2796
Το πρωτοσέλιδο στην ηλεκτρονική έκδοση της γαλλικής «Le Monde» | lemonde.fr

Πώς είδε ο ξένος Τύπος το διάγγελμα της Ιθάκης

Protagon Team Protagon Team 21 Αυγούστου 2018, 18:04
Το πρωτοσέλιδο στην ηλεκτρονική έκδοση της γαλλικής «Le Monde»
|lemonde.fr

Πώς είδε ο ξένος Τύπος το διάγγελμα της Ιθάκης

Protagon Team Protagon Team 21 Αυγούστου 2018, 18:04

Ευρείες ήταν οι αναφορές των ξένων μέσων στο διάγγελμα Τσίπρα από την Ιθάκη. Οπως ήταν φυσικό δεν έλειψαν οι αναφορές στο συμβολισμό του νησιού που επελέγη για τη δήλωση του Πρωθυπουργού, όπως οι παραλληλισμοί της περιπέτειας των μνημονίων για την Ελλάδα με εκείνη του Οδυσσέα.

Τον πήχη των προσδοκιών για την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές χαμηλώνει το Reuters.

Όπως εξηγεί, οι ευρύτερες πολιτικές εντάσεις περιορίζουν τις προσδοκίες για έξοδο στις αγορές των επόμενο μήνα. Η  χώρα, προσθέτει, είναι διατεθειμένη να επιστρέψει στις αγορές με έκδοση 10ετούς ομολόγου ήδη από τον Σεπτέμβριο, καθώς επιδιώκει να ανοικοδομήσει την καμπύλη επιτοκίων της και να αποκατασταθεί ως κανονικός δανειζόμενος.

Η πολιτική αναταραχή στην Ιταλία την ανάγκασαν να αναβάλει τα σχέδια τον Μάιο και σήμερα, η κρίσι της τουρκικής λίρας δημιουργεί ένταση και μία τέτοια έκδοση γίνεται ξανά ακριβή.

Τρεις από τους κύριους διαμεσολαβητές (primary dealers) της Ελλάδας, οι τράπεζες που διορίζονται για να αγοράσουν το κρατικό χρέος και να διατηρήσουν τη ρευστότητα της δευτερογενούς αγοράς, εκτιμούν ότι η χώρα θα πρέπει να προσφέρει απόδοση πάνω από 4,5% και ενδεχομένως 5% για να προσελκύσει επενδυτές.

«Αυτή τη στιγμή, απλά δεν πιστεύουμε ότι έχουμε φτάσει εκεί. Νομίζω ότι πρέπει να δούμε να ηρεμεί η κατάσταση στην Τουρκία και να γίνει λίγο πιο σταθερή η ιταλική πολιτική σκηνή», δήλωσε ένας από τους διαμεσολαβητές, ο οποίος θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του καθώς δεν είναι εξουσιοδοτημένος να μιλάει για πελάτες.

«Θα έπρεπε να πληρώσουν ένα γιγάντιο premium και δεν χρειάζεται να το κάνουν αμέσως, οπότε θα περίμενα», συμπληρώνει.

Δύο άλλοι τραπεζίτες, που εργάζονται για primary dealers της Ελλάδας, συμφώνησαν, με τον έναν να υποστηρίζει πως οι εταιρείες αναδοχής έχουν «λογική» και είναι απίθανο να σπεύσουν σε συμφωνία.

Το τρέχον 10ετές ομόλογο, που λήγει τον Ιανουάριο του 2028, έφτασε μόλις το 3,81% τον Ιούλιο αλλά τώρα διαπραγματεύεται στο 4,33%.

«Ηταν μία εντυπωσιακή ανάκαμψη και περιμένουμε να δούμε περισσότερη έκδοση ομολόγων», δηλώνει ο Νικ Γκάρτσαιντ, παγκόσμιος επικεφαλής επενδύσεων σταθερού εισοδήματος της JP Morgan Asset Management, μίας από τους μεγαλύτερους επενδυτές ομολόγων στον κόσμο.

