1056
|

Πώς συμμάζεψα τα έξοδά μου κερδίζοντας χρόνο και χρήμα

Ματίνα Δελή Ματίνα Δελή 5 Μαρτίου 2020, 10:48

Πώς συμμάζεψα τα έξοδά μου κερδίζοντας χρόνο και χρήμα

Ματίνα Δελή Ματίνα Δελή 5 Μαρτίου 2020, 10:48

Ο Ιανουάριος ήταν ο τέταρτος συνεχόμενος μήνας που το «ταμείο ήταν μείον» και συνέχιζα να ξοδεύω από τις καταθέσεις μου.

Στα τέλη του προηγούμενου χρόνου πήρα την απόφαση να παρακολουθώ στενά το θέμα μέσω των υπηρεσιών web banking. Όμως, με τρεις τραπεζικούς λογαριασμούς, στους οποίους πρέπει να μπαινοβγαίνω κάθε λίγο και λιγάκι για να καταλάβω πού χρεώνεται τι, το μέτρημα είχε χαθεί. Και ας κρατούσα τις αποδείξεις και εξαντλητικές σημειώσεις για το εξοδολόγιο – βενζίνες, καφέδες, λογαριασμούς ΔΕΚΟ, σουπερμάρκετ, τακτοποιημένα όλα σε χειρόγραφα με κουτάκια.

Πάντα κάτι μου ξέφευγε, όπως για παράδειγμα, τον προηγούμενο μήνα  ένα γέμισμα στο βενζινάδικο και μια μικρή έφοδος στο σουπερμάρκετ, που πλήρωσα και τα δύο με πιστωτική αλλά δεν είχα χαρτί για να τα σημειώσω. Και τα ξέχασα. Και πάλι βγήκα εκτός προϋπολογισμού.

Εξήγησα το πρόβλημά μου όχι σε έναν αλλά σε δύο φίλους μου. Ο ένας μου πρότεινε να εκσυγχρονίσω το σύστημά μου και να χρησιμοποιήσω φύλλα εργασίας του Excel. Το οποίο για εμένα σήμαινε ότι, απλά, αυτά που γράφω στο χαρτί θα έπρεπε να τα περνάω στον υπολογιστή. Και αυτό δεν έλυνε το πρόβλημα. Ο άλλος μου πρότεινε το waiz, ένα πρόγραμμα για κινητό που συνδέεται με τους τραπεζικούς λογαριασμούς μου και συγκεντρώνει πληροφορίες αναλυτικά για τα έσοδα και τα έξοδά μου είτε μέσω καρτών είτε με μετρητά.

Στην αρχή ήμουν λίγο «κουμπωμένη». Πώς θα εμπιστευόμουν ένα application, μέσω του οποίου μπορώ να δω τις κινήσεις όλων των τραπεζικών λογαριασμών μου; Τι γίνεται με τα προσωπικά δεδομένα, που τόσος ντόρος έγινε; Από την άλλη, το δέλεαρ ήταν μεγάλο: το waiz υποσχόταν τέλος στο προσωπικό μου μαρτύριο να μπαινοβγαίνω σε τρία συστήματα web banking, να τσεκάρω και να ξανατσεκάρω το υπόλοιπο, εάν μπήκαν χρήματα και πότε, εάν βγαίνει ο μήνας. Και να έχω να θυμάμαι και όλους αυτούς τους κωδικούς ΚΑΙ να κρατάω σημειώσεις στο εξοδολόγιο…

Το αρχικό «κούμπωμά» μου υποχώρησε. «Η προστασία των προσωπικών δεδομένων είναι προτεραιότητά μας», «Δεν μοιραζόμαστε τις πληροφορίες σου με κανέναν», «Όλα τα δεδομένα είναι κρυπτογραφημένα», «Λειτουργούμε με βάση την Ελληνική και Ευρωπαϊκή νομοθεσία», ήταν τα μερικές από τις διαβεβαιώσεις των δημιουργών της εφαρμογής που βρήκα κατά την έρευνά μου στο site τους. Επιπλέον, ανακάλυψα ότι υπάρχει σχετική νομοθεσία και αδειοδότηση, ενώ στην Ευρώπη αυτού του είδους οι εφαρμογές είναι πολύ διαδεδομένες. Έτσι είπα να το δοκιμάσω.

Η διαδικασία ήταν απλή. Το πρώτο βήμα ήταν να το κατεβάσω στο κινητό μου. Αμέσως με προέτρεψε να φτιάξω τον προσωπικό λογαριασμό μου: να του δώσω τη διεύθυνση ηλεκτρονικής αλληλογραφίας μου και να δημιουργήσω password. Στη συνέχεια μου έστειλε ένα email, ώστε να ταυτοποιήσει τον λογαριασμό μου. Επόμενο βήμα, η σύνδεση των τραπεζικών λογαριασμών στο waiz. Εύκολα και γρήγορα έβαλα μία φορά το κάθε username και password των υπηρεσιών web banking όπου είμαι εγγεγραμμένη. Και αυτό ήταν. Είμαι πλέον συνδεδεμένη με τους τρεις διαφορετικούς τραπεζικούς λογαριασμούς μου σε τρεις διαφορετικές τράπεζες και μπορώ να δω σε μία οθόνη όχι μόνο το υπόλοιπο του κάθε λογαριασμού και το συγκεντρωτικό σύνολό τους, αλλά και τις κινήσεις τους! Επίσης, με μια ματιά αποκτώ πλήρη εικόνα των εξόδων και των εσόδων της κάθε ημέρας ξεχωριστά ή και συγκεντρωμένα από τους διαφορετικούς τραπεζικούς λογαριασμούς μου.

