510
Κινέζοι φοιτητές εγκαταλείπουν την Ταϊλάνδη με σκοπό τον επαναπατρισμό τους. Αυτοί τουλάχιστον για να πάρουν την πτήση από την Μπανγκόκ, φόρεσαν τις ειδικές στολές | REUTERS / Jorge Silva

Πώς εκατομμύρια άνθρωποι μπορεί να μετέφεραν αθέλητα τον ιό στις πατρίδες τους

Protagon Team Protagon Team 23 Απριλίου 2020, 09:20
Κινέζοι φοιτητές εγκαταλείπουν την Ταϊλάνδη με σκοπό τον επαναπατρισμό τους. Αυτοί τουλάχιστον για να πάρουν την πτήση από την Μπανγκόκ, φόρεσαν τις ειδικές στολές
|REUTERS / Jorge Silva

Πώς εκατομμύρια άνθρωποι μπορεί να μετέφεραν αθέλητα τον ιό στις πατρίδες τους

Protagon Team Protagon Team 23 Απριλίου 2020, 09:20

Είναι αλήθεια ότι εξαιτίας της πανδημίας 4,5 δισεκατομμύρια Γήινοι ζούμε πλέον υπό περιορισμό σε 110 διαφορετικές χώρες του πλανήτη μας. Αν το καλοσκεφτούμε, πρόκειται για τρομερό αριθμό! Αλλο τόσο αλήθεια είναι ότι η εξάπλωση της ίωσης έγινε ταχύτατα, και ότι αυτό το γεγονός οφείλεται στη χαοτική κίνηση των μαζών, σε παγκόσμιο επίπεδο, η οποία προηγήθηκε του κλεισίματος των συνόρων, της αναστολής των πτήσεων, του περιορισμού των ανθρώπων κατ’ οίκον.

Η γαλλική εφημερίδα Le Monde κατέγραψε αυτές τις κινήσεις που μετέφεραν και διέσπειραν την ίωση από το ένα άκρο της Γης στο άλλο. Καλό είναι να θυμηθούμε πώς ξεκίνησαν όλα, σήμερα που το παγκόσμιο κοντέρ του θανάτου γράφει περισσότερους από 180.000 νεκρούς σε 185 χώρες και επαπειλείται, πέρα από την ύφεση, και ανθρωπιστική καταστροφή μεγάλων διαστάσεων. Σημαντικό στοιχείο στη μακάβρια λίστα παραμένει τούτο: πάνω από τα δύο τρίτα των θανάτων αφορούν τους λαούς της Ευρώπης.

Η ιστορία αρχίζει στο Γουχάν, κοιτίδα της μόλυνσης. Από εκεί και για να πανηγυρίσουν την Κινεζική Πρωτοχρονιά, 5 εκατομμύρια κάτοικοι αυτής της μεγαλούπολης αναχώρησαν προς πάσα κατεύθυνση προτού επιβληθεί η καραντίνα της 23ης Ιανουαρίου. Στην Ινδία έγιναν τα ανάλογα μόλις ανακοινώθηκε ότι επίκεινται περιορισμοί για την πανδημία: άδειασαν αμέσως οι μεγάλες πόλεις από εκατομμύρια Ινδούς που επέστρεψαν στα χωριά τους. Το αυτό έκαναν και τρία εκατομμύρια Τούρκοι (το ένα εκατομμύριο, κάτοικοι της Πόλης).

Στην Ευρώπη υπήρξαν επίσης «επικές μετακινήσεις», λίγο πριν από την επιβολή των περιορισμών. Η πρώτη και, όπως φάνηκε, καταστρεπτικού αποτελέσματος μετακίνηση αφορά την… κατάληψη του κεντρικού σιδηροδρομικού σταθμού του Μιλάνου από 100.000 άτομα την εσπέρα της 7ης και το βράδυ της 8ης Μαρτίου. Ακολούθησαν, κατόπιν, διάφορες μετακινήσεις σε όλη την ήπειρό μας.

Μεταξύ 15ης Μαρτίου και 7ης Απριλίου 143.000 ουκρανοί μετανάστες επέστρεψαν στην πατρίδα τους από την Πολωνία. Και 200 χιλιάδες Ρουμάνοι έπραξαν το αυτό. Επίσης, 280.000 Αυστραλοί επέστρεψαν στην πατρίδα τους από τις 13 Μαρτίου, ενώ από την 1η Φεβρουαρίου είχαν ήδη εγκαταλείψει την Αυστραλία πλήθη μαθητών, τουριστών και εργαζομένων – 310.000 άτομα συνολικά. Οι Μοσχοβίτες την εσπέρα της 27ης Μαρτίου εγκατέλειψαν τη ρωσική πρωτεύουσα με 750.000 αυτοκίνητα! Αλλά και 140.00 Ιρανοί πέρασαν τα σύνορα με το Αφγανιστάν.

Στη Απω Ανατολή, 60.000 μετανάστες από το Λάος, τη Μιανμάρ και την Καμπότζη εγκατέλειψαν την Ταϊλάνδη όταν έκλεισαν εκεί τα εστιατόρια και οι επιχειρήσεις όπου εργάζονταν. Στη Λατινική Αμερική, τα ίδια. Εφυγαν από την Αργεντινή 30.000 άτομα μόλις ανακοινώθηκαν τα περιοριστικά μέτρα, ενώ ταυτόχρονα επέστρεψαν εκεί 15.000 μετανάστες. Οι επαναπατρισμοί ήταν μία σταθερά της πανδημίας: στη Χιλή επέστρεψαν 30.000 πολίτες της και 12.000 στη Βραζιλία. Αλλά και στην Ευρώπη τα ίδια συνέβησαν: στη Γερμανία επαναπατρίστηκαν 200.000 άτομα, στη Γαλλία 150.000. Και στη γονατισμένη από την πανδημία Ιταλία γύρισαν 60.000 Ιταλοί.

Υπήρξαν και μετακινήσεις εντός χωρών, από περιφέρεια σε περιφέρεια και από πόλη σε πόλη. Μόνο στη Γαλλία μετακινήθηκαν 1,7 εκατομμύριο άνθρωποι, με το 11% εξ αυτών να εγκαταλείπει το ευρύτερο Παρίσι και την περιφέρεια Ιλ ντε Φρανς.

Είχαμε, συνεπώς, κατά την προ των λοκντάουν κίνηση των μαζών, συγχρωτισμό χιλιάδων ανθρώπων και επί πολλές ώρες, αν όχι και ημέρες. Φυσικά, είναι ακόμη νωρίς για να εκτιμήσουμε τις συνέπειες αυτών των μετακινήσεων. Περιοριζόμαστε στο ερώτημα: Πόσοι από αυτούς, άραγε, ήταν φορείς του κορονοϊού;

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...