356
Ο ειδικός του χώρου, Τζιμ Σπένσερ, κρατώντας το υπερ-σπάνιο βιβλίο του 1997 | Hansons Auctioneers

Πώς έγινε πλουσιότερος κατά 44.000 ευρώ ένας συλλέκτης βιβλίων του Χάρι Πότερ

Protagon Team Protagon Team 22 Μαΐου 2020, 20:42
Ο ειδικός του χώρου, Τζιμ Σπένσερ, κρατώντας το υπερ-σπάνιο βιβλίο του 1997
|Hansons Auctioneers

Πώς έγινε πλουσιότερος κατά 44.000 ευρώ ένας συλλέκτης βιβλίων του Χάρι Πότερ

Protagon Team Protagon Team 22 Μαΐου 2020, 20:42

Η προνοητικότητα ενός βρετανού δασκάλου να κοιτάξει πιο προσεκτικά μέσα σε έναν κάδο σκουπιδιών τον έκανε, έστω και με 12 χρόνια καθυστέρηση, πλουσιότερο κατά 33.000 στερλίνες.

Ένα βιβλίο της σειράς «Harry Potter» πωλήθηκε για μια μικρή περιουσία σε δημοπρασία, χαρίζοντας ένα απροσδόκητα μεγάλο ποσό στον πρώην ιδιοκτήτη του που, όπως λέει, το είχε βρει πεταμένο εντελώς τυχαία μέσα σε κάδο απορριμάτων το 2008.

Η σκληρόδετη πρώτη έκδοση του βιβλίου «Ο Χάρι Πότερ και η φιλοσοφική λίθος» βρέθηκε πριν 12 χρόνια από τον συγκεκριμένο δάσκαλο μαζί με άλλες δύο εκδόσεις του βιβλίου με μαλακό εξώφυλλο.

Τα χρόνια πέρασαν και όταν αποφάσισε να πουλήσει το βιβλίο, αποδείχτηκε πως είχε στην κατοχή του μία από τις πιο σπάνιες εκδόσεις και το αντίτυπο πωλήθηκε τελικά έναντι 36.850 ευρώ.

Οπως αναφέρει το BBC, τα άλλα δύο βιβλία πωλήθηκαν για 3.000 και 3.400 λίρες Αγγλίας αντίστοιχα και έτσι ο δάσκαλος έφυγε από την δημοπρασία πλουσιότερος κατά 44.250 ευρώ.

«Το να πω ότι είμαι χαρούμενος, θα είναι λίγο», δήλωσε, καθώς θυμήθηκε ότι είχε βρει τα τρία βιβλία πεταμένα σε ένα κάδο έξω από το σχολείο όπου εργαζόταν.

Τα τρία αντίτυπα στην έκδοση του 1997, που πουλήθηκαν συνολικά 44.250 ευρώ (33.000 λίρες Αγγλίας)

Το μακρινό 1997, η πρώτη έκδοση του «Χάρι Πότερ» είχε κυκλοφορήσει σε μόλις 500 αντίτυπα και τα περισσότερα είχαν τότε σταλεί σε σχολεία και βιβλιοθήκες.

Η πώληση του συγκέντρωσε μεγάλο ενδιαφέρον από βιβλιόφιλους και συλλέκτες, όπως εξήγησε ο ειδικός του χώρου, Τζιμ Σπένσερ.

Πριν την δημοπρασία, η σκληρόδετη έκθεση είχε εκτιμηθεί πολύ χαμηλότερα, στις 8.000 με 12.000 λίρες Αγγλίας εξαιτίας της εμφανούς φθοράς.

Όταν όμως τέθηκε σε πλειστηριασμό από τον οίκο Hansons Auctioneers, ακολούθησε μία… «βιβλική μάχη» μεταξύ συλλεκτών, και τελικά η τιμή απογειώθηκε καταλήγοντας στον πωλητή που το ήθελε περισσότερο και είχε τα χρήματα για να το υποστηρίξει.

Αυτό είναι το τρίτο σκληρόδετο βιβλίο της πρώτης έκδοσης που δημοπρατείται από τον οίκο τους τελευταίους δώδεκα μήνες και σύμφωνα με τον Σπένσερ, τα ελάχιστα αντίτυπα που κυκλοφορούν θεωρούνται «ιερό δισκοπότηρο» για τους συλλέκτες.

«Είναι υπέροχο να βλέπεις τα βιβλία του Χάρι Πότερ να τα πηγαίνουν τόσο καλά σε πλειστηριασμούς και να υποδαυλίζουν τόσο έντονες διαμάχες», καταλήγει ο ειδικός.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...