«Η επενδυτική περίπτωση είναι εκεί, αλλά όπως συμβαίνει με όλα αυτά τα πράγματα είναι θέμα τιμολόγησης», σημειώνεται.
Η Ελλάδα ποτέ δεν ανήγγειλε επίσημα μια προγραμματισμένη πώληση 10ετών ομολόγων και οι στρατηγικοί της DZ Bank σημείωσαν ότι, χάρη στην τελική δόση των 15 δισ. ευρώ (17,2 δισ. ευρώ) από το ταμείο διάσωσης της Ευρωζώνης, δεν εξαρτάται επί του παρόντος τυχόν περαιτέρω έσοδα από πωλήσεις ομολόγων.

Ακόμη και χωρίς νέες συμφωνίες ομολόγων, η Ελλάδα θα είχε πλεόνασμα εσόδων 13,1 δισ. ευρώ για το 2018 και το 2019 μαζί, ανέφεραν σε ερευνητικό σημείωμα.

Οι τρεις τραπεζίτες δήλωσαν ότι μια νέα προμήθεια έκδοσης οπουδήποτε μεταξύ 25 και 40 μονάδων βάσης θα ήταν πιθανότατα απαραίτητη για να πάρει μια δεκαετή πώληση ομολόγων συμφωνία μακριά.

Η μορφή της καμπύλης των ελληνικών κυβερνητικών ομολόγων δείχνει ότι ένα δάνειο του Σεπτεμβρίου του 2028 θα τελεί υπό διαπραγμάτευση με απόδοση περίπου 4,40-4,45%.

 New York Times: Η Ελλάδα εξέρχεται επισήμως από το πρόγραμμα

Σε μια ιδιαίτερα συμβολική επίσκεψη, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ταξίδεψε σήμερα στην Ιθάκη – το θρυλικό νησί του Οδυσσέα, που πέρασε δέκα χρόνια προσπαθώντας να επιστρέψει στην οικογένειά του μετά την πολιορκία της Τροίας, γράφουν οι Τάιμς της Νέας Υόρκης.

«Μιλώντας σε ντόπιους αξιωματούχους στο νησί, πριν από το τηλεοπτικό διάγγελμά του προς το έθνος, ο Τσίπρας συνέκρινε τα πακέτα διάσωσης της Ελλάδας με τις περιπέτειες του Οδυσσέα», σημειώνεται. «Πρέπει να θυμόμαστε ότι η επιστροφή στην Ιθάκη δεν είναι το τέλος της περιπέτειας», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

«Αν και η Ελλάδα δεν θα υπόκειται πλέον σε τακτικούς ελέγχους από τους πιστωτές για τη διασφάλιση των κεφαλαίων που χρειάζονται για αποφυγή της πτώχευσης, η χώρα δεν μπορεί να επιστρέψει στους παλιούς χαλαρούς ρυθμούς, που την οδήγησαν σε χάος.

Τα τελευταία οκτώ χρόνια, η Ελλάδα απέφυγε την πτώχευση λαμβάνοντας δάνεια ύψους περίπου 260 δισ. ευρώ από τις άλλες χώρες της ευρωζώνης και από το ΔΝΤ. Σε αντάλλαγμα, οι διαδοχικές ελληνικές κυβερνήσεις έπρεπε να εφαρμόσουν μια σειρά μέτρων λιτότητας που ζητούσαν οι πιστωτές.

Κατά την περίοδο διάσωσης, η ελληνική οικονομία συρρικνώθηκε κατά ένα τέταρτο και η ανεργία αυξήθηκε, με έναν στους πέντε Έλληνες να παραμένουν ακόμα εκτός εργασίας. Παράλληλα, τα εισοδήματα μειώθηκαν επανειλημμένα, ενώ οι φόροι αυξήθηκαν.

Αν και η Ελλάδα έχει μετατρέψει το τεράστιο έλλειμμα στον ετήσιο προϋπολογισμό της σε ένα σημαντικό πλεόνασμα, εξακολουθούν να υπάρχουν μέτρα λιτότητας στον ορίζοντα. Οι προκαθορισμένες περικοπές των συντάξεων και οι αυξήσεις των φόρων αναμένονται το 2019 και το 2020.

