332
Ο Γκρίτι, αγαπημένος της νέας Αριστεράς στις ΗΠΑ | Facebook/Gritty

Πώς μια μασκότ αμερικανικής ομάδας χόκεϊ έγινε το σύμβολο της αντιφασιστικής Αριστεράς

Protagon Team Protagon Team 24 Δεκεμβρίου 2018, 23:26
Ο Γκρίτι, αγαπημένος της νέας Αριστεράς στις ΗΠΑ
|Facebook/Gritty

Πώς μια μασκότ αμερικανικής ομάδας χόκεϊ έγινε το σύμβολο της αντιφασιστικής Αριστεράς

Protagon Team Protagon Team 24 Δεκεμβρίου 2018, 23:26

Τον λένε Gritty (Γκρίτι) και είναι η νέα μασκότ της επαγγελματικής ομάδας χόκεϊ επί πάγου Flyers της Φιλαδέλφειας των ΗΠΑ.

Τα αποκαλυπτήρια του έγιναν πριν τρεις μήνες και οι πρώτες αντιδράσεις δεν ήταν θετικές: Πώς, άλλωστε, να αγαπήσεις έτσι εύκολα ένα πορτοκαλί τερατάκι βγαλμένο από το Μάπετ Σώου με περίεργα μάτια και τρομακτικό βλέμμα;

Κι όμως, όπως αναφέρει και η Guardian, αυτό το αλλοπρόσαλλο πλάσμα κατάφερε μέσα σε 100 ημέρες να κάνει πολύ κόσμο όχι μόνο να τον αγαπήσουν, αλλά να συνταχθούν με τον σκοπό του και την ιδεολογία του.

Γιατί, βλέπετε, ο Γκρίτι είναι υπέρμαχος του αντιφασισμού, του αντιρατσισμού και φυσικά ενάντιος σε κάθε φυλετική διάκριση -αλλά και στην alt-right ακροδεξιά που αντιπροσωπεύουν πολλοί ψηφοφόροι του Ντόναλντ Τραμπ.

Με το χόκεϊ να έχει μείνει λοιπόν πλέον στην άκρη, ο Γκρίτι ασχολείται με κοινωνικά και πολιτικά ζητήματα, καταθέτοντας τις απόψεις του μέσα από τον προσωπικό του λογαριασμό στα σόσιαλ μίντια.

Στην αρχή την μορφή του υιοθέτησε ένα περιοδικό της αμερικάνικης Aριστεράς, το Jacobin, που τον έκανε εξώφυλλο γράφοντας από κάτω πως «Ο Γκρίτι είναι ένας εργάτης» και ντύνοντας τον σαν Σοβιετικό προλετάριο.

Απ’ όλα τα πιθανά memes που προέκυψαν ωστόσο τις τελευταίες ημέρες, ένα είναι αυτό που ξεχωρίζει: ο Γκρίτι να έχει αρπάξει τον Πέπε τον Βάτραχο (σύμβολο της alt-right συντηρητικής ακροδεξιάς) και να προσπαθεί να τον συνθλίψει.

Η επιγραφή “Good night, alt-right” (Καληνύχτα alt-right ) τα λέει όλα.

Σε μια δεύτερη εικόνα, ο Γκρίτι αποκεφαλίζει στη γκιλοτίνα τον Πέπε με τον βάτραχο να ψελλίζει τα τελευταία του λόγια: «Τέλος λοιπόν η ανεκτική Αριστερά».

Όπως και να’ χει, ο Γκρίτι αποτελεί το νέο είδωλο των απανταχού αντι-Τραμπιστών στις ΗΠΑ, με το fan base του ως μασκότ ολοένα και να μεγαλώνει και πλέον πολύς κόσμος να συρρέει στους αγώνες των Flyers όχι μόνο για να παρακολουθήσει χόκεϊ, αλλά και για να γίνει μάρτυρας μιας, πιθανής, προβοκατόρικης δήλωσης από το στόμα του Γκρίτι.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...