446
Το πολυτελές ξενοδοχείο της Βοστώνης όπου έγινε το μοιραίο συνέδριο τον περασμένο Φεβρουάριο | Marriott.com

Πώς υπερμεταδόθηκε ο κορονοϊός από ένα και μόνο συνέδριο στη Βοστώνη

Protagon Team Protagon Team 30 Αυγούστου 2020, 00:30
Το πολυτελές ξενοδοχείο της Βοστώνης όπου έγινε το μοιραίο συνέδριο τον περασμένο Φεβρουάριο
|Marriott.com

Πώς υπερμεταδόθηκε ο κορονοϊός από ένα και μόνο συνέδριο στη Βοστώνη

Protagon Team Protagon Team 30 Αυγούστου 2020, 00:30

Ενας φορέας του κορονοϊού ήταν αρκετός για να τον διασπείρει σε πλήθος ανθρώπων που συμμετείχαν σε ένα συνέδριο στη Βοστώνη τον περασμένο Φεβρουάριο.

Στη συνάντηση της φαρμακευτικής εταιρείας Biogen είχαν προσέλθει εκατοντάδες σύνεδροι από πολλά μέρη του κόσμου, ακόμη και από την Ιταλία η οποία μόλις είχε αρχίσει τότε να απομονώνει ορισμένες περιοχές της. Το σχετικό ρεπορτάζ είναι του αμερικανικού Μέσου Washington Post.

Τα 175 άτομα που συγκεντρώθηκαν στο ξενοδοχείο Marriott Long Wharf συμπεριφέρθηκαν φυσιολογικά: αντάλλαξαν χειραψίες και ασπασμούς, στον μπουφέ έπιασαν όλοι τους τη λαβίδα της σαλάτας, χωρίς να γνωρίζουν ότι μεταξύ τους υπήρχε ένας φορέας της ίωσης.

Τις επόμενες ημέρες, δεκάδες από τα άτομα του συνεδρίου εμφάνισαν συμπτώματα που έμοιαζαν με την κοινή γρίπη. Μέχρι το τέλος της συνάντησης, στις 27 Φεβρουαρίου, είχαν μολυνθεί πολλοί και παντού: στελέχη της εταιρείας στα ακριβά προάστια της Βοστώνης, αλλά και απλοί σύνεδροι που ταξίδεψαν στην Ιντιάνα και στη Βόρεια Καρολίνα των ΗΠΑ, όμως και στη Σλοβακία, στην Αυστραλία, στη Σιγκαπούρη.

Μέχρι τις 4 Μαρτίου η εταιρεία έδινε οδηγίες σε όποιον είχε πάει στη συνάντηση να αυτοπεριοριστεί σε καραντίνα. Το απίθανο είναι ότι τον Απρίλιο ο ιός εντοπίστηκε και σε δύο καταφύγια αστέγων στη Βοστώνη, όπου μόλυνε 122 άτομα.

Μηχάνημα αυτόματης πώλησης υγειονομικού υλικού για προστασία από τον κορονοϊό στο αεροδρόμιο Λόγκαν της Βοστώνης (REUTERS / Brian Snyder)

Οι επιστήμονες κατάφεραν να μάθουν λεπτομέρειες για τη διασπορά του ιού χάρη στις μεταλλάξεις που υπέστη στον γενετικό κώδικά του και αναπαραγόμενος.

Μία μελέτη για περίπου 800 γονιδιώματα κορονοϊού, η οποία διεξήχθη από 54 ερευνητές στη Μασαχουσέτη, διαπίστωσε ότι ο ιός του συνεδρίου της Βοστώνης, με τη χαρακτηριστική μετάλλαξή του, εντοπίστηκε και σε προσβληθέντες σε διάφορα μέρη του κόσμου, από την Αλάσκα μέχρι τη Σενεγάλη και το Λουξεμβούργο. Αυτή η κορονοϊκή παραλλαγή αφορά, δε, το 3% όλων των γονιδιωμάτων που έχουν μελετηθεί στις ΗΠΑ.

Αν και η εν λόγω μελέτη πρέπει να υποβληθεί σε ειδικούς επιστημονικούς ελέγχους προτού δημοσιευτεί σε επιστημονικό περιοδικό κύρους, οι εμπειρογνώμονες και οι εμπλεκόμενοι ερευνητές λένε ότι δείχνει τη δύναμη ενός καινούργιου πεδίου έρευνας το οποίο επικεντρώνει στον τομέα της λεγόμενης γονιδιωματικής επιδημιολογίας.

Οι μικρές μεταλλάξεις στο γονιδίωμα ενός ιού είναι σαν γενετικοί γραμμικοί κώδικες, λένε. Παρακολουθώντας τους, οι ερευνητές μπορούν να εντοπίσουν μολύνσεις στην πηγή και να αναπτύξουν πιο αποτελεσματικές παρεμβάσεις ώστε να εμποδίσουν ή και να σταματήσουν την εξάπλωση της νόσου.

Σε δήλωσή προς την Washington Post, εκπρόσωπος της Biogen επεσήμανε ότι η εταιρεία την εποχή του συνεδρίου ακολουθούσε όλες τις οδηγίες των ΗΠΑ, ενώ ενημέρωσε αμέσως και τις υγειονομικές αρχές μόλις αντελήφθη την προσβολή των συνέδρων. Εκτοτε η Biogen συνεργάστηκε με ερευνητικούς φορείς για τη συλλογή βιολογικών δεδομένων τα οποία θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην καταπολέμηση της νόσου.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...