Η Ελλάδα διαθέτει ένα προσωρινό μαξιλάρι ασφαλείας 24 δισ. ευρώ, το οποίο δημιουργήθηκε με τη βοήθεια κεφαλαίων διάσωσης και αποτελεί σημαντική οικονομική ανάσα μέχρι το καλοκαίρι του 2020. Μετά από αυτό, θα πρέπει πραγματικά να σταθεί στα πόδια της και ως εκ τούτου θα πρέπει να λάβει υπόψη τις απαιτήσεις των επενδυτών στις διεθνείς αγορές ομολόγων, καθώς οποιαδήποτε ολίσθηση στον προϋπολογισμό θα μπορούσε να δει τα επιτόκια δανεισμού που χρεώνουν για την Ελλάδα, ενδεχομένως σε μη βιώσιμες τιμές.

Στην επόμενη περίοδο, η Ελλάδα πρέπει να αναπτύξει μια λειτουργική σχέση με ιδιώτες επενδυτές, οι οποίοι θα χρειαστούν έντονες ενδείξεις δημοσιονομικής σύνεσης, τήρησης συμφωνημένων μεταρρυθμίσεων και οικονομικής ανάπτυξης για να συμφωνήσουν να τοποθετήσουν τα κεφάλαιά τους σε μια χώρα, της οποίας η πιστοληπτική ικανότητα εξακολουθεί να είναι πολύ χαμηλότερη από την επενδυτική.

Ο Τσίπρας έχει επανειλημμένα διαβεβαιώσει ότι η αριστερή κυβέρνησή του θα ακολουθήσει την υποχρεωτική πορεία της δημοσιονομικής αρετής. Ταυτόχρονα, όμως, ο Τσίπρας επιδιώκει επίσης να προσφέρει κάποια μορφή ανακούφισης σε ευρείες ομάδες πληθυσμού που πλήττονται σκληρά από την ύφεση – κυρίως συνταξιούχους, ανέργους και ομάδες χαμηλού εισοδήματος. Κυβερνητικοί αξιωματούχοι δηλώνουν ότι οι σχετικές ανακοινώσεις θα δημοσιοποιηθούν στις αρχές Σεπτεμβρίου, κατά την έναρξη της έκθεσης της Θεσσαλονίκης, στην οποία παραδοσιακά οι κυβερνήσεις ανακοινώνουν τα σχέδια οικονομικής πολιτικής τους» καταλήγει ο δημοσίευμα της αμερικανικής εφημερίδας

Die Welt: Μετά το τέλος του προγράμματος της Αθήνας οι επενδυτές είναι σαφώς θετικοί

«Η Ελλάδα εγκαταλείπει επισήμως την προστασία της Ευρωζώνης, στέκεται πλέον και πάλι στα πόδια της και πρέπει να χρηματοδοτηθεί μόνη της», γράφει η γερμανική Die Welt,τονίζοντας ότι διεθνείς επενδυτές έχουν συμφωνήσει θετικά και οι ανησυχίες τους να δανείσουν χρήματα στη χώρα είναι συγκριτικά χαμηλές.

Σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα, «η ελληνική κρίση ήταν μια από τις μεγαλύτερες κρίσεις της Ιστορίας. Το κατά κεφαλήν ΑΕΠ κατέρρευσε στην Ελλάδα τα προηγούμενα χρόνια κατά το ήμισυ σχεδόν. Ταυτόχρονα επρόκειτο για τη μεγαλύτερη ενέργεια αναδιάρθρωσης χρέους στην Ιστορία. Σχεδόν 289 δισ. ευρώ σε δάνεια διοχετεύτηκαν τα προηγούμενα χρόνια από την ΕΕ και το ΔΝΤ προς την Αθήνα. Παρόλα αυτά αυτή η φάση ολοκληρώνεται. Μόνο ένα πρόβλημα τους εμποδίζει μέχρι τώρα από το να εμπλακούν και πάλι σε μεγαλύτερο βαθμό. Μόλις πριν από μια εβδομάδα ο οίκος αξιολόγησης Fitch αναβάθμισε σημαντικά τη βαθμολογία για την Ελλάδα. Ο Fitch επαίνεσε ως προς αυτό την πειθαρχία της κυβέρνησης όσον αφορά τις δαπάνες. Αυτή οδήγησε στο ότι ο υπουργός Οικονομικών πέρσι πέτυχε πλεόνασμα πριν την καταβολή των τοκοχρεολυσίων ύψους 4,2% του ΑΕΠ, ενώ για φέτος αναμένεται ποσοστό ύψους 3,5%. Ταυτόχρονα ο οίκος αξιολόγησης αναμένει μια αυξανόμενη οικονομική ανάπτυξη που θα φτάσει τον επόμενο χρόνο στο 2,3%.

