458
Aπό τις αντιδράσεις του κόσμου που είχε συγκεντρωθεί έξω από το τουρκικό δικαστήριο, αμέσως μετά την ανακοίνωση της καταδίκης του Οσμάν Καβαλά | REUTERS/Dilara Senkaya

Ράπισμα Ουάσινγκτον σε Ερντογάν για την καταδίκη του Οσμάν Καβαλά σε ισόβια

Protagon Team Protagon Team 26 Απριλίου 2022, 09:45
Aπό τις αντιδράσεις του κόσμου που είχε συγκεντρωθεί έξω από το τουρκικό δικαστήριο, αμέσως μετά την ανακοίνωση της καταδίκης του Οσμάν Καβαλά
|REUTERS/Dilara Senkaya

Ράπισμα Ουάσινγκτον σε Ερντογάν για την καταδίκη του Οσμάν Καβαλά σε ισόβια

Protagon Team Protagon Team 26 Απριλίου 2022, 09:45

Προβληματισμό και βαθιά απογοήτευση για την καταδίκη (εδώ) του τούρκου μαικήνα Οσμάν Καβαλά σε ισόβια κάθειρξη, για απόπειρα ανατροπής της κυβέρνησης του τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, εξέφρασε η Ουάσινγκτον, σε ένα ακόμη ζήτημα που «βαραίνει» τις αμερικανοτουρκικές σχέσεις μετά τις έντονες αντιδράσεις που προκάλεσε στην Αγκυρα η τοποθέτηση Μπάιντεν για τη Γενοκτονία των Αρμενίων.

«Αυτή η άδικη καταδίκη αντίκειται προς τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, θεμελιωδών ελευθεριών και του Κράτους Δικαίου», τονίζεται στην ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ που συνεχίζει σε αυστηρό ύφος :

«Καλούμε ξανά την Τουρκία να αφήσει ελεύθερο τον Οσμάν Καβάλα», καθώς και «όλους όσοι έχουν φυλακιστεί αυθαίρετα [στην Τουρκία]. Παραμένουμε πολύ ανήσυχοι για τον συνεχιζόμενο δικαστικό κατατρεγμό της κοινωνίας των πολιτών, των μέσων ενημέρωσης, πολιτικών και επιχειρηματιών στην Τουρκία».

Στην ανακοίνωση του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών γίνεται αναφορά σε «παρατεταμένες προφυλακίσεις, υπερβολικά ευρείες κατηγορίες περί υποστήριξης της τρομοκρατίας» και διώξεις για προσβολή του αρχηγού του κράτους ή δημοσίων λειτουργών.

Στο πλαίσιο αυτό, η Ουάσινγκτον παροτρύνει την Αγκυρα να «σταματήσει τις διώξεις με πολιτικά κίνητρα και να σέβεται τα δικαιώματα και τις ελευθερίες όλων των τούρκων πολιτών».

Η ανακοίνωση έρχεται λίγες μόλις ώρες μετά την τοποθέτηση του αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν για τη Γενοκτονία των Αρμενίων που προκάλεσε την οξύτατη αντίδραση του ίδιου του Ερντογάν.

«Μάθε Ιστορία», απάντησε οργισμένος ο τούρκος πρόεδρος (δείτε το βίντεο κάτω) στον πρώτο αμερικανό ομόλογό του που αναγνώρισε επισήμως (το 2021) τη Γενοκτονία των Αρμενίων.

«Θυμόμαστε 1,5 εκατομμύριο Αρμένιους που εκτοπίστηκαν, σφαγιάστηκαν ή βάδισαν μέχρι θανάτου σε μια εκστρατεία εξόντωσης και θρηνούμε για την τραγική απώλεια τόσων πολλών ζωών. Καθώς αναλογιζόμαστε τη γενοκτονία των Αρμενίων, ανανεώνουμε τη δέσμευσή μας να παραμείνουμε σε επαγρύπνηση ενάντια στη διαβρωτική επιρροή του μίσους σε όλες τις μορφές του. Δεσμευόμαστε ξανά να μιλήσουμε ανοιχτά και να σταματήσουμε τις φρικαλεότητες που αφήνουν μόνιμες ουλές στον κόσμο. Και, καθώς θρηνούμε για όσα χάθηκαν κατά τη διάρκεια του Meds Yeghern (Μεγάλη Καταστροφή), ας διπλασιάσουμε τις προσπάθειές μας για την επούλωση και την οικοδόμηση ενός καλύτερου και πιο ειρηνικού κόσμου που επιθυμούμε για τα παιδιά μας. Ένας κόσμος όπου τα ανθρώπινα δικαιώματα γίνονται σεβαστά, όπου το κακό του φανατισμού και της μισαλλοδοξίας δεν χαρακτηρίζει τη καθημερινότητά μας και όπου οι άνθρωποι παντού είναι ελεύθεροι να συνεχίσουν τη ζωή τους με αξιοπρέπεια και ασφάλεια», ανέφερε η ανακοίνωση του Λευκού Οίκου για τα 107 χρόνια από τη Γενοκτονία των Αρμενίων, χωρίς να παραλείπεται η  αναφορά στη συμβολή της αρμενικής ομογένειας στην αμερικανική κοινωνία:

«Οι αρμενικής καταγωγής Αμερικανοί αποτελούν ζωτικό μέρος του ιστού των Ηνωμένων Πολιτειών. Κάνουν το έθνος μας πιο δυνατό και πιο δυναμικό, παρόλο που συνεχίζουν να κουβαλούν μαζί τους την τραγική γνώση του τι υπέμειναν οι πρόγονοί τους. Αναγνωρίζουμε τον πόνο τους και τιμούμε την ιστορία τους. Σήμερα, 107 χρόνια μετά, ο αμερικανικός λαός συνεχίζει να τιμά όλους τους Αρμένιους που χάθηκαν στη γενοκτονία».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...