760
Η Φώφη Γεννηματά στο βήμα της εκδήλωσης για τα 44 χρόνια του ΠΑΣΟΚ. Πώς θα είναι η εκδήλωση για τα 45; | George Vitsaras / SOOC

Πώς θα βρει το ΠΑΣΟΚ η επόμενη 3η Σεπτέμβρη;

Γιώργος Πιέρρος Γιώργος Πιέρρος 4 Σεπτεμβρίου 2018, 08:03
Η Φώφη Γεννηματά στο βήμα της εκδήλωσης για τα 44 χρόνια του ΠΑΣΟΚ. Πώς θα είναι η εκδήλωση για τα 45;
|George Vitsaras / SOOC

Πώς θα βρει το ΠΑΣΟΚ η επόμενη 3η Σεπτέμβρη;

Γιώργος Πιέρρος Γιώργος Πιέρρος 4 Σεπτεμβρίου 2018, 08:03

Οδός Πειραιώς, ώρα 7.45 μ.μ. Εξω από το Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος», μποτιλιάρισμα, πεζοί περνούν από την μια πλευρά του δρόμου στην άλλη, αυτοκίνητα χώνονται νευρικά στα στενά, ψάχνοντας πάρκινγκ. Αναρωτιέσαι: μπορεί το ΠΑΣΟΚ να κλείνει ακόμα, έστω και για λίγο, δρόμους; Και όμως ναι.

Η υπερκινητικότητα ήταν για την επετειακή εκδήλωση του ΠΑΣΟΚ, 44 χρόνια μετά την ίδρυση του. Σε λίγη ώρα θα ξεκινούσε η ομιλία της Φώφης Γεννηματά, γρήγορα ο χώρος της εκδήλωσης γέμισε ενώ τα πηγαδάκια μελών και φίλων του ΠΑΣΟΚ δεν έπαυαν να συζητούν. Μάλιστα σε κάποια από αυτά προσπαθούσαν να απαριθμήσουν υποψήφιους στις εθνικές εκλογές.

«Μα το καλοκαίρι δεν έχασε ούτε ένα πανηγύρι στο νησί σου λέω, είναι βέβαιο θέλει να είναι υποψήφιος », έλεγε στέλεχος του ΠΑΣΟΚ σε συντοπίτη του που ρωτούσε αν θα είναι ξανά υποψήφιος πρώην βουλευτής του κόμματος.

Η μουσική δυνάμωσε, «στις 3 Σεπτέμβρη όταν ιδρύθηκε το ΠΑΣΟΚ, το ονομάσαμε κίνημα και όχι κόμμα και είχαμε δίκιο» – με αυτή την φράση του Ανδρέα Παπανδρέου ξεκίνησε η βίντεο-αναδρομή στην ιστορία του ΠΑΣΟΚ.

«Προχωρούμε με το Κίνημα Αλλαγής. Είναι σταθερή απόφαση και επιλογή μας.Με γνώση ότι δεν μπορούμε να πετύχουμε χωρίς το ΠΑΣΟΚ, αλλά ούτε μόνο με το ΠΑΣΟΚ» είπε η κυρία Γεννηματά για να συνεχίσει: «Παραλάβαμε από τον Ανδρέα Παπανδρέου ένα μεγάλο πολιτικό κίνημα. Αυτή η κληρονομιά είναι ζωντανή. Δεν τη χαρίζουμε σε κανένα και για τίποτα. Αλλά και δεν φοβόμαστε να χαράξουμε νέους δρόμους». Επέλεξε να δείξει έτσι ότι η επιλογή για την δημιουργία του Κινήματος Αλλαγής δεν ματαιώνεται παρά την αποχώρηση του Ποταμιού και τους κλυδωνισμούς που προκλήθηκαν στο εσωτερικό.

