376
Η περιουσία του Ελον Μασκ αυξήθηκε κατά ένα δισ. δολάρια | Reuters

Πώς οι Κροίσοι πλουτίζουν ακόμη περισσότερο εν μέσω πανδημίας

Protagon Team Protagon Team 23 Απριλίου 2020, 19:05
Η περιουσία του Ελον Μασκ αυξήθηκε κατά ένα δισ. δολάρια
|Reuters

Πώς οι Κροίσοι πλουτίζουν ακόμη περισσότερο εν μέσω πανδημίας

Protagon Team Protagon Team 23 Απριλίου 2020, 19:05

Ο συνολικός πλούτος των δισεκατομμυριούχων της Αμερικής, συμπεριλαμβανομένων του ιδρυτή της Amazon.com, Τζεφ Μπέζος και του επικεφαλής της Tesla, Έλον Μασκ, αυξήθηκε σχεδόν κατά 10% κατά τη διάρκεια της συνεχιζόμενης πανδημίας COVID-19, σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύθηκε από το αμερικανικό Ινστιτούτο Πολιτικών Μελετών (IPS).

Η κατακόρυφη αύξηση των περιουσιών για τους πλουσιότερους άνδρες στην Αμερική καταγράφεται μάλιστα σε μια περίοδο που 22 εκατομμύρια Αμερικανοί έχουν υποβάλει αίτηση για να ενταχθούν στο ταμείο ανεργίας.

Ακόμη και όταν η ευρύτερη οικονομία αντιμετώπιζε ύφεση, οι μετοχές εταιρειών τεχνολογίας αιχμής και μέσων επικοινωνίας από το σπίτι, όπως το Zoom, σημείωσαν κατακόρυφη άνοδο κατά τις τελευταίες εβδομάδες, λόγω της αυξημένης χρήσης των τηλεδιασκέψεων και της τεχνολογίας για την τηλεργασία, ενισχύοντας έτσι την καθαρή αξία των συμμετοχών που έχουν οι δισεκατομμυριούχοι ιδρυτές τους στις εταιρείες αυτές.

«Αυτή είναι η ιστορία δύο πανδημιών, με πολύ άνισες θυσίες», δήλωσε, παραφράζοντας το γνωστό “Ιστορία δύο πόλεων”, ο συνυπογράφων την έκθεση Τσακ Κόλινς.

Κατά την περίοδο μεταξύ 1ης Ιανουαρίου και 10ης Απριλίου φέτος, 34 από τους πλουσιότερους δισεκατομμυριούχους της χώρας είδαν την καθαρή αξία της περιουσίας τους να αυξάνεται κατά δεκάδες εκατομμύρια δολάρια, αναφέρεται στην έκθεση.

Σύμφωνα με την έκθεση της IPS, οκτώ από αυτούς τους δισεκατομμυριούχους, ανάμεσά τους ο ιδρυτής της Zoom Video Communications Inc, Έρικ Γιούαν και ο Μασκ, είδαν μία αλματώδη αύξηση 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων στη συνολική καθαρή αξία της περιουσίας τους.

Ο Μασκ διατηρεί το 18,5% των μετοχών της Tesla, οι οποίες έχουν εκτοξευθεί κατά 73%, καθώς οι επενδυτές προσβλέπουν σε πιο μακροπρόθεσμες επενδύσεις από τις ευκαιρίες που προσφέρει η περιορισμένη περίοδος του κορονοϊού.

Αλλά και ο Μπέζος μετά την αύξηση των διαδικτυακών παραγγελιών εξαιτίας των περιορισμών στην κυκλοφορία η Amazon αύξησε την αξία της στο 1,1 τρισ. δολάρια και η μετοχή της χτύπησε ρεκόρ στα 2,283.32 δολάρια.

Με αυτή την ραγδαία αύξηση της μετοχής ο Μπέζος, που έχει στην ιδιοκτησία του 11,2% των μετοχών της Amazon, είδε την περιουσία του να αυξάνεται κατά 6,4 δισ. δολάρια μόνο στα συνολικά 138 δισ. δολάρια, σύμφωνα με το περιοδικό Forbes.

Από τον περασμένο Ιανουάριο η περιουσία του έχει αυξηθεί κατά 24 δισ. δολάρια (κάτι λιγότερο από 22 δισ. ευρώ).

Κατά την τελευταία δεκαετία, ο πλούτος των δισεκατομμυριούχων στις ΗΠΑ σημείωσε άνοδο άνω του 80,6% , εκτιμήσεις που είναι προσαρμοσμένες και στον πληθωρισμό, προστίθεται στην ίδια έκθεση.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News