352
«Το μέλλον της Γερμανίας. Θα το αντιμετωπίσει ο Σολτς» γράφει η αφίσα του υποψηφίου | Jens Schlueter/Pool via REUTERS

Πώς οι αφίσες του SPD χτίζουν την εικόνα του αποτελεσματικού Σολτς

Protagon Team Protagon Team 9 Σεπτεμβρίου 2021, 21:45
«Το μέλλον της Γερμανίας. Θα το αντιμετωπίσει ο Σολτς» γράφει η αφίσα του υποψηφίου
|Jens Schlueter/Pool via REUTERS

Πώς οι αφίσες του SPD χτίζουν την εικόνα του αποτελεσματικού Σολτς

Protagon Team Protagon Team 9 Σεπτεμβρίου 2021, 21:45

Στην άκρως επιτυχημένη ως τώρα προεκλογική εκστρατεία του SPD, το οποίο τρεις εβδομάδες πριν από τις ομοσπονδιακές εκλογές  προηγείται με σαφή διαφορά από το CDU, οι αφίσες παίζουν τον ρόλο τους.

Είναι κατακόκκινες, ένα χρώμα που συνήθως ταυτίζουμε με την Αριστερά (αλλά, ιστορικά, είναι και χρώμα του SPD) και εικονίζουν έναν άνδρα, τον υποψήφιο καγκελάριο Ολαφ Σολτς, που περισσότερο μοιάζει με στέλεχος εταιρείας παρά σαν έναν άνθρωπο που υπόσχεται ριζικές αλλαγές.

Και όμως, αυτός ο άνθρωπος μπορεί να βρεθεί στην καγκελαρία. Το κόμμα του έμοιαζε ξεγραμμένο, μια δύναμη που κυριάρχησε τις περασμένες δεκαετίες, αλλά πιέστηκε πολιτικά και ιδεολογικά και απέμεινε με το ήμισυ της επιρροής που είχε κάποτε.

Η συγκυρία -με δύο αντιπάλους, τον Αρμιν Λάσετ του CDU και την Αναλένα Μπέρμποκ των Πρασίνων, που αποδείχτηκαν λιγότερο εντυπωσιακοί από όσο θα περίμενε κάποιος – έφερε τον Σολτς σε ευνοϊκή θέση. Ευνοϊκή ήταν η απόφαση της δημοφιλέστατης Μέρκελ να μην είναι ξανά υποψήφια. Βοήθησε, συμπληρώνει ο Observer, μια καλοκουρδισμενη προεκλογική εκστρατεία από το SPD.

Σε πρώτο πλάνο μια αφίσα των Πρασίνων, στο μέσο μία του CDU και δεξιά μία του SPD | REUTERS/Fabian Bimmer

Ενώ η καμπάνια του CDU μοιάζει ασυνάρτητη και αυτή των Πρασίνων όχι ιδιαίτερα επικεντρωμένη στην Μπέρμποκ, το SPD έχτισε την προεκλογική του εικόνα πάνω στον Σολτς

Η καμπάνια σχεδιάστηκε από τον Ράφαελ Μπρίνκερτ, ο οποίος ήταν ειδικός στο μάρκετινγκ αθλητών, και προσπαθεί να «πουλήσει» σαν θετική την εικόνα του βαρετού ίσως, αλλά πάντως ικανού τεχνοκράτη.

Κρατά για παράδειγμα ο υποψήφιος μια καρτέλα με μια από τις υποσχέσεις του κόμματος – αύξηση στον ελάχιστο μισθό, σταθερές συντάξεις – και ακολουθεί το σύνθημα: «Ο Σολτς θα το αντιμετωπίσει». Το φόντο είναι κόκκινο και τραβά κατευθείαν το μάτι.

Βέβαια με τις αφίσες μόνο δεν κερδίζονται οι εκλογές. Ο υποψήφιος του SPD τα πήγε καλά και στο πρώτο ντιμπέιτ, ένα δυνατό ατού στην προεκλογική εκστρατεία, την ώρα που δύο αντίπαλοί του αναλώθηκαν στις μεταξύ τους διαμάχες.

Αυτό δεν σημαίνει ότι οι αφίσες έχουν χάσει την αξία τους. Ο κόσμος θέλει να βλέπει το πρόσωπο του υποψηφίου που προτιμά σε μια αφίσα· αν δεν το δει, νομίζει ότι εγκατέλειψε τη μάχη.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...