341
Μια αλεπού σαν αυτή που έκανε την πορεία στους πάγους | polarresearch.net

Πώς μια αλεπού διένυσε 3.500 χιλιόμετρα στους πάγους της Αρκτικής

Protagon Team Protagon Team 2 Ιουλίου 2019, 10:58
Μια αλεπού σαν αυτή που έκανε την πορεία στους πάγους
|polarresearch.net

Πώς μια αλεπού διένυσε 3.500 χιλιόμετρα στους πάγους της Αρκτικής

Protagon Team Protagon Team 2 Ιουλίου 2019, 10:58

Εκπληκτοι από την τεράστια απόσταση που διένυσε μια αλεπού στην Αρκτική μέσα σε σε δυόμιση μήνες είναι νορβηγοί επιστήμονες που παρακολουθούσαν το ζώο με συσκευή εντοπισμού.

Η μπλε αλεπού, όπως ονομάζεται το είδος, κάλυψε 3.500 χιλιόμετρα στους πάγους της Αρκτικής σε 76 ημέρες. Αυτό σημαίνει ότι διένυε κατά μέσο όρο 46,3 χιλιόμετρα την ημέρα, υπήρξε όμως και μία περίπτωση κατά την οποία διένυσε 155 χιλιόμετρα, όταν ήταν στη βόρεια Γροιλανδία.

Είναι μια από τις ταχύτερες μετακινήσεις που έχουν καταγραφεί για τις μπλε αλεπούδες, αναφέρει ο Guardian.

Η πορεία από τη Νορβηγία στον Καναδά έχει καταπλήξει τους ειδικούς, τόσο που πίστευαν ότι κάποιος (φυσικά άνθρωπος) αφαίρεσε τη συσκευή και τη πήρε μαζί του σε βάρκα. Ωστόσο, δεν υπάρχει τέτοια ανθρώπινη δραστηριότητα σε τόσο βόρειες περιοχές.

Οι ερευνητές έβαλαν τη συσκευή εντοπισμού στην αλεπού τον Ιούλιο του 2017. Το κολάρο έδινε σήμα για τη θέση της κάθε τρεις ώρες.

Το ζώο έφυγε από το αρχιπέλαγος Σβάλμπαρντ, που ανήκει στη Νορβηγία, στις 26 Μαρτίου 2018. Μέσα σε τρεις εβδομάδες πορείας πάνω στον θαλάσσιο πάγο, έφτασε στις 16 Απριλίου στη Γροιλανδία και την 1η Ιουλίου, επίσης πάνω στους πάγους, στο νησί Ελεσμίρ στον Καναδά.

Η συσκευή σταμάτησε να λειτουργεί τον Φεβρουάριο του 2019 οπότε δεν γνωρίζουμε τι απέγινε το ζώο.

Η πορεία της αλεπούς από το αρχιπέλαγος Σβάλμπαρντ (στα δεξιά του χάρτη) ως τον Καναδά

Κατά τη μετακίνησή της από το ένα σημείο στο άλλο η αλεπού αναζητούσε διαφορετικά είδη τροφής. Στο Σβάλμπαρντ τρεφόταν μεταξύ άλλων με θαλασσοπούλια, στον Καναδά έβρισκε κυρίως τα μικρά θηλαστικά λέμινγκ. Το χειμώνα, αν δεν βρουν κάτι άλλο, οι αλεπούδες τρέφονται με αποφάγια που αφήνουν οι αρκούδες και άλλα μεγάλα ζώα.

Οι αποστάσεις υποδεικνύουν ότι χρησιμοποιούσε τον θαλάσσιο πάγο για να μετακινείται πιο γρήγορα. Ωστόσο η συρρίκνωση των πάγων λόγω της κλιματικής αλλαγής απειλεί να μεταβάλει τις συνήθειες των αλεπούδων.

Είναι ζώα απόλυτα προσαρμοσμένα στο σκληρό κλίμα της Αρκτικής. Αντέχουν σε θερμοκρασίες ως και -50 βαθμούς Κελσίου, χάρη στο τρίχωμά τους που καλύπτει ακόμη και τις πατούσες. Ζουν 3 έως 6 χρόνια ενώ ζυγίζουν μόλις 7,5 κιλά.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...