466
Η εξάχρονη Στέλλα και ο Μάριος Παπαγεωργίου, δύο υποθέσεις με κοινό πλέον παρονομαστή: τον νέο Ποινικό Κώδικα | CreativeProtagon

Πώς γλίτωσε τα ισόβια ο πατέρας της Στέλλας; Γιατί εκκρεμεί η απόφαση για τον Μάριο Παπαγεωργίου;

Protagon Team Protagon Team 26 Ιουνίου 2019, 13:15
Η εξάχρονη Στέλλα και ο Μάριος Παπαγεωργίου, δύο υποθέσεις με κοινό πλέον παρονομαστή: τον νέο Ποινικό Κώδικα
|CreativeProtagon

Πώς γλίτωσε τα ισόβια ο πατέρας της Στέλλας; Γιατί εκκρεμεί η απόφαση για τον Μάριο Παπαγεωργίου;

Protagon Team Protagon Team 26 Ιουνίου 2019, 13:15

Πώς γλίτωσε τα ισόβια ο παιδοκτόνος αστυνομικός της Αγ. Βαρβάρας που πέταξε το άψυχο σώμα της κορούλας του στα σκουπίδια; Γιατί δεν βγήκε η απόφαση στην πολύκροτη υπόθεση της εξαφάνισης του Μάρου Παπαγεωργίου, με τη μητέρα του να περιμένει καρτερικά τη δικαίωση, αλλά και μία απάντηση για το πού βρίσκεται η σορός του παιδιού της;

Η απάντηση είναι κοινή για τις δύο υποθέσεις και δεν είναι άλλη από τον νέο Ποινικό Κώδικα.

Η αναμενόμενη την Τετάρτη απόφαση του Μικτού Ορκωτού Εφετείου της Αθήνας για την υπόθεση της απαγωγής και δολοφονίας του Μάριου Παπαγεωργίου τον Αύγουστο του 2012, δεν εκδόθηκε, λόγω -αφενός- κωλύματος του συνηγόρου υπεράσπισης του βασικού κατηγορουμένου στην υπόθεση.

Εκτός όμως από προσωπικούς λόγους που επικαλέστηκε, ο συνήγορος δήλωσε πως επιθυμεί να αιτηθεί ελαφρυντικά για τον εντολέα του βάσει του νέου Ποινικού Κώδικα, σε περίπτωση καταδίκης.

Συγκεκριμένα, όπως σημείωναν νομικοί κύκλοι που επικαλούνται τα«Παραπολιτικά», με τον υφιστάμενο (μέχρι την Παρασκευή 28/6) Ποινικό Κώδικα, η αναγνώριση του ελαφρυντικού του πρότερου έντιμου βίου βασίζεται σε υποκειμενικά κριτήρια, ενώ από 1η Ιουλίου 2019, η αναγνώρισή του θα βασίζεται στο αντικειμενικό κριτήριο της «σύννομης ζωής».

Αυτό ουσιαστικά σημαίνει ότι όποιος έχει λευκό ποινικό μητρώο θα μπορεί ευπρόσωπα να ζητεί την αναγνώριση του ελαφρυντικού του πρότερου «σύννομου βίου» (όπως πλέον αναφέρεται ρητά στη σχετική διάταξη) .

Στην υπόθεση Παπαγεωργίου ο φερόμενος ως «εγκέφαλος» της υπόθεσης, είχε καταδικαστεί πρωτόδικα σε ισόβια και 23 χρόνια κάθειρξη – απόφαση που η υπεράσπισή του φιλοδοξεί να αλλάξει βάσει των προβλέψεων του νέου Ποινικού Κώδικα.

Αντίστοιχα και στην υπόθεση της αποτρόπαιας δολοφονίας της μικρής Στέλλας από τον ίδιο της τον πατέρα, το 2017, στο σπίτι τους στην Αγία Βάρβαρα, όλοι διερωτώνταν πώς είναι δυνατόν να «σπάσουν» τα ισόβια για τον 62 χρονο αστυνομικό που όχι μόνο έπνιξε το παιδί του, αλλά πέταξε και τη σορό στα σκουπίδια για να εξαφανίσει τα ίχνη, σκηνοθετώντας ολόκληρη ληστεία!

Η απάντηση είναι, όπως φαίνεται, και πάλι ο νέος Ποινικός Κώδικας, καθώς όπως εξηγούν νομικοί κύκλοι, το δευτεροβάθμιο δικαστήριο δεν μπορούσε παρά να αναγνωρίσει στον καταδικασθέντα το ελαφρυντικό του προτέρου εντίμου βίου, όπως προβλέπουν οι νέες διατάξεις.

Στην αντίθετη περίπτωση, αν το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας δεν αναγνώριζε την ελαφρυντική περίσταση, ο παιδοκτόνος θα προσέφευγε στον Αρειο Πάγο, ζητώντας την εφαρμογή των διατάξεων του νέου Ποινικού Κώδικα.

Με τη σειρά του Ανώτατο Δικαστήριο θα έπρεπε να κάνει δεκτό το συγκεκριμένο αίτημα, αναιρώντας την απόφαση του Εφετείου.

Γι’ αυτό και το δευτεροβάθμιο δικαστήριο αποφάσισε την Τρίτη ότι θα πρέπει να αποφανθεί λαμβάνοντας υπόψη το νέο Ποινικό Κώδικα, αναγνωρίζοντας δηλ. το ελαφρυντικό του προτέρου εντίμου βίου στον παιδοκτόνο, παρά την πρόταση της  εισαγγελέως της έδρας, η οποία είχε ζητήσει να απορριφθούν όλες οι ελαφρυντικές περιστάσεις για τον δολοφόνο της εξάχρονης Στέλλας.

Ετσι τα ισόβια «έσπασαν» και αφού κρίθηκε ένοχος για ανθρωποκτονία από πρόθεση σε ήρεμη ψυχική κατάσταση και για περίυβρηση νεκρού, ο συνταξιούχος αστυνομικός καταδικάστηκε σε κάθειρξη 20 ετών και έξι μηνών.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...