα άκρα – η Ουγγαρία θα μπορούσε να χάσει ακόμη και το δικαίωμα ψήφου στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Για την καταδίκη της Ουγγαρίας απαιτείται ομόφωνη ψήφος των άλλων 27 χωρών, πράγμα μάλλον δύσκολο γιατί χώρες της Κεντρικής Ευρώπης συμμερίζονται στον ένα ή τον άλλο βαθμό της θέσεις της Ουγγαρίας.

Το politico.eu σημειώνει ότι η ψηφοφορία δείχνει το χάσμα ανάμεσα στις μεγάλες φιλελεύθερες χώρες στο δυτικό τμήμα της Ενωσης (Γαλλία, Γερμανία) και στις χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης από την άλλη. Με το πλευρό των μεγάλων χωρών είχε ταχθεί και η Κομισιόν.

Μεταξύ όσων ψήφισαν υπέρ της ενεργοποίησης ήταν και έλληνες ευρωβουλευτές, μεταξύ τους της Νέας Δημοκρατίας, όπως είχε δηλώσει ο πρόεδρος του κόμματος Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...