277
Τα συνεργεία θα πραγματοποιούν καθημερινά τουλάχιστον 10.000 ελέγχους σε σπίτια σε όλη τη χώρα | Reuters

Πώς θα γίνουν οι κατ’ οίκον εξετάσεις – Πότε βγαίνουν στους δρόμους τα 500 αυτοκίνητα

Protagon Team Protagon Team 9 Απριλίου 2020, 11:44
Τα συνεργεία θα πραγματοποιούν καθημερινά τουλάχιστον 10.000 ελέγχους σε σπίτια σε όλη τη χώρα
|Reuters

Πώς θα γίνουν οι κατ’ οίκον εξετάσεις – Πότε βγαίνουν στους δρόμους τα 500 αυτοκίνητα

Protagon Team Protagon Team 9 Απριλίου 2020, 11:44

Τον τρόπο με τον οποίο τα κινητά συνεργεία θα διενεργούν κατ’ οίκον εξετάσεις για τον κορονοϊό παρουσίασε ο υφυπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης.

Ο κ. Κοντοζαμάνης ανέφερε ότι πρόκειται για ένα σημαντικό πρόγραμμα, του οποίου η υλοποίηση ξεκινάει από σήμερα και είναι χρηματοδοτούμενο από ευρωπαϊκά προγράμματα.

Εκκίνηση του προγράμματος σημαίνει ότι ξεκινούν από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) οι διαδικασίες για τις προσλήψεις νοσηλευτών και οδηγών, οι οποίες θα γίνουν με διαδικασίες εξπρές.

Οπως ανέφερε ο υπεύθυνος λοιμωξιολόγος για τον κορονοϊό στη Ελλάδα Σωτήρης Τσιόδρας, τα μέτρα αυτά λαμβάνονται προκειμένου να μειωθούν στο ελάχιστο οι μετακινήσεις των πολιτών και με στόχο τον περιορισμό της μετάδοσης της νόσου.

Το πρόγραμμα αυτό χωρίζεται σε δύο φάσεις και αναμένεται σύντομα να βγουν στους δρόμους 500 συνεργεία τουΕΟΔΥ, για να πραγματοποιήσουν δειγματοληπτικούς ελέγχους στα σπίτια πολιτών, στην κατάλληλη επιδημιολογική φάση, όμως, όπως κρίνεται από τα ιατρικά πρωτόκολλα.

Στην πρώτη φάση, θα γίνονται εξορμήσεις με γεωγραφικά και επιδημιολογικά κριτήρια, έτσι ώστε να γίνουν εξετάσεις για να προκύψει το πώς έχει μεταδοθεί ο ιός στη χώρα μας.

Στη δεύτερη φάση, θα διερευνάται η ύπαρξη αντισωμάτων στον πληθυσμό. Βέβαια, για να γίνει κάτι τέτοιο θα πρέπει πρώτα να υπάρχουν ειδικά τεστ, τα οποία έχουν εγκριθεί μόνο στις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τον υφυπουργό Υγείας, αμέσως μετά το Πάσχα θα ξεκινήσουν οι πρώτες μονάδες.

Το κόστος θα καλυφθεί από ευρωπαϊκά κονδύλια, αλλά υπάρχουν ήδη δωρεές, κυρίως σε ό,τι αφορά τα αυτοκίνητα, καύσιμα των αυτοκινήτων, τον τεχνολογικό εξοπλισμό που θα συνοδεύει τους οδηγούς και τους νοσηλευτές, προκειμένου να κάνουν αυτή τη σημαντική ενέργεια.

Ο κ. Κοντοζαμάνης διευκρίνισε πως η πρωτοβουλία εντάσσεται στον συνολικό στρατηγικό σχεδιασμό της κυβέρνησης, έτσι ώστε να δούμε πώς προχωρά η νόσος στη χώρα μας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...