526
|

Πώς μια μικρή εταιρεία προκάλεσε παγκόσμιο χάος στο Διαδίκτυο;

Protagon Team Protagon Team 9 Ιουνίου 2021, 15:11

Πώς μια μικρή εταιρεία προκάλεσε παγκόσμιο χάος στο Διαδίκτυο;

Protagon Team Protagon Team 9 Ιουνίου 2021, 15:11

Πριν από δύο χρόνια ο Άρθουρ Μπέργκμαν βρισκόταν στο επίκεντρο της δημοσιότητας με όλα τα μεγάλα αμερικανικά μίντια να του ζητούν συνεντεύξεις. Η start-up εταιρεία που είχε δημιουργήσει, η Fastly, είχε κάνει εντυπωσιακή είσοδο στο χρηματιστήριο βασιζόμενη στην τεχνολογία που είχε αναπτύξει στον τομέα του υπολογιστικoύ νέφους (cloud computing) και πιο συγκεκριμένα στα δίκτυα CDN. Η Fastly βοηθάει ιστοσελίδες να μετακινούν περιεχόμενο χρησιμοποιώντας λιγότερο «φορτωμένες» οδούς και δίνοντάς τους έτσι τη δυνατότητα να φθάνουν ταχύτερα στους χρήστες.

Σήμερα ο Μπέργκμαν είναι και πάλι στο επίκεντρο της δημοσιότητας αυτή την φορά όμως όχι για ευχάριστο λόγο. Μια βλάβη στα συστήματα της Fastly προκάλεσε το μπλακ άουτ της 8ης Ιουνίου στα sites των μεγαλύτερων μέσων ενημέρωσης παγκοσμίως, στις κυβερνητικές ιστοσελίδες των ΗΠΑ και της Βρετανίας, σε πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης όπως το Twitter αλλά και στις ιστοσελίδες κολοσσών όπως η Amazon.

Αν και η βλάβη αποκαταστάθηκε σχετικά γρήγορα (σε περίπου μία ώρα) το χάος που προκάλεσε δημιούργησε εύλογα ερωτήματα. Πώς κατάφερε μια μικρή εταιρεία της Σίλικον Βάλει να ελέγχει την λειτουργία στο Internet τόσο πολλών και σημαντικών φορέων και εταιρειών και τι προκάλεσε το μπλακ άουτ;

H Fastly ξεκαθάρισε άμεσα ότι δεν τίθεται θέμα κυβερνοεπίθεσης και ότι το πρόβλημα οφείλεται σε ένα τεχνικό πρόβλημα που θα επιλύσει πολύ γρήγορα όπως και συνέβη. Η εταιρεία έσπευσε να σημειώσει ότι η όλη διαδικασία των υπηρεσιών CDN που εκείνη παρέχει αποτελεί μια αλυσίδα στην οποία εμπλέκονται πολλοί ανεξάρτητοι μεταξύ τους παράγοντες τον έλεγχο των οποίων δεν έχει ένας μόνο κεντρικός διαχειριστής.

Στο ερώτημα του πώς η Fastly κατάφερε να γίνει τόσο γρήγορα τόσο σημαντικός παίκτης σε αυτόν τον νευραλγικό τομέα του Διαδικτύου η απάντηση είναι ότι η τεχνολογία που έφερε στην αγορά ήταν καινοτόμος και υψηλών επιδόσεων. Όπως αναφέρει σε δημοσίευμα της η βρετανική εφημερίδα Telegraph η τεχνολογία της Fastly σε ορισμένες περιπτώσεις βελτίωσε τις επιδόσεις και τον χρόνο φόρτωσης ιστοσελίδων πολύ μεγάλης επισκεψιμότητας κατά 50% σε σχέση με τις προηγούμενες τεχνολογίες.

Στο τι προκάλεσε το μπλακ άουτ η εφημερίδα αναφέρει ότι ακόμη και αν η τεχνολογία αυτή προσφέρει εκτός από ταχύτητα 99,9% σταθερότητα αυτό το 0,1% που απομένει είναι ικανό να δημιουργήσει σημαντικό πρόβλημα. Αν μάλιστα όπως στην περίπτωση μας την τεχνολογία χρησιμοποιούν πολλοί και σημαντικοί πελάτες τότε το πρόβλημα όταν κάνει την εμφάνιση του θα είναι ανυπολόγιστης έκτασης. Οι ειδικοί λένε ότι θα πρέπει τώρα η Fastly να έρθει σε επαφή και συνεννόηση με τους συνεργάτες της, τους πελάτες της και όσους εμπλέκονται σε όλο αυτό τον μηχανισμό για να βρεθούν από κοινού οι λύσεις που δεν θα επιτρέψουν να συμβεί ξανά ένα μπλακ άουτ σαν αυτό που συνέβη την Δευτέρα το πρωί.

Το CDN είναι η συντομογραφία για το Content Delivery Network (Δίκτυο Παροχής Περιεχομένου). Ένα δίκτυο παροχής περιεχομένου (CDN) είναι ένα σύστημα κατανεμημένων διακομιστών (δικτύου) που παραδίδουν σελίδες και άλλο περιεχόμενο ιστού σε έναν χρήστη, με βάση τις γεωγραφικές τοποθεσίες του χρήστη, την προέλευση της ιστοσελίδας και το διακομιστή παράδοσης περιεχομένου. Αυτή η υπηρεσία είναι αποτελεσματική στην επιτάχυνση της παράδοσης περιεχομένου ιστοσελίδων με υψηλή επισκεψιμότητα και ιστοσελίδων με παγκόσμια εμβέλεια. Όσο πιο κοντά γεωγραφικά είναι ο διακομιστής CDN στον χρήστη, τόσο πιο γρήγορα θα παραδοθεί το περιεχόμενο στον χρήστη. Τα CDN παρέχουν επίσης προστασία από μεγάλες διαταραχές στην κυκλοφορία.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...