619
Εν αναμονή των ανακοινώσεων και για τις οργανωμένες παραλίες | ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πώς θα προχωρήσει το άνοιγμα της εστίασης – Τι θα γίνει με οργανωμένες παραλίες

Protagon Team Protagon Team 5 Μαΐου 2021, 11:50
Εν αναμονή των ανακοινώσεων και για τις οργανωμένες παραλίες
|ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πώς θα προχωρήσει το άνοιγμα της εστίασης – Τι θα γίνει με οργανωμένες παραλίες

Protagon Team Protagon Team 5 Μαΐου 2021, 11:50

Ενθαρρυντικά είναι τα μηνύματα από τις δύο πρώτες ημέρες λειτουργίας της εστίασης, σύμφωνα τουλάχιστον με όσα είπαν ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης, Νίκος Παπαθανάσης, και ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, Γιώργος Καββαθάς, σε δηλώσεις τους στο Μega και το Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ, αντίστοιχα.

«Η εστίαση άνοιξε καλά, τα μέτρα τηρήθηκαν, ήταν όλοι πολύ προσεκτικοί. Τα μηνύματα είναι αισιόδοξα, καθώς προχωράμε θα ανοίξουν και οι εσωτερικοί χώροι, αλλά προς το παρόν τα πράγματα είναι καλά», είπε ο κ. Παπαθανάσης, παραπέμποντας στις αποφάσεις των ειδικών, τόσο για το πότε θα αλλάξει το ωράριο στην εστίαση, όσο και για το πότε θα επιτραπεί η μουσική.

«Πήγαμε ιδιαίτερα καλά σε περιοχές που είναι κοντά στη θάλασσα. Εκεί είχαμε μεγάλη παρουσία πελατών, αλλά και σε άλλες περιοχές, με πληρότητα περίπου στο 60%», δήλωσε από την πλευρά του ο κ. Καββαθάς. Σημείωσε επίσης το γεγονός ότι πολλοί επιχειρηματίες επέλεξαν να καθυστερήσουν το άνοιγμα των μαγαζιών τους, λόγω έλλειψης εφοδιασμού και ρευστότητας, «θεωρώ –είπε– ότι ένα μεγάλο ποσοστό, της τάξεως του 20%, δεν έχει ανοίξει λόγω έλλειψης εξωτερικών χώρων».

Μέχρι 10 Μαΐου η πλατφόρμα για τις ενισχύσεις

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ αναφέρθηκε και στην οικονομική ενίσχυση που θα λάβει ο χώρος της εστίασης από το υπουργείο Ανάπτυξης λέγοντας, «είναι μία σημαντική ανάσα τα 330 εκατ. ευρώ». Η εν λόγω πλατφόρμα θα ανοίξει το αργότερο μέχρι τις 10 Μάιου, ενώ η εκταμίευση αναμένεται να γίνει μέχρι τέλος του μήνα. «Η ενίσχυση αυτή θα βοηθήσει ιδιαίτερα επιχειρήσεις που δεν έχουν ταμειακά διαθέσιμα», τόνισε ο κ. Καββαθάς.

Ερωτηθείς, τέλος, για την απαγόρευση μουσικής, αναγνώρισε ότι «είναι ένα κομμάτι των επιχειρήσεών μας και αυτό δημιουργεί προβλήματα στη βιωσιμότητά μας. Ελπίζω να λυθεί και αυτό την επόμενη εβδομάδα».

Προς κατάργηση και των SMS για ψώνια

Στη συνέντευξή του στο Μega, o αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης εκτίμησε ότι  «η εστίαση πήγε πολύ καλά τις δύο ημέρες που άνοιξε».

Τα βήματα είναι σταθερά, υπογράμμισε. «Αυτή την εβδομάδα το υπουργείο θα κάνει τις προτάσεις του στους ειδικούς για άνοιγμα των φροντιστηρίων μαζί με τα σχολεία και την κατάργηση των μηνυμάτων για το λιανικό εμπόριο, για όπου ισχύει το click inside. Θα κάνουμε τις προτάσεις μας και θα αναμένουμε τις αποφάσεις των επιδημιολόγων. Η διεύρυνση του ωραρίου αυτή τη στιγμή δεν είναι στο τραπέζι», εξήγησε ο ίδιος αναφορικά με τα επόμενα βήματα στην άρση των περιοριστικών μέτρων.

Πότε θα ανοίξουν οι οργανωμένες παραλίες

Οσον αφορά τις οργανωμένες παραλίες, ο κ. Παπαθανάσης δεν ήταν σε θέση να δώσει συγκεκριμένη ημερομηνία. «Προχωράμε βήμα βήμα για τις οργανωμένες παραλίες. Θα ανοίξουν, θα περιμένουμε τις σχετικές αποφάσεις, δεν μπορώ να σας πω ημερομηνία αυτή τη στιγμή. Να δούμε πώς θα κινηθεί η κατάσταση με την εστίαση, πλησιάζει και το άνοιγμα του τουρισμού, ας περιμένουμε λοιπόν», αρκέστηκε να πει, για να συμπληρώσει:

«Τα καταστήματα που έχουν άδεια για να λειτουργήσουν ως εστίαση και καφέ έχουν συγκεκριμένο χώρο. Για την παραλία χρειάζεται ειδική άδεια για να λειτουργήσει πάλι με ξαπλώστρες κανονικά. Δεν επιτρέπεται να αναπτυχθούν καρέκλες πέραν του χώρου που δίνει την άδεια ο δήμος. Από τη στιγμή που είναι κλειστές οι οργανωμένες παραλίες, θα περιμένουμε να δούμε τι θα γίνει. Πλέον δίνουμε απαντήσεις όταν έχουμε τις αποφάσεις».

Ο αναπληρωτής υπουργός εμφανίστηκε αισιόδοξος για τη συνέχεια, χάρη και στην επιτάχυνση του εμβολιαστικού προγράμματος.

«Το πρόγραμμα “Ελευθερία” για τους εμβολιασμούς προχωρά πολύ γρήγορα. Είμαστε παράδειγμα στην Ευρώπη. Στέλνουμε το μήνυμα ότι ο κορονοϊός είναι εδώ, και πρέπει να εμβολιαστούμε. Όλα τα εμβόλια είναι ασφαλή και το ταχύτερο εμβόλιο είναι και το πιο ασφαλές», τόνισε ο κ. Παπαθανάσης, κάνοντας μια αποτίμηση της μέχρι τώρα πορείας των εμβολιασμών στη χώρα.

«Αναμένονται 2,5 εκατ. εμβολιασμοί μέσα στον Μάιο. Ξεκινά και το μονοδοσικό εμβόλιο σήμερα, της Johnson & Johnson. Αλλά όλα τα εμβόλια είναι καλά, όποιο εμβόλιο μπορούμε να κάνουμε, ας το κάνουμε», ήταν το μήνυμα που θέλησε να στείλει, υπογραμμίζοντας ότι ο εμβολιασμός είναι μονόδρομος για να επιστρέψουμε γρήγορα στην κανονικότητα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...