371
Μικρό δείγμα της μεγάλης καταστροφής και σε υλικό επίπεδο που προκάλεσε η φωτιά που πέρασε μέσα από το Μάτι τον περασμένο Ιούλιο | ΑΠΕ-ΜΠΕ/Παντελής Σαίτας

Ψηφίστηκαν τα έκτακτα μέτρα για τους πυροπλήκτους της Αττικής

Protagon Team Protagon Team 15 Νοεμβρίου 2018, 22:03
Μικρό δείγμα της μεγάλης καταστροφής και σε υλικό επίπεδο που προκάλεσε η φωτιά που πέρασε μέσα από το Μάτι τον περασμένο Ιούλιο
|ΑΠΕ-ΜΠΕ/Παντελής Σαίτας

Ψηφίστηκαν τα έκτακτα μέτρα για τους πυροπλήκτους της Αττικής

Protagon Team Protagon Team 15 Νοεμβρίου 2018, 22:03

Ψηφίστηκαν το βράδυ της Πέμπτης 15 Νοεμβρίου από την Ολομέλεια της Βουλής οι Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) με τα έκτακτα μέτρα για τη στήριξη των πυροπλήκτων της Αττικής που έχασαν ανθρώπους και περιουσίες στα γεγονότα του περασμένου Ιουλίου. Πρόκειται για μέτρα που ήδη υλοποιούνται.

Η κυβέρνηση, μέσω της υφυπουργού Οικονομικών Κατερίνας Παπανάτσιου, υποστήριξε ότι τα μέτρα αυτά «ήταν επιβεβλημένα» και ότι «αν απαιτηθεί» θα υπάρξει και συνέχεια. Παρουσίασε δε στοιχεία για την οικονομική ενίσχυση των πληγέντων.

Η αντιπολίτευση θεώρηση ότι τα μέτρα είναι ανεπαρκή.

Τα στοιχεία

Μέχρι σήμερα έχουν εγκριθεί 3.265 αιτήσεις, 1.739 αιτήσεις έχουν απορριφθεί και σε 613 εκκρεμούν κάποια διορθωτικά στοιχεία των δικαιούχων. Εχει χορηγηθεί συνολικά το ποσό των 15.269.135,84 ευρώ σε 3.091 πληγέντες (φυσικά πρόσωπα).

Εχουν υποβληθεί 156 αιτήσεις για πληγείσες επιχειρήσεις και έχει χορηγηθεί το ποσό των 607.300 ευρώ σε 85 από αυτές. Εχουν εκδοθεί πρωτόκολλα αυτοψίας επικινδύνων, ετοιμόρροπων κτιρίων. Για την Ανατολική Αττική τα κτίρια είναι 336 και για τη Δυτική Αττική τα κτίρια είναι 108.

Εχει εκδοθεί η απόφαση για την οριοθέτηση της περιοχής, προκειμένου να βγουν οι αποζημιώσεις από το Υπουργείο Οικονομικών.

Οι αιτιάσεις

Ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Θεόδωρος Καράογλου επισήμανε την ανησυχία των πολιτών από την έλλειψη αντιπλημμυρικών έργων, μία κατάσταση που αποδεικνύει την ολιγωρία της κυβέρνησης, αλλά κυρίως την εγκατάλειψη από την Περιφέρεια Αττικής,

Ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Γιάννης Κουτσούκος επικέντρωσε στην πολιτική αντιμετώπιση των καταστροφών από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ: «Δεν είναι δυνατόν να καίγονται εκατό άνθρωποι, να φταίνε οι προηγούμενοι και εσείς να μην έχετε καμία ευθύνη. Λίγη συστολή, λίγη ντροπή, λίγο σεβασμός στα θύματα» είπε.

Επίσης, με τροπολογία που ψηφίστηκε, επισπεύδεται η διαδικασία έκδοσης των βεβαιώσεων που είναι απαραίτητες από τις Διευθύνσεις Δασών ώστε να προχωρήσει η αποκατάσταση κτηρίων που κάηκαν.

Οσον αφορά την κύρωση της ΠΝΠ σχετικά με τον μειωμένο ΦΠΑ στα πέντε νησιά του Αιγαίου, οι αντιπολιτευόμενοι βουλευτές άσκησαν κριτική και εδώ. Ο κ. Καράογλου κάλεσε την κυβέρνηση να δεχθεί την τροπολογία της ΝΔ για παράταση των μειωμένων συντελεστών στα νησιά έως το τέλος του 2019. Η βουλευτής του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου από πλευράς της κάλεσε την κυβέρνηση να δεχθεί την τροπολογία του ΚΚΕ για μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ σε όλα τα νησιά. Στις ανισότητες μεταξύ ηπειρωτικής χώρας και νησιών επικέντρωσε ο βουλευτής του Ποταμιού Σπύρος Δανέλλης που πρότεινε ολοκληρωμένη πολιτική για τα νησιά με συγκεκριμένα μέτρα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...