Ιδιαίτερα αιχμηρή ήταν η κυρία Γεννηματά για τον ΣΥΡΙΖΑ που διεκδικεί ανερυθρίαστα πλέον τον χώρο και το ακροατήριο του ΠΑΣΟΚ. Χαρακτηριστική η περίπτωση του υπουργού Υποδομών Χρήστου Σπίρτζη ο οποίος λίγο πριν από την εκδήλωση είχε απευθύνει κάλεσμα λέγοντας «ήρθε η ώρα να το προχωρήσουμε με τον Αλέξη από εκεί που το άφησε ο Ανδρέας». Ακόμα πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα για αυτή την επιχείρηση διεμβολισμού αυτό που ανέφερε ο Νίκος Παπανδρέου μιλώντας στον ΣΚΑΪ: «Μού ζήτησαν προεκλογικά από τον ΣΥΡΙΖΑ να δώσω όλες τις ομιλίες του Ανδρέα και δεν ήξερα και τι να κάνω»…

«Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να ηττηθεί στρατηγικά. Κι αυτό σημαίνει να πάνε εκεί από όπου ήρθαν» ήταν η απάντηση της κυρίας Γεννηματά ενώ είχε κρατήσει πυρά τόσο για τον Αλέξη Τσίπρα αλλά και για όσους παλαιούς συντρόφους από το ΠΑΣΟΚ ανταποκρίθηκαν στο προσκλητήριο του: «Το αριστερό σου πρόσωπο το έκαψες με τον Καμμένο. Ο,τι και να κάνεις, κεντροαριστερό πρόσωπο δεν έχεις ούτε θα αποκτήσεις με τους γυρολόγους και τα αζήτητα», είπε με νόημα, κόβοντας για μια ακόμα φορά κάθε περιθώριο συνεργασίας. Οι «γυρολόγοι» και τα «αζήτητα» όλοι κατάλαβαν ποιοι είναι, κάποιοι έγιναν υπουργοί…

Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Βαγγέλης Βενιζέλος καλωσορίζει την Φώφη Γεννηματά υπό το βλέμμα του Βασίλη Κεγκέρογλου και του Λεωνίδα Γρηγοράκου (αριστερά)
O δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης έδωσε το παρών στην εκδήλωση για τα 44 χρόνια από την ίδρυση του ΠΑΣΟΚ

 

Η Φώφη Γεννηματά με τον Κώστα Σκανδαλίδη

Επειτα, ήταν η σειρά της ΝΔ να βρεθεί στο στόχαστρο. Το κόμμα της αξιωματική αντιπολίτευσης είναι ο δεύτερος πόλος στο περιβάλλον οξείας πόλωσης που έχει καλλιεργηθεί σκοπίμως και μέσα στο οποίο το Κίνημα Αλλαγής προσπαθεί να βρει τον δικό του αυτόνομο χώρο. «Λύση όμως για τη χώρα δεν αποτελεί η επιστροφή της Δεξιάς. Η παράταξη που έχει τεράστιες ευθύνες για το ξέσπασμα της κρίσης. Ευθύνες που ποτέ δεν ανέλαβε» είπε, για να εξηγήσει: «Με τη βοήθεια του ΣΥΡΙΖΑ , χέρι-χέρι καλύπτουν τις ευθύνες της Κυβέρνησης της ΝΔ από το 2004-09 που οδήγησε τη χώρα στο χείλος του γκρεμού».

Κόσμος πολύς βρέθηκε στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» για την εκδήλωση των 44ων γενεθλίων του ΠΑΣΟΚ

Σαράντα τέσσερα χρόνια μετά, το ΠΑΣΟΚ αναζητά την δική του αυτόνομη πορεία, την επιστροφή ψηφοφόρων και δυνάμεων. Αρκετοί ήταν εκεί για να ακούσουν,περισσότεροι όμως έδειχναν να νοσταλγούν.

Αρκεί όμως η νοσταλγία; «Τα όνειρα μας είναι πιο ισχυρά από τις αναμνήσεις μας» επανέλαβε για μία ακόμη φορά στη χθεσινή ομιλία της η κυρία Γεννηματά. Μένει να δούμε αν την ώρα που οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές δείχνουν έτοιμοι να χαρίσουν τον χώρο της Κεντροαριστεράς στον ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ θα καταφέρει να κερδίσει το στοίχημα της αυτόνομης πορείας.

Αλλωστε η επόμενη επέτειος της 3ης Σεπτεμβρίου θα έρθει μετά από εκλογικές μάχες που θα αποδεικνύουν αν το μήνυμα έφτασε πέρα από όσους έχουν αναμνήσεις σε όσους έχουν όνειρα και προσδοκίες για το μέλλον.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...