311
Διάγραμμα με το ύψος της βροχής που έπεσε στην Εύβοια | SKAI TV

Πρωτοφανή βροχόπτωση έφερε στην Εύβοια η κακοκαιρία «Θάλεια»

Protagon Team Protagon Team 9 Αυγούστου 2020, 11:07
Διάγραμμα με το ύψος της βροχής που έπεσε στην Εύβοια
|SKAI TV

Πρωτοφανή βροχόπτωση έφερε στην Εύβοια η κακοκαιρία «Θάλεια»

Protagon Team Protagon Team 9 Αυγούστου 2020, 11:07

Ισχυρές βροχοπτώσεις όλη τη διάρκεια της νύχτας έφερε η κακοκαιρία «Θάλεια» η οποία χτυπούσε από την Παρασκευή την Ελλάδα, πρώτα στα βόρεια και σήμερα Κυριακή και στα κεντρικά.

Ιδιαίτερα έντονα ήταν τα φαινόμενα σε Φθιώτιδα, Βοιωτία και στην Εύβοια, όπου πέντε άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και η πυροσβεστική κλήθηκε να επέμβει σε πάνω από 150 περιπτώσεις για τον απεγκλωβισμό πολιτών.

Στο χάρτη του meteo.gr παρουσιάζεται η βροχή που κατέγραψαν οι μετεωρολογικοί σταθμοί του δικτύου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr έως το πρωί της Κυριακής, πέμπτης και τελευταίας ημέρας της «Θάλειας».

Χαρακτηριστικό είναι ότι στο σταθμό της Στενής Ευβοίας καταγράφηκαν 300 χιλιοστά βροχής σε μόλις οκτώ ώρες, σύμφωνα με τους μετεωρολογικούς σταθμούς του δικτύου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr έως το πρωί της Κυριακής, της πέμπτης και τελευταίας ημέρας της κακοκαιρίας «Θάλειας».

Από την αρχή των φαινομένων, αργά το βράδυ του Σαββάτου έως το πρωί της Κυριακής, στη Σέττα Ευβοίας καταγράφηκαν 183 χιλιοστά, στην Αυλίδα 66 χιλιοστά και στο Θεολόγο Φθιώτιδας 83 χιλιοστά βροχής.

Εντυπωσιακές εικόνες της καταιγίδας κατέγραψε και ο ευρωπαϊκός μετεωρολογικός δορυφόρος Meteosat-11. Όπως προκύπτει από αυτές, μετά από επεξεργασία με εξειδικευμένους αλγορίθμους από το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών / meteo.gr, τα ύψη των νεφών ξεπέρασαν τα 12 χιλιόμετρα, ενώ οι κορυφές τους είχαν θερμοκρασίες κάτω από -45 βαθμούς Κελσίου.

Στις εικόνες φαίνονται οι νεφικοί σχηματισμοί των κυττάρων της καταιγίδας στις 03:40 και 06:55 τοπική ώρα.

Αξιόλογη ήταν και η κεραυνική δραστηριότητα στους τρεις νομούς, όπως φαίνεται και στο χάρτη που παρουσιάζει την ένταση της έως το πρωί της Κυριακής, σύμφωνα με το σύστημα «ΖΕΥΣ» του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Όπως προκύπτει από αυτόν, η εντονότερη κεραυνική δραστηριότητα (κόκκινα και πορτοκαλί τετράγωνα) εντοπίζεται στη ευρύτερη περιοχή Ψαχνών-Στενής-Νέας Αρτάκης Ευβοίας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...