554
Ταλιμπάν στην πύλη του αεροδρομίου της Καμπούλ | WANA (West Asia News Agency) via REUTERS

Πτήση απεγκλωβισμού από το Αφγανιστάν για 113 ξένους υπηκόους

Protagon Team Protagon Team 9 Σεπτεμβρίου 2021, 22:41
Ταλιμπάν στην πύλη του αεροδρομίου της Καμπούλ
|WANA (West Asia News Agency) via REUTERS

Πτήση απεγκλωβισμού από το Αφγανιστάν για 113 ξένους υπηκόους

Protagon Team Protagon Team 9 Σεπτεμβρίου 2021, 22:41

Ένα αεροσκάφος με ξένους υπηκόους από το Αφγανιστάν που προσγειώθηκε την Πέμπτη στη Ντόχα του Κατάρ ήταν η πρώτη επιβατική πτήση προς το εξωτερικό από την Καμπούλ μετά την χαοτική αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων στα μέσα Αυγούστου.

Η πτήση της Qatar Airways είναι η πρώτη με την οργανώνεται αεροπορικώς η απομάκρυνση ξένων από το Αφγανιστάν, μετά τη γιγαντιαία αερογέφυρα που στήθηκε από τους Αμερικανούς και επέτρεψε να φύγουν από τη χώρα περισσότεροι από 120.000 άνθρωποι, μετά την κατάληψη της Καμπούλ από τους Ταλιμπάν.

Περίπου 113 επιβάτες επέβαιναν στο αεροσκάφος, συμπεριλαμβανομένων Αμερικανών, Καναδών, Ουκρανών, Γερμανών και Βρετανών υπηκόων, ανέφερε στο Reuters πηγή με γνώση του θέματος. Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ντόμινικ Ράαμπ δήλωσε ότι 13 Βρετανοί υπήκοοι κατόρθωσαν να φύγουν από το Αφγανιστάν με προορισμό το Κατάρ.

Αμερικανός αξιωματούχος τόνισε ότι 200 ξένοι στο Αφγανιστάν, ανάμεσά τους Αμερικανοί, επρόκειτο να αναχωρήσουν με πτήσεις τσάρτερ από την Καμπούλ σήμερα Πέμπτη, αφού οι Ταλιμπάν συμφώνησαν στην απομάκρυνσή τους από την χώρα.

Μετά την άφιξή τους στην Ντόχα οι επιβάτες θα κατευθυνθούν σε συγκρότημα που φιλοξενεί αυτήν τη στιγμή Αφγανούς και άλλους ανθρώπους που απεγκλωβίστηκαν από το Αφγανιστάν.

Παρόλο που διεθνείς πτήσεις εκτελούνταν τις τελευταίες μέρες με επιβάτες αξιωματούχους, τεχνικούς και με εφόδια ανθρωπιστικής βοήθειας, η σημερινή ήταν η πρώτη επιβατική πτήση μετά την εκκένωση που ακολούθησε την κατάληψη της πρωτεύουσας από τους Ταλιμπάν στις 15 Αυγούστου, κατά την αποχώρηση των ξένων στρατιωτικών δυνάμεων.

Το αεροπλάνο της Qatar Airways έφτασε στην Καμπούλ μεταφέροντας ανθρωπιστική βοήθεια, ανέφερε το Al Jazeera.

Ο ειδικός απεσταλμένος του Κατάρ, Μουτλάκ μπιν Μαζέντ αλ Καχτάνι χαρακτήρισε τη σημερινή πτήση τακτική και όχι πτήση εκκένωσης. Θα γίνει επίσης μια πτήση την Παρασκευή, είπε.

Στην Ουάσινγκτον, η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζεν Ψακι είπε ότι μέχρι χθες Τετάρτη περίπου 100 Αμερικανοί πολίτες εξακολουθούσαν να βρίσκονται στο Αφγανιστάν, αλλά ότι δεν θέλουν όλοι απαραίτητα να φύγουν τώρα. Ορισμένοι μπορεί να έχουν οικογένειες στη χώρα ή άλλους λόγους για να μην αποχωρήσουν ακόμη, είπε.

Εκτός Αφγανιστάν και ο τελευταίος Εβραίος

​​Είχε υποσχεθεί στον εαυτό του να φύγει από το Αφγανιστάν σε περίπτωση επιστροφής των Ταλιμπάν στην εξουσία. Ο  τελευταίος Εβραίος αυτής της χώρας, η οποία τώρα πια είναι στα χέρια των ισλαμιστών φονταμενταλιστών, διέφυγε με στόχο να καταφύγει στις ΗΠΑ ή στο Ισραήλ, σύμφωνα με ισραηλινό-αμερικανό επιχειρηματία που οργάνωσε τη διαφυγή του.

Ο Ζεμπουλόν Σιμέντοφ, γεννημένος στα τέλη της δεκαετίας του 1950 στη Χεράτ, στο δυτικό Αφγανιστάν, όπου ζούσαν εδώ και 2.500 χρόνια δεκάδες χιλιάδες Εβραίοι, είχε πει στο Γαλλικό Πρακτορείο τον Απρίλιο ότι δεν θα παραμείνει στη χώρα του αν οι Ταλιμπάν ανακτήσουν την εξουσία. «Είμαι ο τελευταίος, ο μόνος Εβραίος στο Αφγανιστάν. Τα πράγματα μπορεί να γίνουν χειρότερα για μένα εδώ. Έχω αποφασίσει να φύγω για το Ισραήλ αν επιστρέψουν οι Ταλιμπάν», είπε τότε.

Αυτό όντως συνέβη: σύμφωνα με τον Μότι Καχάνα, αφεντικό μιας εταιρείας ασφαλείας, ο Σιμέντοφ έφυγε από το Αφγανιστάν και βρίσκεται από την Τετάρτη σε μια «γειτονική χώρα», πριν μεταφερθεί ενδεχομένως στη Νέα Υόρκη.

Για δεκαετίες, ο άντρας αρνιόταν να φύγει από το Αφγανιστάν. Επέζησε της σοβιετικής εισβολής, του εμφυλίου πολέμου, του πρώτου καθεστώτος των Ταλιμπάν και της κατοχής των αμερικανικών και νατοϊκών στρατιωτικών δυνάμεων.

Συνολικά 29 άτομα απομακρύνθηκαν μαζί του, συμπεριλαμβανομένου του «καλύτερου του φίλου» και των παιδιών του, σύμφωνα με τον επιχειρηματία.

Σύμφωνα με τον Καχάνα, ο τελευταίος Εβραίος από το Αφγανιστάν έχει οικογένεια στη Νέα Υόρκη και θα ήθελε να ενωθεί μαζί τους για την εβραϊκή γιορτή του Γιομ Κιπούρ στις 15 και 16 Σεπτεμβρίου.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...