370
Πυκνός καπνός πάνω από το Χάλιφαξ, στην ευρύτερη περιοχή του οποίου ζουν 800.000 άνθρωποι | Meenakshi Guchhait/via REUTERS

Πύρινος εφιάλτης και στον ανατολικό Καναδά – ζητήθηκε βοήθεια από τις ΗΠΑ

Protagon Team Protagon Team 1 Ιουνίου 2023, 08:59
Πυκνός καπνός πάνω από το Χάλιφαξ, στην ευρύτερη περιοχή του οποίου ζουν 800.000 άνθρωποι
|Meenakshi Guchhait/via REUTERS

Πύρινος εφιάλτης και στον ανατολικό Καναδά – ζητήθηκε βοήθεια από τις ΗΠΑ

Protagon Team Protagon Team 1 Ιουνίου 2023, 08:59

Στην άβολη, αν όχι ατιμωτική, θέση να ζητήσουν τη βοήθεια του στρατού των ΗΠΑ, βρέθηκαν την Τετάρτη οι αρχές της καναδικής επαρχίας της Νέας Σκωτίας όπου τεράστιες δασικές πυρκαγιές κατακαίουν το ανατολικό τμήμα του Καναδά, καθώς και την περιοχή του Χάλιφαξ από το οποίο χιλιάδες κάτοικοι απομακρύνθηκαν εσπευσμένα από τα σπίτια τους.

«Βρισκόμαστε σε κρίση στην επαρχία και θέλουμε, έχουμε ανάγκη και θα δεχτούμε κάθε βοήθεια που μπορούμε να λάβουμε», συνόψισε σε συνέντευξη Τύπου ο Τιμ Χιούστον, πρωθυπουργός της επαρχίας βρίσκεται στις στις καναδικές ακτές στον Βόρειο Ατλαντικό.

«Αυτές οι πυρκαγιές είναι άνευ προηγουμένου», πρόσθεσε σε δραματικό τόνο.

Στην Οτάβα, ο πρωθυπουργός του Καναδά Τζάστιν Τριντό χαρακτήρισε «σπαρακτική» την κατάσταση, υποσχέθηκε κινητοποίηση και διαβεβαίωσε πως βρίσκεται στον δρόμο βοήθεια.

Οι πυρκαγιές ακολουθούν εκείνες που σάρωσαν από τα μέσα Μαΐου τις επαρχίες Αλμπέρτα και Βρετανική Κολομβία (στα δυτικά), απανθρακώνοντας εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα δασικών εκτάσεων.

«Ο κόσμος είναι κουρασμένος, απελπισμένος και φοβισμένος», τόνισε ο Μάικ Σάβατζ, ο δήμαρχος του Χάλιφαξ, πρωτεύουσας της επαρχίας. Στην ευρύτερη περιοχή του Χάλιφαξ ζουν περί τις 800.000 κάτοικοι.

Πάνω από 16.000 άνθρωποι που μένουν στα βορειοανατολικά της πόλης απομακρύνθηκαν ήδη εσπευσμένα από τα σπίτια τους.

Την Τετάρτη, στη Νέα Σκωτία μαίνονταν 14 δασικές πυρκαγιές, τρεις εκ των οποίων χαρακτηρίζονταν εκτός ελέγχου. Κάπου 200 σπίτια και άλλα κτίρια καταστράφηκαν, πάντως δεν έχουν αναφερθεί τραυματισμοί μέχρι τώρα.

Επιπλέον οχήματα με εκτοξευτήρες νερού, πυροσβέστες από τις ΗΠΑ και πάνω από δέκα πυροσβεστικά αεροσκάφη στάλθηκαν ήδη στην περιοχή, ενώ η ακτοφυλακή συμμετέχει επίσης στις προσπάθειες για να σβηστούν οι φλόγες.

Ο καπνός από τις πυρκαγιές που έχουν κατακάψει τη Νέα Σκωτία εδώ και τρεις ημέρες «κατηφόρισε» στις ακτές των ΗΠΑ στον Ατλαντικό: καταγράφεται κατακόρυφη αύξηση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην πολιτεία Νιου Τζέρζι και κατά τόπους στην Πενσιλβάνια –η κάπνα έφτασε και στη Φιλαδέλφεια.

Το βράδυ της Τρίτης ο πρωθυπουργός της Νέας Σκωτίας απαγόρευσε κάθε δραστηριότητα στα δάση της επαρχίας, ακόμη και τους περιπάτους.

«Σταματήστε να βάζετε φωτιές. Σταματήστε να πετάτε γόπες τσιγάρων από τα παράθυρα των αυτοκινήτων σας. Κόφτε το. Οι πόροι μας έχουν υπερεκταθεί αυτή τη στιγμή για να αντιμετωπίσουμε τις πυρκαγιές που έχουν εκδηλωθεί ήδη», είπε, υπογραμμίζοντας πως αναφέρθηκαν στις αρχές πάνω από δώδεκα περιπτώσεις που κάτοικοι έβαλαν παράνομα φωτιά μόνο αυτή την εβδομάδα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...