835
| Shutterstock

Πώς πήγαν τα ξενοδοχεία το 2021;

Χριστίνα Πουτέτση Χριστίνα Πουτέτση 24 Ιανουαρίου 2022, 18:48

Πώς πήγαν τα ξενοδοχεία το 2021;

Χριστίνα Πουτέτση Χριστίνα Πουτέτση 24 Ιανουαρίου 2022, 18:48

Τελικά πώς πήγαν τα ξενοδοχεία το 2021;

Η πρώτη απάντηση είναι ότι πήγαν καλύτερα από το 2020. Βέβαια, το 2020 ο τζίρος τους μειώθηκε κατά 80% σε σχέση με το 2019.

Το 2021 η μείωση στον τζίρο περιορίστηκε στο 35% σε σχέση με το 2019, ως χρονιά σύγκρισης. Υπάρχει σαφής βελτίωση. Οχι όμως χωρίς διαβαθμίσεις και ταχύτητες.

Και σε κάθε περίπτωση, όλα ήταν και παραμένουν συνάρτηση μιας ασταθούς υγειονομικής συνθήκης.

Σαφέστατα το 2021 ήταν μια χρονιά βελτίωσης για τα μεγέθη των ελληνικών ξενοδοχείων, μετά το πρώτο σοκ της πανδημίας το 2020. Ομως η ζήτηση και η πληρότητα της υψηλής περιόδου των θερινών μηνών δεν ήταν οριζόντια για όσους λειτούργησαν εποχικά, ενώ για τις επιχειρήσεις συνεχούς λειτουργίας τα βάρη είναι μεγαλύτερα.

Αυτό σημαίνει ότι οι τελευταίες υστερούν σε μεγέθη την περσινή χρονιά, σε σχέση με αυτές που άνοιξαν τους θερινούς μήνες της υψηλής ζήτησης, κινητικότητας και πληρότητας. Το 2021 τα δωδεκάμηνα ξενοδοχεία είχαν πτώση στον τζίρο 57%.

«Οι επιδόσεις των ελληνικών ξενοδοχείων το 2021», καταγράφονται στην ετήσια έρευνα του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων (ΙΤΕΠ) για λογαριασμό του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΞΕΕ). Η έρευνα διεξάχθηκε το διάστημα 22 Νοεμβρίου- 31 Δεκεμβρίου 2021, με δείγμα 1.122 ξενοδοχειακές επιχειρήσεις.

Με βάση τα συμπεράσματα αυτής, το 2021 λειτούργησε το 96% των ελληνικών ξενοδοχείων, με μέση πληρότητα 68% τον Αύγουστο και μέση τιμή του δίκλινου δωματίου τα 120 ευρώ τον ίδιο μήνα. Τρία στα τέσσερα ξενοδοχεία άνοιξαν μεταξύ Μαΐου και Ιουλίου,  ενώ ο συνολικός τζίρος τους ανήλθε σε 5,48 δισ. ευρώ (35% χαμηλότερος από τον αντίστοιχο τζίρο του 2019).

Το ίδιο διάστημα τα ξενοδοχεία συνεχούς λειτουργίας παρουσιάζουν μεσοσταθμική μείωση του τζίρου κατά 57%.

«Το αποτύπωμα της πανδημίας είναι εμφανές στα βασικά μεγέθη των ξενοδοχείων και αυτό καθίσταται βρόγχος για τα ξενοδοχεία συνεχούς λειτουργίας», σημείωσε ο πρόεδρος του ΞΕΕ Αλέξανδρος Βασιλικός κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου που παρουσιάστηκε η μελέτη.

Ο ίδιος επισήμανε την ανάγκη «να συνεχιστεί η στήριξη του κλάδου, όπου υπάρχει μεγαλύτερη ανάγκη», εστιάζοντας στα ξενοδοχεία συνεχούς λειτουργίας. Και πρόσθεσε ότι στο προσεχές διάστημα το ΞΕΕ θα υποβάλλει συγκεκριμένες προτάσεις στην πολιτική ηγεσία, καθώς «υπάρχει μια μετάθεση της κανονικότητας για μια χρονιά μετά. Οποιο σενάριο και αν κοιτάξουμε, βλέπουμε ότι έχουμε ένα διάστημα προσαρμογής μπροστά μας» μέχρι την κανονικότητα. Αυτό θα μπορούσε να επηρεάσει τη μετάθεση των υποχρεώσεων των επιχειρήσεων για το β’ εξάμηνο του έτους ή ακόμα και την αξιοποίηση χρηματοδοτικών εργαλείων.

Σε κάθε περίπτωση όμως η προοπτική της σεζόν είναι ενθαρρυντική, μια και «η τάση που βλέπουμε στις κρατήσεις για το 2022», εφόσον το πανδημικό κύμα εξαλειφθεί, «ανά περιόδους είναι πολύ θετική», ανέφερε.

