Εκτός Λευκού Οίκου ο Τζον Μπόλτον, μια αλλαγή πορείας για την αμερικανική εξωτερική πολιτική | REUTERS/Joshua Roberts/File Pho
Επικαιρότητα

Πώς είδε ο αμερικανικός Τύπος την αποπομπή του Μπόλτον

Ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας, ένα από τα «γεράκια» της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής απολύθηκε από τον Τραμπ, που φαίνεται ότι θέλει να βάλει τη σφραγίδα του και σε αυτόν τον τομέα
Protagon Team

Αν υπάρχει κάτι που συνδέει τη Βόρεια Κορέα, τη Βενεζουέλα, τη Ρωσία και το Ιράν είναι η ανακούφιση από την αποπομπή του συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας του Τραμπ Τζον Μπόλτον.

Ένα από τα πλέον σκληρά «γεράκια» της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής εκπαραθυρώθηκε από τον Λευκό Οίκο (ή παραιτήθηκε – εξαρτάται ποια εκδοχή θα λάβει κανένας υπόψη) με ένα «ευχαριστώ και αντίο» από τον πρόεδρο Τραμπ.

Παρά ταύτα, η αποπομπή του συμβούλου δεν ήταν έκπληξη στους παροικούντες την Ουάσινγκτον. Οι διαφωνίες του με τον πρόεδρο ήταν γνωστές από καιρό και αφορούσαν όλα τα σημαντικά ζητήματα  εξωτερικής πολιτικής.

Ο Μπόλτον ήθελε βίαιη αλλαγή καθεστώτος στο Ιράν, ήταν ευνοϊκά διακείμενος προς τους Ουκρανούς απέναντι στη Μόσχα, ήταν υπέρ της καταδίκης της δραστηριότητας της Βόρειας Κορέας. Την ίδια ώρα ο Ντόναλντ Τραμπ εμφανιζόταν πρόθυμος να ανοίξει διάλογο (ή έστω να μην το αποκλείσει) με μια σειρά αντιπάλων των ΗΠΑ, ακόμη και των Ταλιμπάν.

«Ο κ. Μπόλτον θεωρούσε ότι η δουλειά του ήταν να εμποδίζει τον Τραμπ από το να κλείνει κακές συμφωνίες με τους εχθρούς των ΗΠΑ», σχολιάζουν οι New York Times.

Από την πλευρά της η Washington Post  σχολιάζει ότι οι δημόσιες παρεμβάσεις του Μπόλτον το επόμενο διάστημα μπορεί να ενοχλήσουν τον Λευκό Οίκο, ειδικά αν δει ο πρώην σύμβουλος ότι ο Τραμπ υποτάσσεται στους εχθρούς των ΗΠΑ.

Το Vox θεωρεί ότι με την αποπομπή η εξωτερική πολιτική περνά στα χέρια του Τραμπ, ο οποίος πάντως είχε την ανάγκη του Μπόλτον, ενός ομολογουμένως καλού γνώστη των λεπτών ζητημάτων. Εξάλλου, πλησιάζουμε πλέον και στις προεδρικές του 2020, οπότε είναι λογικό ο πρόεδρος να θέλει να βάλει την προσωπική του σφραγίδα.

Σε κάθε περίπτωση, η αποπομπή δεν αποκαθιστά το χάος στον Λευκό Οίκο σε ό,τι αφορά τα θέματα εξωτερικής πολιτικής, ακόμη και αν ο διάδοχος του Μπόλτον επιχειρήσει να κινηθεί περισσότερο διπλωματικά παρά πολεμοχαρώς.