Eνθαρρυντικό παρόλα αυτά, είναι το γεγονός  ότι ο υπουργός Οικονομικών τους προηγούμενους μήνες μπόρεσε να συγκροτήσει τακτικό μαξιλάρι. Στο ταμείο του βρίσκονται αυτή τη στιγμή περί τα 24 δισ. ευρώ σε αποθέματα ρευστού, εκ των οποίων 9,5 δισ.  ανήκουν στην τελευταία δόση των ευρωπαίων εταίρων. Αυτά τα χρήματα καταχωρούνται σε δικό τους λογαριασμό και χρησιμοποιούνται μόνο όταν η Αθήνα τα χρειαστεί προκειμένου να εξυπηρετήσει το χρέος τους.

«Το μαξιλάρι ρευστού των 24 δισ. ευρώ αντιστοιχεί περίπου σε 24 με 28 μήνες εξυπηρέτησης του χρέους», όπως υπολόγισαν οι Yvan Mamalet και Ciaran O’ Hagan της επενδυτικής τράπεζας Société Générale.

Βραχυπρόθεσμα αλλά και μεσοπρόθεσμα η προοπτική είναι ως εκ τούτου θετική, καταλήγουν οι αναλυτές.

«Είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς ένα σενάριο για τα επόμενα πέντε χρόνια στο οποίο η Ελλάδα θα μπορούσε να χρεοκοπήσει», καταλήγουν. Αυτό ισχύει μάλιστα, όταν η χώρα πλέον δεν θα μπορεί άμεσα να εφοδιαστεί με χρήματα από τις χρηματαγορές. Επειδή για χρόνια τα χρέη και τα τοκοχρεολύσια θα μπορούσαν να εξυπηρετηθούν απλώς από τα αποθέματα και από τα πλεονάσματα του προϋπολογισμού. Ακόμη περισσότερο: Στην πραγματικότητα θα ήταν μάλιστα ακόμα πιο ευνοϊκό για την Ελλάδα να παραιτηθεί από την έκδοση νέων ομολόγων. Επειδή το μέσο επιτόκιο, που η χώρα θα πρέπει να καταβάλει για το τωρινό της χρέος, κυμαίνεται περίπου στο 1,8%. Τα επιτόκια των δεκαετών ομολόγων αντίθετα κυμαίνονται ακόμα άνω του 4% – επομένως τόσα θα έπρεπε η Αθήνα να καταβάλει στους δανειστές, αν δανειστεί εκ νέου χρήματα από τις χρηματαγορές. Γεγονός που από οικονομικής πλευράς είναι πραγματικά παράλογο.

Παρόλα αυτά ο υπουργός Οικονομικών αποφάσισε να το πράξει – και το έπραξε ήδη. Το Φεβρουάριο προώθησε ένα ομόλογο επταετούς διάρκειας και εισέπραξε τρία δισ. ευρώ. Δύο ακόμα εκδόσεις ήταν ακόμα προγραμματισμένες για φέτος, ενώ στο μεταξύ οι περισσότεροι παρατηρητές θεωρούν ότι θα πραγματοποιηθεί μόνο ακόμα μία. Επί οκτώ χρόνια η Ελλάδα εξαρτιόταν από τον κορβανά των διεθνών δανειστών. Πλέον ολοκληρώνεται το τρίτο πρόγραμμα δανειακής βοήθειας. Η χώρα βρίσκεται σε πορεία ανάπτυξης, ωστόσο διαθέτει έναν τεράστιο όγκο χρέους. Ο λόγος για τον δρόμο προς τις αγορές οφείλεται στο ότι η Αθήνα προσπαθεί με αυτόν τον τρόπο να οικοδομήσει νέα εμπιστοσύνη στους επενδυτές.

Σύμφωνα με τους αναλυτές της Société Générale, «μπορεί να δει κανείς την ολοκλήρωση του προγράμματος βοήθειας και τη χρηματοδότηση στις αγορές ως μέσο για να προσελκύσει επενδυτές», Αυτό πάλι θα πρέπει να εντυπωσιάσει τους οίκους αξιολόγησης στο να προβούν σε περαιτέρω αναβαθμίσεις και έτσι να δρομολογήσουν μια ανοδική πορεία. «Αυτό το σχέδιο έχει μια πολύ καλή ευκαιρία, αλλά θα διαρκέσει λίγα χρόνια».

