721
Απόλυτη επιτυχία για τον Κιμ Γιονγκ-Ουν και τους ενθουσιασμένους στρατηγούς του | KCNA/via REUTERS

Πώς το πυραυλικό «δώρο» του Κιμ στις ΗΠΑ αλλάζει τα δεδομένα

Protagon Team Protagon Team 6 Ιουλίου 2017, 09:20
Απόλυτη επιτυχία για τον Κιμ Γιονγκ-Ουν και τους ενθουσιασμένους στρατηγούς του
|KCNA/via REUTERS

Πώς το πυραυλικό «δώρο» του Κιμ στις ΗΠΑ αλλάζει τα δεδομένα

Protagon Team Protagon Team 6 Ιουλίου 2017, 09:20

Η Βόρεια Κορέα, αν και δεν το επιδιώκει, δείχνει να έχει μια μάλλον περίεργη αίσθηση του χιούμορ στον τρόπο με τον οποίο προχωρά σε δοκιμές βαλλιστικών όπλων.

Η εκτόξευση της Τρίτης, ενώ στη Πιονγιάνγκ είχε ήδη ξημερώσει για τα καλά η 4η Ιουλίου, έγινε την ημέρα της εθνικής εορτής των ΗΠΑ, της Ημέρας της Ανεξαρτησίας. Σκοπός ήταν, μεταξύ άλλων, να φέρει έναν ισχυρό πονοκέφαλο στην Ουάσιγκτον και στη Σεούλ, όπως και στους συμμάχους τους στην Ασία και πέρα από αυτή. Και το πέτυχε.

Ο Hwasong-14 αποτελεί ένα σημείο καμπής στο βορειοκορεατικό βαλλιστικό πρόγραμμα. Οι ως τώρα αναλύσεις δείχνουν ότι ήταν ένας διηπειρωτικός πύραυλος που έφτασε σε ύψος 2.800 χιλιομέτρων και κατέπεσε στην Θάλασσα της Ιαπωνίας περίπου 930 χιλιόμετρα από το σημείο εκτόξευσης.

Αυτό υποδεικνύει ότι, αν ο πύραυλος γίνει επιχειρησιακός, δηλαδή έτοιμος για χρήση από τον στρατό, θα έχει ακτίνα δράσης γύρω στα 6.700 χιλιόμετρα ή ακόμα και 8.000 χιλιόμετρα, όπως εκτιμά το νοτιοκορεατικό υπουργείο Αμυνας.

Οπως φαίνεται από τον χάρτη του AFP, αν έχει ακτίνα 6.700 χιλιομέτρων μπορεί να απειλήσει όλες τις χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας, την Ινδία και τις χώρες του Περσικού όπως και  τη βόρεια Αυστραλία. Εντός ακτίνας είναι ακόμη η Χαβάη και η Αλάσκα και μέρος του βορειοδυτικού Καναδά.

Αρα μπορεί να πλήξει αμερικανικό έδαφος, όχι όμως τις ηπειρωτικές ΗΠΑ, ούτε το μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης, ακόμα και αν υποθέσουμε ότι η ακτίνα δράσης είναι 8.000 χιλιόμετρα. Σε κάθε περιπτωση ένα πλήγμα στη Χαβάη ή την Αλάσκα θα είναι τρομακτικό· ας μην ξεχνάμε ότι οι Αμερικανοί μπήκαν στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο όταν δέχτηκαν επίθεση στο Περλ Χάρμπορ στη μέση του Ειρηνικού.

Το παιχνίδι αλλάζει επίπεδο

Για τους Βορειοκορεάτες είναι ένα σημαντικό βήμα προόδου, οι οποίοι σχεδόν τριπλασίασαν το βεληνεκές των πυραύλων που είχαν ως σήμερα στη διάθεσή τους και έβαλαν εδάφη των ΗΠΑ για τα καλά μέσα στο στόχαστρό τους.

Η δοκιμή δεν σημαίνει βέβαια ότι ο πύραυλος είναι επιχειρησιακός _ αυτό εκτιμάται ότι θα χρειαστεί ένα με δύο χρόνια ακόμη. Δεν σημαίνει ακόμη ότι είναι δυνατόν να μεταφέρει πυρηνική κεφαλή μικρού μεγέθους.

