250
| REUTERS/Alkis Konstantinidis/File Photo

«Ράλι» στα ελληνικά ομόλογα – Οι αγορές προεξοφλούν το αποτέλεσμα των εκλογών

Protagon Team Protagon Team 2 Ιουλίου 2019, 15:01
|REUTERS/Alkis Konstantinidis/File Photo

«Ράλι» στα ελληνικά ομόλογα – Οι αγορές προεξοφλούν το αποτέλεσμα των εκλογών

Protagon Team Protagon Team 2 Ιουλίου 2019, 15:01

Σε επίπεδα που έχει να δει από το 2007 κινείται το ελληνικό 10ετές ομόλογο, με τις αποδόσεις να έχουν κάνει βουτιά.

Παράλληλα τα ομόλογα και άλλων χωρών της περιφέρειας (Ιταλία, Ισπανία και Πορτογαλία) βλέπουν τις αποδόσεις τους να υποχωρούν

Την Τρίτη η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου πλησίαζε όλο και περισσότερο το 2%. Μετά το μεσημέρι διαμορφωνόταν σε νέο ιστορικό χαμηλό στο 2,11% με πτώση 25 μονάδων βάσης.

Το spread έναντι των γερμανικών ομολόγων ήταν στις 246 μονάδες βάσεις, στα χαμηλότερα επίπεδα από τις 19 Ιανουαρίου 2010.

Ενδεικτικό είναι ότι μόλις τον Μάρτιο είχε εκδοθεί 10ετές ομόλογο με απόδοση 3,9%. Από τότε η πτώση της απόδοσης ήταν αργή, αλλά επιταχύνθηκε μετά τις ευρωεκλογές της 26ης Μαΐου και ενόψει των εθνικών της 7ης Ιουλίου.

Η πορεία του ελληνικού 10ετούς από το 2010 ως σήμερα // Bloomberg

Ακόμη μεγαλύτερη είναι η πτώση στο πενταετές, με την απόδοση να διαμορφώνεται στο 1,17% ή πτώση 10,2%. Το ομόλογο επίσης κινείται σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα.

Καθοδική πορεία ακολουθούν αυτές τις ημέρες τα ομόλογα και άλλων χωρών της ευρωζώνης έπειτα από σχόλια ιθυνόντων της ΕΚΤ για την υιοθέτηση νέου γύρου ποσοτικής χαλάρωσης (QE) ώστε να αυξηθεί ο πληθωρισμός και να τονωθεί η ανάπτυξη.

Το γαλλικό δεκαετές εισήλθε στην περιοχή των αρνητικών επιτοκίων, ενώ τα ιταλικά ομόλογα μακράς διάρκειας υποχώρησαν κάτω από το 2%, για πρώτη φορά από το Μάιο του 2018. Την Τρίτη η απόδοση στο διετές ιταλικό ομόλογο υποχώρησε κάτω από το μηδέν για πρώτη φορά από τον Απρίλιο του 2018.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...