276
Ανεμογεννήτριες ανοιχτά των ακτών της Γερμανίας | EPA/CARMEN JASPERSEN

Γιατί οι θαλάσσιες ανεμογεννήτριες είναι το μέλλον της ενέργειας

Protagon Team Protagon Team 25 Οκτωβρίου 2019, 14:20
Ανεμογεννήτριες ανοιχτά των ακτών της Γερμανίας
|EPA/CARMEN JASPERSEN

Γιατί οι θαλάσσιες ανεμογεννήτριες είναι το μέλλον της ενέργειας

Protagon Team Protagon Team 25 Οκτωβρίου 2019, 14:20

Η τοποθέτηση ανεμογεννητριών σε ευνοϊκά σημεία στη θάλασσα μπορεί να προσφέρει τόση πολλή καθαρή ενέργεια ώστε να καλύψει τις ανάγκες όλου του πλανήτη, υποστηρίζει έκθεση της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας (IEA).

Οι ερευνητές μελέτησαν σημεία που απέχουν το πολύ 60 χιλιόμετρα από τις ακτές, στα οποία η θάλασσα έχει βάθος που φτάνει μέχρι τα 60 μέτρα.

Οι ανεμογεννήτριες σε αυτά θα μπορούσαν να παράγουν 36.000 τεραβατώρες (TWh) τον χρόνο, ποσότητα πολύ μεγαλύτερη από τις 23.000 τεραβατώρες που χρειάζεται ο πλανήτης τον χρόνο.

Ειδικά στην ΕΕ με αυτόν τον τρόπο παραγωγής η ισχύς μπορεί να αυξηθεί από περίπου 20 γιγαβάτ σήμερα σε σχεδόν 130 γιγαβάτ ως το 2040, ακόμη και τα 180. Ακόμη καλύτερη προβλέπεται να είναι η εικόνα στην Κίνα όπου η ισχύς προβλέπεται να αυξηθεί από 4 σε 110 γιγαβάτ ή και τα 170 γιγαβάτ.

Το εντυπωσιακό είναι ότι σήμερα η παραγωγή ενέργειας από ανεμογεννήτριες στη θάλασσα είναι μόλις το 0,3% του παγκόσμιου συνόλου, πράγμα που δείχνει ότι οι προοπτικές αυτής της υπεράκτιας παραγωγής είναι τεράστιες.

Η έρευνα, όπως σημειώνει ο Guardian, προβλέπει ότι η υπεράκτια παραγωγή αυτού του τύπου θα αυξηθεί κατά 15 φορές μέσα σε 20 χρόνια.

Η εξάπλωση της υπεράκτιας παραγωγής επωφελείται και από την πρόοδο στην τεχνολογία. Εφικτές είναι πλέον τουρμπίνες που θα φτάνουν σε ύψος όσο αυτό του Πύργου του Αϊφελ (σχεδόν 300 μέτρα!) αλλά και πλωτές εγκαταστάσεις για την εκμετάλλευση των ανέμων πιο μακριά από τις ακτές.

Πέρα από την παραγωγή ενέργειας, οι ανεμογεννήτριες θα συνεισφέρουν και στην παραγωγή από το νερό υδρογόνου που θα μπορούσε να αντικαταστήσει τα ορυκτά καύσιμα. Η παραγωγή υδρογόνου χρησιμοποιεί σήμερα πολύ ηλεκτρικό ρεύμα, αλλά με την προοπτική της άφθονης ηλεκτροπαραγωγής από τις γεννήτριες και αυτό το εμπόδιο μπορεί να ξεπεραστεί.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...