Από την άλλη πλευρά οι επενδυτές έχουν αυτή τη στιγμή ένα σοβαρό πρόβλημα. «Η αγορά για τα ελληνικά ομόλογα είναι πολύ αφερέγγυα», σημείωνεται. Επειδή υπάρχουν ακόμα ελάχιστοι τίτλοι και κάθε φορά όταν παζαρεύεται και η πιο μικρή ποσότητα, αυτό οδηγεί αμέσως σε σοβαρές αποκλίσεις στις τιμές. Οι ίδιοι συμβουλεύουν τους επενδυτές να διατηρήσουν τα ομόλογα μέχρι το τέλος του χρόνου αποπληρωμής, αν θέλουν να επενδύσουν σ’ αυτά, προκειμένου έτσι να αποφύγουν το παζάρι. Η έκδοση νέων ομολόγων αναμένεται έτσι να εξομαλύνει το πρόβλημα τα επόμενα χρόνια.

Γαλλικό Πρακτορείο: Ο Τσίπρας στην Ιθάκη για να σηματοδοτήσει το τέλος της Οδύσσειας της διάσωσης της χώρας.

Ο έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, εκφώνησε σήμερα ομιλία από την Ιθάκη, σύμβολο του μακροχρόνιου ταξιδιού του Οδυσσέα, για να σηματοδοτήσει την πρώτη ημέρα της νέας εποχής της χώρας του, απαλλαγμένης από τα διεθνή σχέδια διάσωσης,  μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο.

Ο πρωθυπουργός, που βρίσκεται στην εξουσία από το 2015 και αναγκάστηκε τον Ιούλιο της ίδιας χρονιάς να υπογράψει το τρίτο και τελευταίο πρόγραμμα διάσωσης, επέλεξε αυτόν τον τρόπο για τον εορτασμό του τέλους των μνημονίων. Ο Αλ. Τσίπρας για να εγκαινιάσει την νέα εποχή για την Ελλάδα, επέλεξε το νησί του Οδυσσέα.

Χθες, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ , ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν κλοντ Γιούνκερ και οι ηγέτες Γαλλίας και Γερμανίας, χαιρέτισαν την έξοδο της Ελλάδας από τα προγράμματα διάσωσης, επαινώντας «τις προσπάθειες και τις θυσίες των Ελλήνων» και την «αλληλεγγύη» των Ευρωπαίων κατά την κρίση χρέους. Προειδοποίησαν ωστόσο ότι η Αθήνα πρέπει να συνεχίσει να τηρεί τις δεσμεύσεις της προς τους πιστωτές και να συνεχίσει την αυστηρή πολιτική για την επίτευξη των υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων που θα της επιτρέψουν την αποπληρωμή του χρέους.

Le Figaro: Με ομηρικούς στίχους, ο Αλ. Τσίπρας επαίνεσε το κουράγιο των Ελλήνων

Η Ελλάδα «ανακτά το δικαίωμα να ορίζει αυτή τις τύχες και το μέλλον της», είπε σήμερα ο Έλληνας πρωθυπουργός χαιρετίζοντας την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια, σε διάγγελμα που μεταδόθηκε τηλεοπτικά από την Ιθάκη, σύμβολο του πολύχρονου ταξιδιού του Οδυσσέα, γράφει η γαλλική Le Figaro.

Επιθυμώντας να σηματοδοτήσει την πρώτη ημέρα της νέας εποχής της χώρας του, απαλλαγμένης από τα μνημόνια και από την αυστηρή κηδεμονία των πιστωτών εδώ και οκτώ χρόνια, ο Αλ. Τσίπρας μετέβη στην Ιθάκη, τόπο αφετηρίας και επιστροφής του Οδυσσέα σύμφωνα με τον Όμηρο, για να αναγγείλει ότι «ξημερώνει μια νέα ημέρα» για τη χώρα, «μια μέρα ιστορική, αυτή του τέλους των πολιτικών λιτότητας και ύφεσης».