Στην έρευνα αναδεικνύεται επίσης μια μεγάλη διαφορά στις επιδόσεις του τζίρου ανάμεσα στα παραθεριστικά ξενοδοχεία πέντε και τεσσάρων αστέρων, καθώς στα πρώτα η μείωση το 2021 περιορίστηκε σε 8,4% σε σχέση με το 2019 και στα τεσσάρων αστέρων έφθασε στο 45,8%. Αντίστοιχα μείωση 49,4% κατέγραψαν τα τριών αστέρων, 63,1% τα δύο αστέρων και 49,2% τα ξενοδοχεία ενός αστεριού.

Παρά τη σημαντική μείωση των βασικών μεγεθών τους, από τα στοιχεία προκύπτει ότι τα κρατικά εργαλεία βοήθησαν τα ελληνικά ξενοδοχεία να συγκρατήσουν την απασχόληση, με αυτή να καταγράφει μείωση μόλις 6% το 2021.

Ταυτόχρονα, οι επενδύσεις σε ανακαινίσεις υφισταμένων μονάδων ανήλθαν στα 830 εκατ. ευρώ, μειωμένες μόνον κατά 16% έναντι του  2019, δείχνοντας την ισχυρή επενδυτική στρατηγική του κλάδου προς την ποιοτική αναβάθμιση αλλά και τα έντονα πολλαπλασιαστικά οφέλη του τζίρου των ξενοδοχείων στην ελληνική οικονομία.

Περιορισμένα ταμειακά διαθέσιμα και προκαταβολές για συμβόλαια το 2022

Χαρακτηριστικό του 2021 είναι και οι μειωμένες κατά 79% σε σχέση με το 2019 προκαταβολές που εισέπραξαν τα ξενοδοχεία, έλλειμμα που υπολογίζεται σε 590 εκατ. ευρώ, ενώ υπολείπονται προς επιστροφή από τα voucher  50 εκατ. ευρώ. Αθροιστικά το έλλειμμα διαμορφώνεται στα 640 εκατ. ευρώ στα ταμειακά διαθέσιμα των ξενοδοχείων και αφορά σε μεγάλο ποσοστό τα παραθεριστικά ξενοδοχεία.

Σύμφωνα με την έρευνα, το 36% των ξενοδόχων έχει υπογράψει συμβόλαια για το 2022.  Από αυτά το 70% έχει διατηρήσει ίδιες τιμές με αυτές του 2021, το 25% αυξημένες κατά μέσο όρο 7,1% και το 6% μειωμένες κατά μέσο όρο 17,8%.

Ωστόσο προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι μόλις το 9,2% (924 επιχειρήσεις) των ξενοδοχείων έχει υπογράψει συμβόλαια τύπου Commitment (δεσμευτικά) για το 2022, υπογραμμίζοντας  την αστάθεια που παρατηρείται στις τάσεις  των κρατήσεων. «Με οποιαδήποτε αλλαγή και αυτά θα επηρεαστούν», σχολίασε ο κ. Βασιλικός.

Χαμηλές πληρότητες για τα αστικά και ορεινά ξενοδοχεία, με εξαίρεση την περίοδο των εορτών

Σε μια επιμέρους καταγραφή, παρουσιάστηκε η  Εβδομαδιαία Ερευνα του Χειμερινού Ξενοδοχειακού Παρατηρητηρίου του ΙΤΕΠ για τις Επιδόσεις των Ξενοδοχείων, για τις μονάδες Συνεχούς Λειτουργίας κατά την περίοδο 29/11/21- 09/01/22.

Αυτά καλούνται να λειτουργήσουν εν μέσω πανδημικού κύματος, αντιμετωπίζοντας παράλληλα  αυξημένα κόστη λειτουργίας,  με το κόστος ενέργειας και πρώτων υλών να έχουν πολλαπλασιαστεί σε συνδυασμό με πολύ χαμηλές τιμές πώλησης δωματίων (62 ευρώ κατά μέσο όρο τις εβδομάδες των εορτών).

Στην έρευνα καταγράφεται πως τα ορεινά ξενοδοχεία άνοιξαν σε ποσοστό 97% την περίοδο των εορτών, ενώ κατά την ίδια περίοδο τα  αστικά ξενοδοχεία ήταν ανοιχτά σε ποσοστό 77% (1 στα 4 ήταν κλειστά).

Τις εβδομάδες των εορτών, τα ορεινά ξενοδοχεία εμφάνισαν πληρότητες που άγγιξαν το 60%. Αντίστοιχα, τα ξενοδοχεία πόλης λειτούργησαν  με εξαιρετικά χαμηλές πληρότητες, μόλις  στο 33% τον Νοέμβριο και συνεχή  πτώση, φτάνοντας στο 20% τον Ιανουάριο του 2022.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...