Ψάχνοντας λίγο περισσότερο τις δυνατότητες της εφαρμογής με περίμενε μια μεγάλη έκπληξη. Το waiz αναγνώριζε στις κινήσεις των λογαριασμών το είδος της κάθε συναλλαγής. Έξοδα για σουπερμάρκετ, δόση δανείου, πληρωμή φόρων, λογαριασμοί ΔΕΗ, ύδρευση, κινητή τηλεφωνία, όλα τακτοποιημένα ανά κατηγορία. Όπως έμαθα από το ψάξιμο που έκανα, η εφαρμογή καταλαβαίνει keywords και έτσι συνδέει τα έξοδα με κατηγορίες. Πέρα όμως από τις δαπάνες, αναγνωρίζει και τα έσοδα, όπως αυτά από ενοίκια ή μισθούς ή τραπεζικές μεταφορές. Και όταν δεν αναγνωρίζει, ρωτάει, και συμπληρώνω εγώ το είδος της δαπάνης από μία τεράστια λίστα επιλογών που περιλαμβάνει από έξοδα για babysitting και για τσιγάρα μέχρι δίδακτρα και clubbing. Το ίδιο κάνω και όταν ξοδεύω μετρητά – συμπληρώνω τα στοιχεία στο ειδικό πεδίο του «πορτοφολιού» της εφαρμογής.

Ο ενθουσιασμός μου συνεχιζόταν αμείωτος ανακαλύπτοντας τις δυνατότητες του waiz να δίνει συγκεντρωτικά στοιχεία ανά έξοδο αλλά και να κάνει συγκρίσεις: για παράδειγμα, πόσα χρήματα έχουν ξοδευτεί σε πόσο χρονικό διάστημα για κατοικίδια. Μπορεί κανείς να επιλέξει εάν θέλει να δει για ολόκληρο το 2019, ή και για το 2020 σε σύγκριση με τον τρέχοντα μήνα. Μάλιστα, παρατίθεται και αναφορά ανά μήνα, αλλά και σε εβδομαδιαία βάση για να μπορεί να γίνεται ευκολότερα σύγκριση. Ακόμα παραπέρα: μου δίνει τη δυνατότητα να δημιουργήσω μία συγκεκριμένη «πρόκληση» σε σχέση με τα έξοδα, για παράδειγμα του σουπερμάρκετ -που συχνά πυκνά αγόραζα πράγματα αχρείαστα τελικά- ή και άλλα, ώστε να εξοικονομήσω χρήματα. Βλέποντας το διάγραμμα των τελευταίων έξι μηνών φαίνεται ότι κάθε μήνα ξοδεύω περίπου 300-400 ευρώ για σουπερμάρκετ. Έτσι επιλέγω να συμπληρώσω 290 ευρώ. Έχοντας ήδη δαπανήσει περίπου τα μισά, θα με ειδοποιήσει μόλις φτάσω στο επιθυμητό μπάτζετ και όταν το ξεπεράσω. Το waiz όμως μου κάνει και διαφόρων ειδών προτάσεις: στη περίπτωση της «πρόκλησης» για το σουπερμάρκετ, υπολόγισε τον μέσο όρο των εξόδων κατά τους προηγούμενους μήνες και με προέτρεψε σε μείωση κατά 10%. Εάν πιάσω τον στόχο, το όφελος είναι πάνω από 30 ευρώ.

Υπάρχουν και άλλες «προκλήσεις», όπως για ψώνια σε ρούχα και παπούτσια ή για περισσότερο σπιτικό φαγητό και λιγότερα έξοδα σε εστιατόρια και ταβέρνες εκτός. Από τις προτάσεις που μου έκανε το waiz για τα έξοδα σε ρούχα προκύπτουν άλλα 20 ευρώ, ενώ για τις περικοπές του έξω άλλα 30. Σύνολο, 80 ευρώ – όχι και άσχημα…

Κι έπειτα υπάρχουν και τα συγκεντρωτικά στοιχεία στο προφίλ μου. Εκεί φαίνονται οι δαπάνες για το σπίτι, σε χόμπι και διασκέδαση, τι αναλήψεις έχω κάνει και πολλά ακόμα. Και όλα αυτά τα βλέπω συγκεντρωμένα ώστε να καταλαβαίνω καλύτερα πού ξοδεύω τι.

Χρησιμοποιώ εντατικά τις τελευταίες δύο εβδομάδες το waiz και έχω πλέον ηρεμήσει: δεν μαζεύω πλέον αποδείξεις για να αθροίσω τα έξοδα μου, κερδίζω χρόνο αφού φτιάχνει για μένα το budget μου, εξοικονομώ χρήματα με τις συμβουλές του. Και το σημαντικότερο; Νιώθω πλέον τόση αυτοπεποίθηση ότι έχω αποκτήσει τον απόλυτο έλεγχο των δαπανών μου που είναι σαν να κουβαλάω έναν προσωπικό χρηματοοικονομικό σύμβουλο μέσα στο κινητό μου.

Για να καταλάβετε τι ακριβώς εννοώ, το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να εγκαταστήσετε και εσείς το waiz στο κινητό σας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...