Οι Βορειοκορεάτες ισχυρίζονται ότι η κεφαλή του πυραύλου κατάφερε να αντέξει την επάνοδο στην ατμόσφαιρα κατά την οποία αναπτύσσονται θερμοκρασίες χιλιάδων βαθμών, διατηρώντας στο εσωτερικό της χαμηλές θερμοκρασίες.  Αυτό είναι απαραίτητο για την επιβίωση της πυρηνικής κεφαλής.

Η πυραυλική επιτυχία του Κιμ έχει και εσωτερική διάσταση, καθώς του δίνει τη δυνατότητα να προβληθεί μέσα από μια μεγάλη επιτυχία και πηγή εθνικής περηφάνιας.

Από την άλλη πλευρά, και μέσα και έξω από τη Βόρεια Κορέα, η εκτόξευση στέλνει το μήνυμα ότι οι ελπίδες του Ντόναλντ Τραμπ ήταν φρούδες. Η όχι τυχαία σύμπτωση με την 4η Ιουλίου απλώς ενισχύει αυτό το επιχείρημα.

2017-07-04T073057Z_2113839605_RC130F1D21E0_RTRMADP_3_NORTHKOREA-MISSILES
Την αναγγελία για την εκτόξευση έκανε η γνωστή πια παρουσιάστρια (KRT/via REUTERS)
Η πρωτοβουλία πλέον στις ΗΠΑ

Με τον τρόπο της, η εκτόξευση θα αναγκάσει τις ΗΠΑ να ανοίξουν τα χαρτιά τους, καθώς πλέον, όπως σημειώνει το BBC, μπορούν να επικαλούνται μια υπαρκτή και σχετικά άμεση (τα επόμενα χρόνια) απειλή κατά του εδάφους τους, όπως και των συμμάχων τους.

Ο Τραμπ είχε προβεί σε δηλώσεις βεβαιότητας ότι οι Βορειοκορεάτες δεν θα είχαν τέτοια επιτυχία. Οι ελπίδες αποδείχτηκαν φρούδες. Η τακτική του με την επίδειξη δύναμης από αρμάδα πολεμικών σκαφών δεν είχε και αυτή αποτέλεσμα και δεν αποθάρρυνε τη Βόρεια Κορέα. Η έμμεση πίεση στην Κίνα να πιέσει με τη σειρά της Πιονγιάνγκ και αυτή δεν φαίνεται να έχει αποτέλεσμα. Το Πεκίνο δεν φαίνεται να θέλει να προχωρήσει πέρα από τη φραστική καταδίκη της βορειοκορεατικής δοκιμής.

Τι απομένει στην Ουάσινγκτον; Η στρατιωτική λύση και η επανεξέταση των κυρώσεων.

Η πρώτη λύση είναι κίνηση εξαιρετικά υψηλού ρίσκου – τι θα γίνει αν η Βόρεια Κορέα παίξει το πυρηνικό χαρτί ή έστω αποφασίσει να αρχίσει πόλεμο μέχρις εσχάτων, όταν η Σεούλ, η πρωτεύουσα της Νότιας Κορέας βρίσκεται σε απόσταση βολής ακόμη και με τα συμβατικά κανόνια;

Απομένει μόνο η ενίσχυση των κυρώσεων μέσα από τη συνήθη διαδικασία της σύγκλησης του Συμβουλίου Ασφαλείας. Εναλλακτικά, αν και δεν φαίνεται να υπάρχει σοβαρή πρόοδος σε αυτό, η έναρξη συνομιλιών, τις οποίες προκρίνει ο νέος πρόεδρος της Νότιας Κορέας Μουν Τζάε-Ιν.

Χωρίς να βιάζεται και με τον χρόνο να τρέχει μάλλον υπέρ της η Βόρεια Κορέα δεν είναι και αυτή ιδιαίτερα διατεθειμένη να περιορίσει το πρόγραμμά της.

Ο Τραμπ, καταλήγει η ανάλυση του BBC, πρέπει να χαράξει στρατηγική, να ρίξει τους τόνους και να αφήσει το πόκερ των δημοσίων σχέσεων για το σκάκι της διπλωματίας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...