481
Τσιόδρας και Κικίλιας στην ενημέρωση των εκπροσώπων των κομμάτων για την πορεία της επιδημίας και των εμβολιασμών | © Intime p.a.

Πώς και γιατί η Ελλάδα έσπασε τώρα το φράγμα του 2% εμβολιασμένου πληθυσμού

Protagon Team Protagon Team 28 Ιανουαρίου 2021, 07:00
Τσιόδρας και Κικίλιας στην ενημέρωση των εκπροσώπων των κομμάτων για την πορεία της επιδημίας και των εμβολιασμών
|© Intime p.a.

Πώς και γιατί η Ελλάδα έσπασε τώρα το φράγμα του 2% εμβολιασμένου πληθυσμού

Protagon Team Protagon Team 28 Ιανουαρίου 2021, 07:00

Για άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, όλες οι προηγούμενες εβδομάδες έμοιαζαν με ένα σπριντ στη διαδικασία των εμβολιασμών. Και όμως, χώρες που έκαναν «επιθετικά» και μαζικά εμβολιασμούς από τις αρχές Ιανουαρίου και βρίσκονταν στην κορυφή της σχετικής λίστας, μοιάζουν πλέον να μένουν από καύσιμα, καθώς δεν υπάρχουν επαρκή αποθέματα για τις δεύτερες δόσεις των εμβολιασθέντων. Χώρες που είχαν σχεδιάσει τους εμβολιασμούς βασισμένες στον αρχικό προγραμματισμό των παραδόσεων από την Pfizer και με την προϋπόθεση ότι έπειτα θα ερχόταν το εμβόλιο της AstraZeneca, τώρα αναστέλλουν την όλη εκστρατεία.

Σε αυτό το περιβάλλον, η Ελλάδα πορεύτηκε πιο συντηρητικά. Αλλά με ασφάλεια. Η χώρα μας ακολούθησε την υπόδειξη της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Φαρμάκων και προγραμμάτιζε δεύτερο ραντεβού για όσους κάνουν το εμβόλιο της Pfizer περίπου τρεις εβδομάδες μετά την πρώτη δόση, ενώ για το εμβόλιο της Moderna, που προοδευτικά μπαίνει στον εθνικό σχεδιασμό, προβλέπεται απόσταση τεσσάρων εβδομάδων, με βάση και πάλι τη σύσταση της ΕΜΑ. Πρακτικά, αυτό που η χώρα μας έκανε και εξακολουθεί να κάνει, σε μια προσπάθεια να μη μείνουν ακάλυπτες ευπαθείς ομάδες με μεγάλο πρόβλημα σε περίπτωση νόσησης, είναι να «φυλάξει» τη δεύτερη δόση του εμβολίου, για όποιον κάνει την πρώτη. Αυτό σήμαινε λιγότερους εμβολιασμένους, αλλά περισσότερους πλήρως εμβολιασμένους.

Η μεγάλη αύξηση του απόλυτου αριθμού των εμβολιασμών εξαρτάται απόλυτα από τις παραδόσεις των επόμενων εβδομάδων. Στην κυβέρνηση, όμως, προτίμησαν την προσέγγιση της ελαφράς καθυστέρησης έναντι του ρίσκου απώλειας βαθμού ανοσίας, λόγω της μεγάλης απόστασης μεταξύ της πρώτης και της δεύτερης δόσης.

Σημειωτέον, το ζήτημα της στρατηγικής έχει συζητηθεί σε πλείστες όσες συσκέψεις. Παρά τις κατά καιρούς αντίθετες σκέψεις για ένα πιο επιθετικό πρόγραμμα εμβολιασμών «πρώτης δόσης», όμως, τόσο τα στελέχη του κυβερνητικού επιτελείου όσο και τα μέλη της Επιτροπής Εμβολιασμών προέκριναν τη στρατηγική ασφάλειας, προκειμένου να περάσουμε τον δύσκολο κάβο του πρώτου τριμήνου, ακόμα και αν χρειαστεί να πάμε μερικώς πίσω έναντι του προκαθορισμένου στόχου.

Κάπως έτσι, χθες η χώρα πέρασε το ορόσημο του 2% εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού, με σχεδόν 215.000 εμβολιασμούς, κινούμενη στον ευρωπαϊκό μέσο όρο, κάτι που θεωρείται ασφαλές, με δεδομένη την αβεβαιότητα που επικρατεί στο πεδίο των παραδόσεων των εμβολίων.

Οπως εξηγούν αρμόδιες πηγές, αυτή τη στιγμή η χώρα μας είναι σε καλύτερη θέση συγκριτικά με χώρες που πήγαν επιθετικά και εμβολιάζουν μεγάλο μέρος του πληθυσμού με την πρώτη δόση, χωρίς να έχουν διασφαλίσει τη δεύτερη. Σε αυτή την κατηγορία εντάσσονται η Μάλτα, η Δανία, η Ιρλανδία, η Σλοβενία, η Πορτογαλία, η Ισπανία και η Ιταλία, με πολλές από αυτές τις χώρες τώρα να φρενάρουν τα εμβολιαστικά τους προγράμματα, έχοντας επιλέξει απόσταση ως και έξι εβδομάδων ανάμεσα στις δύο δόσεις του εμβολίου της Pfizer. Αποτέλεσμα να… ξεμένουν από καύσιμα και να μεταθέτουν ραντεβού αρκετές εβδομάδες μετά. Αντίθετα, η Ελλάδα είναι περίπου στον ευρωπαϊκό μέσο όρο της πληθυσμιακής κάλυψης, επιλέγοντας την ασφαλή οδό, ενώ άλλες μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Γαλλία, το Βέλγιο και η Ολλανδία, τρέχουν τώρα να καλύψουν το χαμένο έδαφος και τα μεγάλα κενά στη διανομή που παρατηρήθηκαν όλες τις προηγούμενες εβδομάδες.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...