«Η σύγχρονη Οδύσσεια που πέρασε η χώρα μας από το 2010 έλαβε τέλος», είπε ο πρωθυπουργός, μπροστά στις κάμερες, φορώντας λευκό πουκάμισο, πάνω από το λιμάνι αυτού του συμβολικού νησιού, σε ένα διάγγελμα που διήρκεσε περίπου δέκα λεπτά. Χρησιμοποιώντας γνωστούς στίχους από το ποίημα του Ομήρου, ο Αλ. Τσίπρας επαίνεσε το κουράγιο και την «ικανότητα των Ελλήνων, που όπως ο Οδυσσέας, κατόρθωσαν να αντιμετωπίσουν τις Συμπληγάδες» της ύφεσης.

La Tribune: «O Τσίπρας τονίζει ότι μια νέα ημέρα ξημερώνει για την Ελλάδα»

Ο Έλληνας πρωθυπουργός χαιρέτισε την έξοδο της χώρας του από το τελευταίο πλάνο βοήθειας και τα εννιά χρόνια κρίσης χρέους, με κάποιες αναφορές από τη μυθολογία, γράφει η γαλλική La Tribune.

«Σήμερα, μια νέα μέρα ανατέλλει στη χώρα μας, μια ιστορική μέρα», δήλωσε ο Τσίπρας σε τηλεοπτική δήλωση από το νησί της Ιθάκης.

«Η χώρα μας έχει ανακτήσει το δικαίωμά της να διαμορφώσει το δικό της μέλλον», πρόσθεσε ο ελληνας πρωθυπουργός στο θρυλικό νησί όπου ο Οδυσσέας, ο ήρωας της Οδύσσειας του Ομήρου, επέστρεψε μετά από ένα ταξίδι δέκα ετών.

«Τα σχέδια διάσωσης, λιτότητας, ύφεσης και κοινωνικής ερήμωσης τελειώνουν», είπε.

Η Ελλάδα έλαβε συνολικά 260 δισ. ευρώ από τον Απρίλιο του 2010 σε αντάλλαγμα μιας δραστικής πολιτικής λιτότητας. Είναι η τελευταία από τις χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης που εξέρχεται από την κηδεμονία των μνημονίων προσαρμογής, μετά την Ιρλανδία το 2013, την Ισπανία και την Πορτογαλία το 2014 και την Κύπρο το 2016, σημειώνει η γαλλική εφημερίδα.

Vorarlberg: Η Ελλάδα τώρα θα ξανασταθεί μόνη στα πόδια της

«Ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε σημερινό του διάγγελμα από το νησί της Ιθάκης, παραλλήλισε την εποχή της διάσωσης της Ελλάδας του ευρώ με την αλλοτινή περιπέτεια του Οδυσσέα», γράφει η αυστριακή Vorarlberg. «Η σύγχρονη Οδύσσεια που βίωσε η χώρα μας από το 2010, έχει τελειώσει», είπε ο Τσίπρας, ενώ τόνισε ότι η χώρα έχει πλέον «ανακτήσει το δικαίωμα να καθορίσει τη μοίρα της και το δικό της μέλλον». Η Ελλάδα σήμερα βγήκε από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας μετά από οκτώ χρόνια και τώρα θα ξανασταθεί μόνη στα πόδια της. Ωστόσο, το υπερχρεωμένο μεσογειακό κράτος θα παραμείνει υπό αυστηρή εποπτεία για τα επόμενα χρόνια. Ο Τσίπρας έκανε επίσης λόγο για «ημέρα λύτρωσης» και «έναρξη μιας νέας εποχής», μετά την «κατάσταση έκτακτης ανάγκης» της χώρας κατά τα τελευταία χρόνια, σημειώνει η αυστριακή εφημερίδα.

Le Monde: Για τον Τσίπρα η Ελλάδα ξαναπαίρνει τη μοίρα στα χέρια της

Με τίτλο «Για τον Αλέξη Τσίπρα, η Ελλάδα ξαναπαίρνει σήμερα τη μοίρα της στα χέρια της», η γαλλική εφημερίδα Le Monde αναφέρεται στο διάγγελμα Τσίπρα.

Η γαλλική εφημερίδα σημειώνει την επιλογή του νησιού της Ιθάκης από τον Έλληνα πρωθυπουργό για την εκφώνηση του δεκάλεπτου αυτού διαγγέλματος και στον συμβολισμό της ως σημείο αναχώρησης και επιστροφής του ομηρικού ήρωα Οδυσσέα, ο οποίος επέστρεψε στην Ιθάκη έπειτα από ένα μακρύ ταξίδι δέκα χρόνων.

