211
Το mega-εμβολιαστικό κέντρο «Προμηθέας» στο Μαρούσι (φωτογραφία αρχείου) | Intime

Πώς και πότε εκδίδεται το πιστοποιητικό εμβολιασμού

Το mega-εμβολιαστικό κέντρο «Προμηθέας» στο Μαρούσι (φωτογραφία αρχείου)
|Intime

Πώς και πότε εκδίδεται το πιστοποιητικό εμβολιασμού

Μία ημέρα μετά την ολοκλήρωση του εμβολιασμού, δηλαδή είτε μετά τη δεύτερη δόση των εμβολίων Pfizer, Moderna και AstraZeneca, ή την πρώτη και μοναδική δόση του εμβολίου της Johnson & Johnson (Janssen), το πιστοποιητικό εμβολιασμού είναι διαθέσιμο στην ηλεκτρονική διεύθυνση emvolio.gov.gr.

Οι πολίτες που διαθέτουν ηλεκτρονική συνταγογράφηση μπορούν να μπαίνουν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα και να επιλέγουν από τη δεξιά στήλη τον πέμπτο σύνδεσμο που αναγράφει «Πιστοποιητικό εμβολιασμού κατά του κορονοϊού Covid-19».

Το σύστημα θα ζητήσει σύνδεση με τους κωδικούς του Taxisnet και τα βήματα οδηγούν αυτόματα στην έκδοση του πιστοποιητικού, το οποίο στη συνέχεια μπορούν να αποθηκεύσουν.

Το πιστοποιητικό έχει ισχύ για ταξίδια χωρίς self ή rapid τεστ με πλοία και αεροπλάνα εντός της χώρας, 14 ημέρες από την αναγραφόμενη ημερομηνία έκδοσής του. Αυτό συμβαίνει διότι επιστημονικά θεωρείται κάποιος πλήρως εμβολιασμένος όταν έχουν παρέλθει 14 ημέρες από την τελευταία δόση του εμβολίου.

Με την άρση περισσότερων περιοριστικών μέτρων, σύντομα αναμένονται και άλλες ανακοινώσεις για τη χρήση του, ενώ θα αποτελεί και το επίσημο έγγραφο του πράσινου διαβατηρίου που θα θεσπιστεί μέσα στον Ιούνιο από την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Δεν εκδίδεται από φαρμακεία

Το πιστοποιητικό εμβολιασμού, για όσους δεν έχουν πρόσβαση στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση, δεν εκδίδεται από τα φαρμακεία, όπως έγινε με τον προγραμματισμό των ραντεβού, αλλά μόνο από τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ).

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...