646
O Μπολσονάρο σε προεκλογική live μετάδοση στο Youtube με τη μουντιαλική φανέλα της Βραζιλίας | Τwitter, @jairbolsonaro

Πώς ο Μπολσονάρο «λέρωσε» τη φανέλα της Εθνικής Βραζιλίας

Protagon Team Protagon Team 30 Σεπτεμβρίου 2022, 19:28
O Μπολσονάρο σε προεκλογική live μετάδοση στο Youtube με τη μουντιαλική φανέλα της Βραζιλίας
|Τwitter, @jairbolsonaro

Πώς ο Μπολσονάρο «λέρωσε» τη φανέλα της Εθνικής Βραζιλίας

Protagon Team Protagon Team 30 Σεπτεμβρίου 2022, 19:28

H Βραζιλία είναι ένα από τα φαβορί για την κατάκτηση του Μουντιάλ του 2022 που αρχίζει στις 20 Νοεμβρίου. Και η φανέλα του Μουντιάλ που παρουσιάστηκε και άρχισε να πωλείται στο τέλος Αυγούστου από τη Nike κανονικά θα γινόταν σύμβολο για όλους, ενώνοντας τους Βραζιλιάνους στο κοινό όνειρο της κατάκτησης του τροπαίου. 

Οστόσο την Κυριακή, 2 Οκτωβρίου, στη χώρα της Λατινικής Αμερικής θα διεξαχθεί ο πρώτος γύρος των εκλογών και ο ακροδεξιός πρόεδρος Ζαΐχ Μπολσονάρο εμφανίζεται πίσω στις δημοσκοπήσεις από τον κεντροαριστερό πρώην πρόεδρο Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα. Και οι παίχτες της εθνικής, όταν δεν εντάσσονται (ηθελημένα ή άθελά τους) στη σκοπιμότητα του Μπολσονάρο, νιώθουν αμήχανα με αυτή την κατάσταση.  

Οπως σημείωσε σε ρεπορτάζ του το BBCη θρυλική φανέλα με το κίτρινο και μπλε χρώμα απέκτησε πολιτική διάσταση από το 2014, όταν ξέσπασαν διαδηλώσεις κατά της τότε Προέδρου Βίλμα Ρούσεφ, καθώς οι πολίτες που βγήκαν στους δρόμους ήταν ντυμένοι με τα χρώματα αυτά, που κυριαρχούν και στη σημαία της χώρας. 

Το 2018, η φανέλα εργαλειοποιήθηκε συστηματικά από τον ακροδεξιό πολιτικό και νυν πρόεδρο της χώρας Ζαΐχ Μπολσονάρο και έφτασε να ταυτιστεί με την υποστήριξη προς τον ίδιο και το καθεστώς του. Είναι χαρακτηριστικό ότι λίγα εικοσιτετράωρα πριν ανοίξουν οι κάλπες ο Μπολσονάρο έκανε μια μαραθώνια ζωντανή παρέμβαση μέσω Youtube ντυμένος με τη μουντιαλική φανέλα της εθνικής Βραζιλίας. 

Το γεγονός της πολιτικοποίησης των χρωμάτων της εθνικής ομάδας έχει ασφαλώς παρενέργειες, καθώς όπως επισήμανε στο BBC o καθηγητής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο της Μπραζίλια, Ματέους Γκάμπα Τόρες, «η κίτρινη και μπλε φανέλα έγινε σύμβολο όσων υποστηρίζουν τον Μπολσονάρο και σχετίζονται μαζί του, κάτι που σημαίνει ότι από την άλλη πλευρά υπάρχει και ένα σημαντικό μέρος του πληθυσμού που δεν ταυτίζεται πια με αυτή».

Κάπως έτσι η φανέλα με την οποία ο Πελέ έβγαλε τη χώρα στους δρόμους με την κατάκτηση του Μουντιάλ του 1970 στο Μεξικό, μετατράπηκε μισό αιώνα μετά σε σύμβολο διχασμού της Βραζιλίας, παραμονές του Μουντιάλ του 2022 που θα γίνει στο Κατάρ. 

Στο κάδρο ο Νεϊμάρ, αντιδρά ο Ριτσάρλισον

Τι γίνεται όμως με τους ποδοσφαιριστές της εθνικής ομάδας, όπως ο εξαιρετικά δημοφιλής Νεϊμάρ; Με έμμεσο αλλά σαφή τρόπο ο σταρ της Βραζιλίας αξιοποιήθηκε από το μηχανισμό προπαγάνδας του Μπολσονάρο στην υπηρεσία της προεκλογικής του εκστρατείας. Τέσσερις ημέρες πριν από τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών που θα διεξαχθεί την Κυριακή, ο Νεϊμάρ χαιρέτισε την επίσκεψη του Μπολσονάρο σε ένα κέντρο για παιδιά που ίδρυσε ο ποδοσφαιριστής στο Σάο Πάολο. Το βιντεοσκοπημένο μήνυμα του αρχηγού της εθνικής Βραζιλίας για τον Μπολσονάρο έγινε σημαία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από το μηχανισμό της προεκλογικής εκστρατείας του Προέδρου της χώρας.

Νιώθουν άνετα με αυτή την κατάσταση όλοι οι παίκτες της εθνικής ομάδας; Οχι. Ο επιθετικός της εθνικής Βραζιλίας και της βρετανικής Τότεναμ, Ριτσάρλισον, δήλωσε ότι τα πολιτικά συμφραζόμενα αποσυνδέουν τους Βραζιλιάνους από τη σημαία και τη φανέλα. «Ως οπαδός, παίκτης και Βραζιλιάνος, κάνω ότι μπορώ για να μεταδώσω σε όλο τον πλανήτη την ταύτιση που έχουμε όλοι οι παίκτες με τη σημαία και τη φανέλα. Είμαστε όλοι βραζιλιάνοι και έχουμε βραζιλιάνικο αίμα» τόνισε. 

Πιο «ασφαλής» η μπλε εμφάνιση

Και επειδή το πολιτικό κλίμα είναι τόσο οξυμένο και δεν λείπουν τα αιματηρά επεισόδια που καταλήγουν ακόμη και σε δολοφονίες μετά από πολιτικούς καβγάδες, υπάρχουν οπαδοί της εθνικής ομάδας που λένε ότι φοράνε τη φανέλα μόνο μέσα στο σπίτι τους γιατί φοβούνται πως αν βγουν στο δρόμο μπορεί να τους περάσουν για οπαδούς του Μπολσονάρο και να έχουν μπλεξίματα. 

Κι έτσι πολλοί Bραζιλιάνοι διαλέγουν την μπλε επίσημη εμφάνιση της ομάδας αντί για την κίτρινη, που ξεπούλησε λίγες ώρες αφότου κυκλοφόρησε στα μαγαζιά από την Nike.  

Ο κεντροαριστερός πρώην πρόεδρος Λούλα ντα Σίλβα, που προηγείται στις δημοσκοπήσεις, δήλωσε ότι αν νικήσει θα αποκαταστήσει την ενότητα του λαού. Και ότι τα χρώματα της σημαίας και της φανέλας θα πάψουν να διχάζουν. Ευτυχώς, οι εκλογές προηγούνται του Μουντιάλ…

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...