388
Μέρος μόνο από τα χρήματα των μελών του δικτύου που κατασχέθηκαν από τις βρετανικές Αρχές | Metropolitan Police Service via REUTERS

Πώς οι ευρωπαϊκές Αρχές έσπασαν τον κώδικα του οργανωμένου εγκλήματος

Protagon Team Protagon Team 5 Ιουλίου 2020, 13:23
Μέρος μόνο από τα χρήματα των μελών του δικτύου που κατασχέθηκαν από τις βρετανικές Αρχές
|Metropolitan Police Service via REUTERS

Πώς οι ευρωπαϊκές Αρχές έσπασαν τον κώδικα του οργανωμένου εγκλήματος

Protagon Team Protagon Team 5 Ιουλίου 2020, 13:23

Υπάρχουν μυστικά στον καιρό της τεχνολογίας που είναι φτιαγμένη να σπάει κάθε κώδικά μυστικής επικοινωνίας; Φαίνεται πως όχι για πολύ.

Το οργανωμένο έγκλημα στην Ευρώπη νόμιζε ότι αξιοποιούσε ένα από τα πιο δύσκολα στο «σπάσιμο» δίκτυα ηλεκτρονικών επικοινωνιών. Στην πραγματικότητα αστυνομικές Αρχές 20 κρατών είχαν καταφέρει εδώ και μήνες να διεισδύσουν στο δίκτυο Encrochat και να αποσπάσουν περίπου 100 εκατομμύρια μηνύματα.

Είναι αρκετά για να χαρτογραφήσουν με ακρίβεια το παράνομο εμπόριο ναρκωτικών και όπλων, το ξέπλυμα μαύρου χρήματος και το τράφικινγκ. «Ηταν σαν να ήμασταν στο ίδιο τραπέζι με τους κακοποιούς», είπε χαρακτηριστικά ολλανδός αξιωματικόςw αναφερόμενος στο υλικό που θα κρατήσει απασχολημένες για μήνες τις διωκτικές Αρχές.

Σε όλη την Ευρώπη έχουν γίνει περί τις 800 συλλήψεις μεγάλων και μεσαίων «κεφαλιών» του οργανωμένου εγκλήματος χάρη στη διείσδυση στο Encrochat, γράφει το BBC. Μόνο στη Βρετανία οι συλλήψεις έφτασαν τις 746. Στην Ολλανδία κατασχέθηκαν μεγάλες ποσότητες κοκαΐνης και κρυσταλλικής μεταμφεταμίνης, σφραγίστηκαν εργαστήρια ναρκωτικών, πολλά όπλα και εκατομμύρια ευρώ σε ρευστό.

Επικεφαλής της έρευνας ήταν η γαλλική και η ολλανδική αστυνομία ενώ συνεργάστηκε και η Europol. Οι ανακοινώσεις έγιναν την Πέμπτη στην έδρα της Eurojust στη Χάγη της Ολλανδίας, από γάλλους και ολλανδούς δικαστές.

Πώς δούλευε το δίκτυο

Οι γαλλικές Αρχές έπεσαν μάλλον τυχαία στο Encrochat το 2017 στη Λιλ και σύντομα διαπίστωσαν ότι είναι ένα εξαιρετικά καλοφτιαγμένο δίκτυο, ένας ψηφιακός «τοίχος» πάνω στον οποίο έπεφτε κάθε έρευνα των διωκτικών Αρχών.

Υπολογίζεται ότι 60.000 άνθρωποι σε όλη την Ευρώπη (από τους οποίους 10.000 στη Βρετανία) ήταν μέλη στο μυστικό δίκτυο, το οποίο είχε την έδρα του στη Γαλλία. Πιστεύεται ότι οι διωκτικές Αρχές έσπασαν τον κώδικά γύρω στον Μάρτιο. Η συλλογή των στοιχείων άρχισε στις αρχές Απριλίου.

Ως τον Ιούνιο χρήστες άρχισαν να υποπτεύονται ότι το σύστημα έχει παραβιαστεί. Στις 12 και 13 Ιουνίου έφτασε ένα μήνυμα στους χρήστες να σβήσουν αμέσως τα κινητά τους, γράφει ο Monde. Αυτοί άρχισαν να τα πετούν, αλλά πλέον ήταν αργά.

Οι χρήστες είχαν ειδικά τροποποιημένα κινητά Android με τα οποία έστελναν μηνύματα που αυτοκαταστρέφονταν, δηλαδή διαγράφονταν έπειτα από ορισμένο χρονικό διάστημα. Αν υπήρχε τέτοια ανάγκη ο χρήστης μπορούσε να διαγράψει όλα τα δεδομένα από τη συσκευή του.

Το δίκτυο διευκόλυνε τις αγοραπωλησίες σκληρών ναρκωτικών, όπλων πάσης φύσεως, όπως και την οργάνωση επιθέσεων σε αντίπαλες ομάδες ή το ξέπλυμα χρημάτων.

Φυσικά, δεν ήταν δωρεάν υπηρεσία: τα κινητά κόστιζαν γύρω στα 1.000 ευρώ το κομμάτι και η συνδρομή γύρω στα 1.500 ευρώ το εξάμηνο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...