318
Η Τερέζα Μέι και ο Ντόναλντ Τραμπ συναντήθηκαν σε θερμό κλίμα στον Λευκό Οίκο, στις 27 Ιανουαρίου 2017. Υστερα άλλαξαν πολλά... | EPA/SHAWN THEW

Πώς ο Τραμπ θα επισκεφθεί τη Βρετανία αλλά όχι τη βασίλισσα Ελισάβετ

Protagon Team Protagon Team 20 Δεκεμβρίου 2017, 15:35
Η Τερέζα Μέι και ο Ντόναλντ Τραμπ συναντήθηκαν σε θερμό κλίμα στον Λευκό Οίκο, στις 27 Ιανουαρίου 2017. Υστερα άλλαξαν πολλά...
|EPA/SHAWN THEW

Πώς ο Τραμπ θα επισκεφθεί τη Βρετανία αλλά όχι τη βασίλισσα Ελισάβετ

Protagon Team Protagon Team 20 Δεκεμβρίου 2017, 15:35

Βρέθηκε όπως φαίνεται η φόρμουλα με την οποία θα γίνει επίσκεψη του Ντόναλντ Τραμπ στη Βρετανία αλλά θα αποφευχθούν σε ένα βαθμό οι διαμαρτυρίες και η (διπλωματική και πολιτική) αμηχανία.

Η Daily Mail γράφει την Τετάρτη ότι ο πρόεδρος Τραμπ σχεδιάζει να επισκεφθεί τη Βρετανία τον Φεβρουάριο για να εγκαινιάσει τη νέα πρεσβεία των ΗΠΑ στο Λονδίνο, αλλά δεν θα συναντηθεί με τη βασίλισσα Ελισάβετ Β’.

Με άλλα λόγια, δεν θα πρόκειται για επίσημη επίσκεψη, αλλά θα έχει περισσότερο τον χαρακτήρα επίσκεψης εργασίας.

Από τότε που η Ελισάβετ προσκάλεσε επισήμως τον Τραμπ για επίσκεψη, η οποία παραδοσιακά περιλαμβάνει λαμπρές εκδηλώσεις με οικοδέσποινα την ίδια, η επίσκεψη στη Βρετανία προκαλούνται ποικίλες αντιδράσεις.

Σχεδόν δύο εκατομμύρια άνθρωποι έχουν υπογράψει αίτηση ζητώντας να μην προσκληθεί ο Τραμπ επειδή «θα προκαλέσει αμηχανία» στη βασίλισσα, ενώ αναμένονται και διαδηλώσεις κατά την άφιξη του στη χώρα.

2017-12-13T142755Z_349270775_RC1D0C7FA860_RTRMADP_3_BRITAIN-USA-DIPLOMACY
Το νέο, πανάκριβο και εξαιρετικά ασφαλές κτίριο της πρεσβείας των ΗΠΑ στο Λονδίνο (REUTERS/Stefan Rousseau/Pool)

Η εφημερίδα επικαλείται πηγή στο Παλάτι του Γουεστμίνστερ, σύμφωνα με την οποία ο Τραμπ ενημέρωσε τηλεφωνικώς χθες Τρίτη την πρωθυπουργό Τερέζα Μέι ότι περί τα τέλη Φεβρουαρίου σχεδιάζει επίσκεψη στη Βρετανία για τα εγκαίνια της νέας πρεσβείας, ενός κτιρίου που στοίχισε δισεκατομμύρια δολάρια.

Εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ αρνήθηκε να σχολιάσει το δημοσίευμα και είπε ότι δεν έχει αλλάξει η θέση της κυβέρνησης ως προς την κρατική επίσκεψη. Τυπικά, έχει γίνει πρόταση για επίσκεψη αλλά δεν έχουν καθοριστεί οι ημερομηνίες.

Η Μέι είχε προσκαλέσει αρχικά τον Τραμπ να επισκεφθεί τη χώρα ως το τέλος του 2017.

Η Βρετανία θεωρεί ιδιαίτερη τη σχέση της με την Ουάσινγκτον και στυλοβάτη της εξωτερικής της πολιτικής καθώς μάλιστα ετοιμάζεται για έξοδο από την ΕΕ.

Ωστόσο οι δεσμοί των δύο χωρών δέχτηκαν πλήγμα τους τελευταίους μήνες και κυρίως όταν ο Τραμπ εξαπέλυσε μομφή εις βάρος της Μέι στο Twitter επειδή του άσκησε κριτική όταν ανέβασε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τρία αντιισλαμικά βίντεο ενός ακροδεξιού κόμματος της Βρετανίας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...