286
O γερμανός πρεσβευτής στην Αθήνα, Γενς Πλέτνερ, | φωτ. αρχείου

Ράπισμα για τη Μόρια από τον γερμανό πρεσβευτή: Τόσα λεφτά τι τα κάνατε;

Protagon Team Protagon Team 4 Οκτωβρίου 2018, 11:09
O γερμανός πρεσβευτής στην Αθήνα, Γενς Πλέτνερ,
|φωτ. αρχείου

Ράπισμα για τη Μόρια από τον γερμανό πρεσβευτή: Τόσα λεφτά τι τα κάνατε;

Protagon Team Protagon Team 4 Οκτωβρίου 2018, 11:09

Λίγες μόλις ώρες μετά τη δεξίωση που παρέθεσε (το βράδυ της Τετάρτης) για την 28η επέτειο της επανένωσης της Γερμανίας, ο γερμανός πρεσβευτής στην Ελλάδα, Γενς Πλέτνερ, δεν «μάσησε τα λόγια του» αναφορικά με τις ευθύνες της κυβέρνησης για την κατάσταση στο προσφυγικό και ειδικότερα τις συνθήκες διαβίωσης στα hotspots των νησιών του ανατολικού Αιγαίου (βλ. Μόρια).

Μιλώντας στην «Griechenland Zeitung» (τη γερμανόφωνη εφημερίδα που κυκλοφορεί στην Ελλάδα) ανήμερα της εθνικής εορτής της επανένωσης της Γερμανίας, ο Πλέτνερ μεταφέρει την έντονη δυσαρέσκεια του Βερολίνου για την κατάσταση που επικρατεί στα κέντρα υποδοχής προσφύγων/μεταναστών, αλλά και για την δυσκίνητη και προβληματική διαδικασία παροχής ασύλου σε όσους πρόσφυγες το δικαιούνται, παρά την οικονονομική στήριξη και τη βοήθεια σε ανθρώπινο δυναμικό που έχει λάβει η χώρα μας.

«Τα τελευταία τρία χρόνια η Γερμανία έχει δώσει συνολικά 17 εκατ. ευρώ σε διμερή στήριξη για τη φροντίδα των προσφύγων και των μεταναστών στην Ελλάδα, ενώ συνολικά η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει διαθέσει 1,6 δισ. Συνεπώς δεν υπάρχει έλλειψη οικονομικής στήριξης.

»Επιπλέον, βοηθούμε συνεχώς την Ελλάδα με 71 αστυνομικούς και με 50 ακόμα άτομα από την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Μετανάστευσης και Προσφύγων για να επιταχύνουμε τις διαδικασίες ασύλου στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.

»Παρά τις προσπάθειες αυτές, δεν μπορούμε να είμαστε ικανοποιημένοι με την παρούσα κατάσταση. Η κατάσταση στα περισσότερα hotspots είναι πολύ δύσκολη και η διάρκεια της διαδικασίας υποβολής αίτησης ασύλου είναι υπερβολικά αργή. Έχουμε εντατικές συζητήσεις με την ελληνική κυβέρνηση για τα θέματα αυτά στο πλαίσιο του διαλόγου της ΕΕ», επισημαίνει μεταξύ άλλων ο γερμανός πρέσβης.

Οι δηλώσεις Πλέτνερ έρχονται την ώρα που οι ελληνικές αρχές βρίσκονται στο στόχαστρο της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF) που ήδη έχει ξεκινήσει επίσημη έρευνα για διασπάθιση ευρωπαϊκών κονδυλίων από το υπουργείο Αμυνας που αφορούσαν τη σίτιση προσφύγων και μεταναστών.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...