878
Τέτοιες μέρες πέρυσι, ο Γκριζμάν και η Γαλλία ταπείνωναν στους «16» του Μουντιάλ την Αργεντινή του Μέσι. Τώρα οι δύο θα βρεθούν -επιτέλους- στην ίδια ομάδα | EPA/FELIPE TRUEBA/CreativeProtagon

Πώς ο Μέσι είπε το «ναι» για τον Γκριζμάν

Sportscaster Sportscaster 13 Ιουλίου 2019, 12:06
Τέτοιες μέρες πέρυσι, ο Γκριζμάν και η Γαλλία ταπείνωναν στους «16» του Μουντιάλ την Αργεντινή του Μέσι. Τώρα οι δύο θα βρεθούν -επιτέλους- στην ίδια ομάδα
|EPA/FELIPE TRUEBA/CreativeProtagon

Πώς ο Μέσι είπε το «ναι» για τον Γκριζμάν

Sportscaster Sportscaster 13 Ιουλίου 2019, 12:06

Το μεταγραφικό σίριαλ με πρωταγωνιστή τον Αντουάν Γκριζμάν είχε την κατάληξη που τα media προεξοφλούσαν από τον περασμένο Μάιο: στη δέκατη σεζόν του στην Ισπανία, ο γάλλος παγκόσμιος πρωταθλητής θα φορά τη φανέλα της Μπαρτσελόνα. Αυτή με το νούμερο 7, που ανήκε στον Φιλίπε Κουτίνιο. Πηγαίνει στο «Καμπ Νου» για να συμπληρώσει μια νέα επιθετική τριπλέτα -«MSG» (Μέσι, Σουάρες, Γκριζμάν)-, που οι Καταλανοί ελπίζουν ότι θα τους επαναφέρει στο δρόμο των ευρωπαϊκών επιτυχιών.

«Είναι υπέροχο», έγραψε (στα Γαλλικά) στον επίσημο ιστότοπό της η Μπαρτσελόνα. «Ο πατέρας μου με έμαθε από παιδί πως τα τρένα δεν περνούν μόνο μια φορά. Εφτασε η ώρα να δεχθούμε την πρόκληση ενός νέου προορισμού. Τελικώς, οι δρόμοι μας συναντήθηκαν», δήλωσε -μεταξύ άλλων- ο 28χρονος φορ. Αυτό για τα τρένα, δεν το ανέφερε τυχαία. Τα δύο προηγούμενα, που θα τον είχαν φέρει στη Βαρκελώνη από το 2017 ή το 2018, τα έχασε. Το πρώτο το σταμάτησε ο Μέσι. Στο δεύτερο, αρνήθηκε να ανέβει ο ίδιος. Λίγο έλειψε να μείνει στην αποβάθρα και τούτη τη φορά.

Το «φλερτ» της Μπαρτσελόνα με τον Γκριζμάν χρονολογείται από το καλοκαίρι του 2017, τότε που ο Νεϊμάρ αναχώρησε, ξαφνικά, για το Παρίσι. Οι Καταλανοί είχαν αρκετά χρήματα (από τη ρήτρα εξαγοράς του Βραζιλιάνου είχαν εισπράξει 222 εκατ. ευρώ), κι ένα μεγάλο κενό στην επίθεσή τους. Ο Γάλλος, που έδινε καταπληκτικές παραστάσεις με τη φανέλα της Ατλέτικο, φαινόταν ως ο ιδανικός αντικαταστάτης. Ετσι πίστευαν όλοι, εκτός από τον Λιονέλ Μέσι. Ο Γκριζμάν έπαιζε περισσότερο ως κεντρικός φορ (κι όχι στις πτέρυγες, όπως ο Νεϊμάρ), και ο αργεντινός σούπερ-σταρ δεν ήθελε να αγχωθεί ο παρτενέρ (και φίλος του), Λουΐς Σουάρες, ο οποίος στην Μπαρτσελόνα είχε ακριβώς τον ίδιο ρόλο. Για τη διοίκηση και το τεχνικό επιτελείο των «Μπλαουγκράνα», ο λόγος του Μέσι ήταν διαταγή. Ιδίως εκείνο τον καιρό, που καθυστερούσε να υπογράψει την επέκταση της συνεργασίας του με τον σύλλογο, κανείς δεν τολμούσε να του πάει κόντρα. Το «όχι» του αρχηγού άφησε τον Γκριζμάν στη Μαδρίτη.

Μια (ακόμη) αποτυχία στο Champions League και δύο πανάκριβες μεταγραφές (Ντεμπελέ και Κουτίνιο) που απογοήτευσαν, τον έκαναν να το ξανασκεφτεί. Το καλοκαίρι του 2018 ο Μέσι ήταν έτοιμος να υποδεχθεί τον Γάλλο στην ομάδα, όμως τότε δεν ήθελε εκείνος. Οχι μόνον αρνήθηκε την πρόταση της Μπαρτσελόνα, αλλά και χρησιμοποίησε το ενδιαφέρον της για να δώσει μια παράσταση αιώνιας πίστης στην Ατλέτικο. Σε ένα ντοκιμαντέρ διάρκειας 15 λεπτών, που μεταδόθηκε από συνδρομητικό κανάλι της Ισπανίας με τον βαρύγδουπο τίτλο «La Decision» (Η Απόφαση), ο Γκριζμάν ανακοίνωσε ότι θα παραμείνει στη Μαδρίτη. Με μια γενναία αύξηση των αποδοχών του, εννοείται.

