835
Ενα άγαλμα έξω από τα γραφεία της DB στη Φρανκφούρτη. Τι να σκέφτεται άραγε; | REUTERS/Axel Schmidt

Πώς η Deutsche Bank δεν θα γίνει η επόμενη Lehman Brothers

Μάκης Ανδρονόπουλος Μάκης Ανδρονόπουλος 30 Σεπτεμβρίου 2016, 07:25
Ενα άγαλμα έξω από τα γραφεία της DB στη Φρανκφούρτη. Τι να σκέφτεται άραγε;
|REUTERS/Axel Schmidt

Πώς η Deutsche Bank δεν θα γίνει η επόμενη Lehman Brothers

Μάκης Ανδρονόπουλος Μάκης Ανδρονόπουλος 30 Σεπτεμβρίου 2016, 07:25

Η αγορά, δηλαδή οι επενδυτές, θα είναι εκείνοι που θα δώσουν την τελική απάντηση στο ερώτημα που επανέφερε ο Τζέιμς Κουίν στη βρετανική The Daily Telegraph για το κατά πόσο η Deutsche Bank θα είναι η επόμενη Lehman Brothers, καθώς η λύση της αύξησης των επιτοκίων για την οποία πιέζει ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ακυρώθηκε την Τετάρτη οριστικά από τον διοικητή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι, που μίλησε στο Γερμανικό Κοινοβούλιο και έδωσε συνέντευξη στο κρατικό κανάλι ARD. Ο Ντράγκι είπε τρία πράγματα:

  1. Τα επιτόκια θα αυξηθούν όταν θα υπάρξει ανάπτυξη και ο πληθωρισμός θα φτάσει το 2%.
  2. Αρνήθηκε να σχολιάσει τα της Deutsche Bank, αλλά επεσήμανε ότι «τα μοντέλα λειτουργίας των τραπεζών θα έπρεπε να είναι σε θέση να αντέχουν και εποχές χαμηλών επιτοκίων».
  3. Τα επιτόκια δεν είναι ο βασικός λόγος για την χαμηλή κερδοφορία των τραπεζών. Η πολιτική της ΕΚΤ δεν ευθύνεται για τα προβλήματα της Deutsche Bank.

Συνεπώς, αφού ισχύει το ρηθέν από την καγκελάριο Μέρκελ πως δεν υπάρχει περίπτωση να βάλει λεφτά το γερμανικό Δημόσιο για την διάσωση της τράπεζας, αφού θα επιδιωχθεί να μην γίνει bail in, δηλαδή διάσωση από τους μετόχους, τους ομολογιούχους και τους καταθέτες (κατά σειρά ευθύνης), τότε απομένουν δύο λύσεις: πρώτον, συρρίκνωση και πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων και δεύτερον, αύξηση μετοχικού κεφαλαίου. Το συμπέρασμα αυτό προκύπτει τόσο από την επιφυλακτικότητα που εμφανίζουν οι αγορές για την κεφαλαιακή επάρκεια της DB, όσο και από τις δηλώσεις εμπλεκόμενων και μη παραγόντων, αλλά και τις αναλύσεις των ειδικών της αγοράς.

Γι’  αυτό επειδή λέγονται και γράφονται πολλά, ο Τζέιμς Κουίν επαναφέρει στο άρθρο του την εμπειρία της Lehman Brothers, για την οποία, τότε, οι πάντες διαβεβαίωναν πως δεν είχε πρόβλημα και η αμερικανική κυβέρνηση είχε αρνηθεί κρατική ενίσχυση, παρά το γεγονός ότι οι επενδυτές επί τρίμηνο αμφισβητούσαν την κεφαλαιακή της επάρκεια – παρόλο που νωρίτερα είχε ενισχυθεί με 6 και 4 δισ. δολ. αντιστοίχως.

Ο Κουίν επισημαίνει πως αν πρέπει να διδαχθούμε κάτι από την εμπειρία του 2008 είναι να μην παίρνουμε τοις μετρητοίς τις δηλώσεις των αρμοδίων περί κεφαλαιακής επάρκειας και επαρκούς ρευστότητας. Ειπώθηκαν τότε πολλές μισές αλήθειες και πολλά ψέματα, υπογραμμίζει, και υπενθυμίζει ότι αυτά λέγονταν μέχρι την τελευταία στιγμή.