Με παρόμοιο τίτλο και περιεχόμενο («Η Ελλάδα ξαναπαίρνει τη μοίρα της στα χέρια της») αναφέρεται στο το δικό της δημοσίευμα η Le Parisien, η οποία σημειώνει επίσης το πλήθος των συμβολικών αναφορών στο διάγγελμα του Έλληνα πρωθυπουργού.

«Ελλάδα: ο Τσίπρας σφραγίζει στην Ιθάκη το τέλος της Οδύσσειας των σχεδίων βοήθειας», τιτλοφορεί κείμενό του για το διάγγελμα του Έλληνα πρωθυπουργού το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP).

Τα ΜΜΕ της Ρωσίας

Με εκτενείς αναφορές κάλυψαν και τα ρωσικά ειδησεογραφικά πρακτορεία και μερίδα του οικονομικού Τύπου το διάγγελμα του Πρωθυπουργού.

Το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Ria Novosti σε ανταπόκριση του από την Αθήνα με τίτλο «Ο Τσίπρας ανακοίνωσε ότι η οδύσσεια με το χρέος τελείωσε»,  γράφει ότι «ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας, δήλωσε ότι η οκταετής οδύσσεια με την κρίση που προκάλεσε το χρέος ολοκληρώθηκε, η Ελλάδα επέτυχε τους στόχους της και δεν επιστρέφει πίσω».

Το διάγγελμα του Τσίπρα από την Ιθάκη, επισημαίνει το ρωσικό πρακτορείο, ήταν συμβολικό, ενώ υπενθυμίζει ότι στην αρχή αυτής της Οδύσσειας, είχε αναφερθεί στις 23 Απριλίου του 2010 ο τότε πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου από το Καστελόριζο. Παράλληλα αναφέρει ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός επανειλημμένα έκανε αναφορές στην Οδύσσεια του Ομήρου.

Το ειδησεογραφικό πρακτορείου ΤASS, στην επίσης εκτενή του ανταπόκριση του από την Αθήνα με τίτλο «Τσίπρας: η διαφθορά, ο φοροδιαφυγή και οι πελατειακές σχέσεις οδήγησαν την Ελλάδα στην κρίση χρέους», δίνει ιδιαίτερη έμφαση στα σημεία του διαγγέλματος του Έλληνα πρωθυπουργού που αναφέρονται στα αίτια και τα πρόσωπα που οδήγησαν στην κρίση χρέους. Ο Τσίπρας υπογράμμισε, γράφει το TASS, ότι στην αρχή της νέας εποχής για την χώρα η Ελλάδα «δεν θα αγνοήσει τα μαθήματα από την συμμετοχή της στα μνημόνια».

Το πρακτορείο TASS γράφει ότι «τα κόμματα της αντιπολίτευσης κατηγορούν την κυβέρνηση Τσίπρα, ότι με τις συναλλαγές που έκανε στις διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές οδήγησε τη χώρα σε πρόσθετα μέτρα λιτότητας και σε νέες στερήσεις για τους πολίτες, ωστόσο ο Έλληνας πρωθυπουργός στο τηλεοπτικό του διάγγελμα επέρριψε την ευθύνη για την κρίση στα κόμματα εκείνα, τα οποία ήταν στο τιμόνι της εξουσίας και θέλουν εκ νέου να αναλάβουν την εξουσία».

H οικονομική εφημερίδα Vedomosti στο άρθρο της, με τίτλο «Ο Έλληνας πρωθυπουργός συνέκρινε την κρίση χρέους με την Οδύσσεια», αναφέρεται εκτενώς στο διάγγελμα του πρωθυπουργού επικαλούμενο το πρακτορείο Reuters, ενώ αξιοσημείωτο είναι ότι παραθέτει αυτούσιο το twitter του Έλληνα πρωθυπουργού στο οποίο γράφει «Σήμερα στην πατρίδα μας ξημέρωσε μια καινούργια μέρα. Μια μέρα ιστορική. Τα μνημόνια της λιτότητας, της ύφεσης και της κοινωνικής ερήμωσης, επιτέλους τελείωσαν. Η χώρα μας ανακτά το δικαίωμά της, να ορίζει αυτή τις τύχες και το μέλλον της».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...