305
| REUTERS/Dado Ruvic/Illustration

Πώς θα γίνει ο εμβολιασμός για τον κορονοϊό στην Ελλάδα

Protagon Team Protagon Team 10 Νοεμβρίου 2020, 08:54
|REUTERS/Dado Ruvic/Illustration

Πώς θα γίνει ο εμβολιασμός για τον κορονοϊό στην Ελλάδα

Protagon Team Protagon Team 10 Νοεμβρίου 2020, 08:54

Οι θετικές εξελίξεις για το εμβόλιο της Pfizer κατά του κορονοϊού, το οποίο έχει υψηλότατη αποτελεσματικότητα, ανοίγουν και πάλι τη συζήτηση για το πότε και, κυρίως, πώς θα διανεμηθεί το εμβόλιο και στην Ελλάδα.

Μετά την έγκριση από την αρμόδια εποπτική αρχή της ΕΕ, θα ανοίξει ο δρόμος και για τη χορήγηση και στην Ελλάδα, αρχικά σε ομάδες του πληθυσμού που κινδυνεύουν περισσότερο.

Η Pfizer θα παραγάγει μέχρι και 50 εκατ. δόσεις μέσα στο 2020 και 1,3 δισ. δόσεις το 2021. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, από την πλευρά της, θα συνάψει συμφωνία με την Pfizer για μέχρι και 300 εκατ. δόσεις, ενώ έχει συμφωνίες και με άλλες τρεις εταιρείες. Οι δόσεις θα κατανεμηθούν στα κράτη-μέλη βάσει αλγορίθμου.

Από την πλευρά του, το υπουργείο Υγείας προετοιμάζει τον εμβολιασμό του πληθυσμού και στην Ελλάδα. Οπως σημειώνει το protothema.gr, η Ελλάδα θα έχει τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο 1,6 εκατ. δόσεις, που θα χορηγηθούν δωρεάν, με ενδιάμεσο διάστημα 28 ημερών μεταξύ κάθε έγχυσης.

Σε ό,τι αφορά τη σειρά με την οποία θα γίνουν οι εμβολιασμοί, θα προηγηθούν οι εργαζόμενοι στον υγειονομικό τομέα και ειδικά όσοι έχουν κίνδυνο επαφής με ύποπτα ή θετικά κρούσματα. Ακολουθούν οι ευπαθείς ομάδες (πολίτες άνω των 65 ετών και τα παιδιά) και στη συνέχεια οι υπόλοιποι.

Ιδιαίτερη φροντίδα πρέπει να δοθεί και για τις κτιριακές υποδομές που θα αφορούν τον εμβολιασμό, ενώ απαραίτητη είναι και η ύπαρξη ειδικά ψυχόμενων χώρων για την αποθήκευση των δόσεων.

Σε πρώτο στάδιο, προσθέτει το δημοσίευμα, θα εκπαιδευθούν ιατροί και νοσηλευτές, από ένας σε κάθε εμβολιαστικό κέντρο, για την καταγραφή της πορείας του εμβολιαζόμενου και την ανίχνευση ανεπιθύμητων ενεργειών.

Στο μέλλον ο εμβολιασμός θα γίνεται όπως και με το εμβόλιο της εποχικής γρίπης, δηλαδή θα πρόκειται για συνταγογραφούμενο εμβόλιο. Με δεδομένο ότι οι κορονοϊοί κάνουν την εμφάνισή τους από τον Οκτώβριο, οι εμβολιασμοί θα πρέπει να αρχίζουν περίπου από τα μέσα Αυγούστου.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...