Οι Ευρωπαίοι, της κυρίας Μέρκελ συμπεριλαμβανομένης, απεύχονται την προσφυγή στο bail in γιατί θα κλονίσει την αξιοπιστία του όλου συστήματος. Από την άλλη, η κρατική βοήθεια ενισχύει τράπεζες-ζόμπι

Εκείνο που θεωρείται σίγουρο σύμφωνα με τους περισσότερους αναλυτές είναι ότι ο βρετανός διευθύνων σύμβουλος της DB Τζον Κρίαν στέκεται θαρραλέα απέναντι στα προβλήματα, μιλάει την αλήθεια και προσπαθεί να κερδίσει χρόνο για το αναπόφευκτο, δηλαδή, την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου.  Δεν είναι τυχαίο που η κυρία Μέρκελ απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε: «Το μόνο που θέλω είναι η Deutsche Bank να ανήκει στο γερμανικό τραπεζικό σύστημα. Και φυσικά ελπίζουμε όλες οι επιχειρήσεις, εάν αντιμετωπίζουν προσωρινή δυσχέρεια, να αναπτυχθούν προς τη σωστή κατεύθυνση. Δεν θέλω να κάνω άλλο σχόλιο πέρα από αυτό». Που σημαίνει πως η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου θα οδηγήσει ενδεχομένως στην απώλεια ελέγχου της τράπεζας από τα γερμανικά συμφέροντα. Άλλωστε υπάρχουν ισχυρές τοποθετήσεις σε αυτή αμερικανικών συμφερόντων, γι΄ αυτό και κάποιος αμερικανός αξιωματούχος ψιθύρισε πως μπορεί να επανεξεταστεί το περιβόητο πρόστιμο των 14 δισ. δολ.  που ζητά το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης προκειμένου να τακτοποιηθεί εξωδικαστικά η υπόθεση με τις δόλιες δραστηριότητες της τράπεζας στις ΗΠΑ (μη αποδεκτές πρακτικές πώλησης ενυπόθηκων τίτλων).

Το πρόστιμο των 14 δισ. ευρώ

Ετσι, ο Τζον Κρίαν προκειμένου να αντιμετωπίσει την πτώση της μετοχής κατά 53% (χαμηλό 33ετίας) και τα διαρθρωτικά προβλήματα (μόχλευση κατά 30 φορές των κεφαλαίων της), θα προχωρήσει σε απολύσεις, σε αναδιαρθρώσεις χαρτοφυλακίου και στην πώληση δραστηριοτήτων και περιουσιακών στοιχείων, όχι τόσο για να μαζέψει τα 14 δισ. δολ. του προστίμου (που άλλωστε δεν θα πληρώσει τόσα μετά τον συμβιβασμό), αλλά κυρίως για να πείσει τις αγορές να συμμετάσχουν στο επόμενο στάδιο που είναι η αύξηση του κεφαλαίου της τράπεζας. «Η Deutsche Bank είναι αποφασισμένη να αντιμετωπίζει τις προκλήσεις μόνη της» διαβεβαιώνει, καθώς:

  • Διαθέτει μετρητά 5,4 δισ. ευρώ.
  • Διαθέτει περιουσιακά στοιχεία αξίας 1,8 τρισ. ευρώ περίπου που ισοδυναμούν με το 50% της γερμανικής οικονομίας.
  • Διαθέτει cocos αξίας 1,75 δισ. ευρώ, τα οποία πληρώνουν κουπόνι 6%, και ομόλογα υψηλής διαβάθμισης (senior unsecured bonds). Τα cocos έχουν μια απλή λειτουργία, να χρησιμοποιούνται ώστε να μην χρειαστεί να κουρευτούν οι καταθέσεις.

Δυστυχώς, το πρόβλημα για την Ευρώπη δεν είναι μόνο η Deutsche Bank, που στη συνεδρίαση της Πέμπτης στη Γουόλ Στριτ είδε την τιμή της να υποχωρεί κατά 6,67%, μετά την απόφαση δέκα επενδυτικών κεφαλαίων να μειώσουν την έκθεσή τους στην τράπεζα.

Είναι και η Commerzbank που η μετοχή της έχει χάσει τον τελευταίο χρόνο το 40% της αξίας της, αλλά και πολλές ιταλικές και ισπανικές τράπεζες. Δεν είναι τυχαίο που ο πρόεδρος του Eurogoup Γερούν Ντάισελμπλουμ δήλωσε ότι αυτό που χρειάζονται οι τράπεζες είναι «δομικές μεταρρυθμίσεις». Οι Ευρωπαίοι, της κυρίας Μέρκελ συμπεριλαμβανομένης, απεύχονται την προσφυγή στο bail in γιατί θα κλονίσει την αξιοπιστία του όλου συστήματος. Από την άλλη, η κρατική βοήθεια ενισχύει τράπεζες-ζόμπι. Γι΄ αυτό και η καγκελάριος είπε πως πρέπει να συρρικνωθεί ο τραπεζικός τομέας, να γίνουν δομικές μεταρρυθμίσεις, καθώς οι ευρωπαϊκές τράπεζες δεν είναι προετοιμασμένες για μελλοντικές κρίσεις…

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...