295
H σπάνια Μερσέντες-Μπενζ 770 και ο βασιλιάς της Συρίας και κατόπιν του Ιράκ Φαϊζάλ | BRINGATRAILER.COM - Bettmann / Contributor / GettyImages

Πωλείται η βασιλική Μερσέντες του «Λόρενς της Αραβίας»

Protagon Team Protagon Team 2 Φεβρουαρίου 2022, 21:01
H σπάνια Μερσέντες-Μπενζ 770 και ο βασιλιάς της Συρίας και κατόπιν του Ιράκ Φαϊζάλ
|BRINGATRAILER.COM - Bettmann / Contributor / GettyImages

Πωλείται η βασιλική Μερσέντες του «Λόρενς της Αραβίας»

Protagon Team Protagon Team 2 Φεβρουαρίου 2022, 21:01

Μια Μερσέντες που κάποτε ανήκε στον βασιλιά της Συρίας Φαϊζάλ, τον οποίο ο άγγλος στρατιωτικός Τόμας Εντουαρντ Λόρενς, πιο γνωστός ως «Λόρενς της Αραβίας», βοήθησε να γίνει βασιλιάς και στο Ιράκ, πωλείται στις Ηνωμένες Πολιτείες με κάποιες προσφορές στο Διαδίκτυο να φτάνουν ήδη τα 1,5 εκατ. δολάρια.

Το τετράθυρο καμπριολέ Μερσέντες-Μπενζ 770 αγοράστηκε από τον Φαϊζάλ το 1930 και χρησιμοποιήθηκε ως κρατικό αυτοκίνητο για επίσημες μετακινήσεις στη Βαγδάτη. Μετά τον θάνατό του, το 1933 σε ηλικία 48 ετών, χρησιμοποιήθηκε για τον ίδιο σκοπό από τον γιο και τον εγγονό του, τους βασιλιάδες Γκάζι και Φαϊζάλ Β’.

Ο βασιλιάς Φαϊζάλ Α’

Ο Φαϊζάλ Α’ ήταν ο τρίτος γιος του Σαρίφ Χουσεΐν, απόγονου του προφήτη Μωάμεθ, θεματοφύλακα της Μέκκας και επικεφαλής της δυναστείας των Χασεμιτών στο ξέσπασμα του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου.

Η οικογένεια είχε καταγωγή από τον Τόμας Εντουαρντ Λόρενς (1888-1935), που εκπροσωπούσε τη βρετανική κυβέρνηση, και πείστηκε να ξεσηκωθεί ενάντια στην Οθωμανική Αυτοκρατορία. Ωστόσο, ο τίτλος του «βασιλιά των Αράβων» που δόθηκε στον Σαρίφ αποδείχθηκε ευσεβής πόθος καθώς η αυτοκρατορία κόπηκε στα δύο από τη Βρετανία και τη Γαλλία μετά τον πόλεμο.

Σύμφωνα με τους Times, το αυτοκίνητο ανακαινίστηκε στη Βηρυτό το 1958, λίγο προτού ο Φαϊζάλ Β’ ανατραπεί σε πραξικόπημα και σκοτωθεί.

Παρέμεινε στη Βαγδάτη για μια δεκαετία μέχρι που αγοράστηκε από το Indianapolis Motor Speedway Foundation το 1967, μεταφέρθηκε πίσω στη Βηρυτό και από εκεί στάλθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.

H ιστορία του Φαϊζάλ, του πατέρα του και των αδελφών του είχε παρουσιαστεί με δόσεις μυθοπλασίας στην ταινία «Ο Λόρενς της Αραβίας», με τον Πίτερ Ο’ Τουλ στον ομώνυμο ρόλο και τον Αλεκ Γκίνες να υποδύεται τον Φαϊζάλ.

Το αυτοκίνητο έχει εκτεθεί στο μουσείο του ιδρύματος στον Ιππόδρομο της Ινδιανάπολης και περιστασιακά συμμετείχε σε ράλι βίντατζ αυτοκινήτων.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...