Ο Μέσι έγινε έξαλλος με τη δημόσια απόρριψη της πρότασης της Μπαρτσελόνα από τον Γάλλο. Λέγεται, μάλιστα, ότι τσακώθηκε με τον εμβληματικό συμπαίκτη του, Ζεράρ Πικέ, επειδή το ντοκιμαντέρ – μανιφέστο του Γκριζμάν γυρίστηκε από εταιρεία παραγωγής στην οποία μετέχει. Κι όταν, τον περασμένο Μάιο, ο σούπερ-σταρ της Ατλέτικο στήθηκε, πάλι, μπροστά στο φακό, αυτή τη φορά για να αποχαιρετήσει την «ομάδα της καρδιάς του» που, ξαφνικά, έπαψε να ικανοποιεί τις φιλοδοξίες του, το «βέτο» για να μην πατήσει το πόδι του στην Μπαρτσελόνα δεν το έθεσε μόνον ο Αργεντινός. Ηταν κι άλλοι, που δεν ήθελαν τον Γάλλο στην ομάδα τους. Διότι, όποιος «πούλησε» τον σύλλογό του, τους συμπαίκτες του, μια φορά, είναι πολύ πιθανό να το ξανακάνει.

Απρίλιος 2019. Ο Γκριζμάν προσπαθεί να ανακόψει τον Μέσι. Τώρα θα είναι συμπαίκτες στην Μπάρτσα (EPA/Alejandro Garcia)

Εδώ που τα λέμε, ο Γκριζμάν φέρθηκε απαίσια στην Ατλέτικο και -προσωπικά- στον Ντιέγκο Σιμεόνε. Οταν αφίχθη στη Μαδρίτη, από τη Ρεάλ Σοσιεδάδ (2014), δεν ήταν παρά ένας 23χρονος, πολλά υποσχόμενος, ποδοσφαιριστής. Ο Σιμεόνε του άλλαξε θέση (μέχρι τότε έπαιζε ως εξτρέμ) και τον έμαθε να σκοράρει – όπως ο ίδιος ο παίκτης έχει παραδεχτεί. Η εξέλιξή του μέσα σε μια πενταετία ήταν, ομολογουμένως, εντυπωσιακή. Σε 256 εμφανίσεις του με τους «ροχιμπλάνκος» πέτυχε 133 γκολ και μοίρασε 46 ασίστ – ήταν ο τοπ σκόρερ της ομάδας του επί πέντε διαδοχικές σεζόν. Ελαμψε στο Παγκόσμιο Κύπελλο, πέρυσι, και ψηφίστηκε ως ο τρίτος καλύτερος ποδοσφαιριστής του Κόσμου. Σε αντάλλαγμα, εγκαταλείπει την Ατλέτικο στην πιο δύσκολη στιγμή της. Επιλέγοντας, μάλιστα, να μετακινηθεί μετά την 1η Ιουλίου, που η ρήτρα του έπεσε από τα 200 στα 120 εκατομμύρια ευρώ. Τη διαφορά των 80 εκατομμυρίων προτίμησε να την κάνει δώρο στη νέα του ομάδα, κι όχι σε αυτήν που τον ανέδειξε.

Εχει δίκιο ο Μέσι, να προβληματίζεται με τον χαρακτήρα του. Από την άλλη, όμως, ο Γκριζμάν είναι ένας παίκτης που δεν μπορείς να αγνοήσεις. Είναι ταχύτατος, με σπάνια ποδοσφαιρική ευφυΐα, εξαιρετικός ντριμπλέρ, ομαδικός και γκολτζής. Δεν σκοράρει μόνο στα εύκολα ματς, αλλά και στα μεγάλα, τα καθοριστικά. Ενας «μικρός Μέσι», αριστεροπόδαρος κι αυτός. Φαίνεται πως η αξία του -και η αδημονία της Μπαρτσελόνα να επιστρέψει σε έναν τελικό Champions League για πρώτη φορά μετά το 2015- τον έπεισαν να «βάλει νερό στο κρασί του».

Ο Γκριζμάν δεν πάει στη Βαρκελώνη καβάλα σε λευκό άλογο. Δεν είναι τυχαίο, ότι η παρουσίασή του, την Κυριακή, θα πραγματοποιηθεί κεκλεισμένων των θυρών. Η επίσημη δικαιολογία είναι τα έργα ανακατασκευής του χλοοτάπητα στο «Καμπ Νου», που βρίσκονται σε εξέλιξη. Αλλά, σύμφωνα με τη Marca, η διοίκηση του καταλανικού συλλόγου φοβήθηκε τις αντιδράσεις. Είτε οπαδών της Ατλέτικο που θα βρίσκονταν στο γήπεδο για να τον αποδοκιμάσουν, είτε φίλων της Μπαρτσελόνα, που δεν τον έχουν συγχωρήσει για τα περσινά.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...