283
Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, αριστερά, και ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης, δεύτερος από δεξιά, μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου | Intime/ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Ψηφίστηκε από τη Βουλή το νομοσχέδιο για τα Εργασιακά

Protagon Team Protagon Team 16 Ιουνίου 2021, 22:39
Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, αριστερά, και ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης, δεύτερος από δεξιά, μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου
|Intime/ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Ψηφίστηκε από τη Βουλή το νομοσχέδιο για τα Εργασιακά

Protagon Team Protagon Team 16 Ιουνίου 2021, 22:39

Με 158 ψήφους από την κυβερνητική πλειοψηφία ψηφίστηκε την Τετάρτη επί της αρχής, το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας.

Επί της αρχής καταψήφισε το νομοσχέδιο σύσσωμη η αντιπολίτευση (ΣΥΡΙΖΑ, Κίνημα Αλλαγής, ΚΚΕ, Ελληνική Λύση, ΜεΡΑ25), η οποία καταψήφισε επίσης τον σκληρό πυρήνα των διατάξεων για τα εργασιακά. Αρκετές διατάξεις, κυρίως αυτές που σχετίζονται με την ενσωμάτωση των Οδηγιών και των Συμβάσεων του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας, έλαβαν θετική ψήφο από την αντιπολίτευση, με εξαίρεση το ΚΚΕ που έχει καταψηφίσει την αρχή, τα άρθρα και το σύνολο του νομοσχεδίου.

«Ο νόμος πλέον, για την προστασία της εργασίας είναι ένα μεγάλο βήμα μπροστά. Φέρνει την Ελλάδα πιο κοντά στις προηγμένες ευρωπαϊκές χώρες, καθώς ακολουθούμε ευρωπαϊκή πολιτική στα εργασιακά ζητήματα. Είναι ένας νόμος που δίνει δύναμη στον εργαζόμενο, δύναμη στην οικονομία», είπε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης, αμέσως μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος της ονομαστικής ψηφοφορίας.

«Η ονομαστική ψηφοφορία την οποία ζητήσαμε, οδήγησε στα αποκαλυπτήρια της αντιπολίτευσης. Ο ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε τα μισά άρθρα αυτού του ‘τρισκατάρατου’ νομοσχεδίου, όπως περίπου, το χαρακτήριζε. Ταυτοχρόνως, μέσα σε μια πρωτοφανή πολιτική τρικυμία, καταψήφισε το άρθρο για το 8ωρο. Επαναλαμβάνω, καταψήφισε το άρθρο που κατοχυρώνει το 8ωρο ενώ παράλληλα, ψήφισε ‘παρών’, στις ρυθμίσεις για τα συνδικαλιστικά δικαιώματα των αυτοαπασχολούμενων στα delivery και ψήφισε ‘παρών’ στην Οδηγία, την οποία ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ είχε προσυπογράψει, Δηλαδή, την Κοινοτική Οδηγία 1158, σε σχέση με τις ευέλικτες ρυθμίσεις του ωραρίου για συμφιλίωση προσωπικής με την επαγγελματική ζωή», είπε ο Κωστής Χατζηδάκης και πρόσθεσε: «Περιμένουμε εξηγήσεις γι΄αυτό το ρεσιτάλ πολιτικής υποκρισίας και γι΄αυτή την πρωτοφανή πολιτική τρικυμία».

Με το νομοσχέδιο Χατζηδάκη η απεργία διαχωρίζεται από την παρανομία, ενώ ο εργαζόμενος προστατεύεται, τόνισε νωρίτερα την Τετάρτη ο Πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής στην ομιλία του για το νομοσχέδιο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News