325
Οι ελληνικές ταυτότητες θα έχουν τα χαρακτηριστικά αυτών της Εσθονίας και θα είναι ψηφιακές | Estonia e-Governance Academy /Twitter

Ψηφιακές ταυτότητες σε δύο χρόνια ανακοίνωσε η κυβέρνηση

Protagon Team Protagon Team 20 Δεκεμβρίου 2019, 11:48
Οι ελληνικές ταυτότητες θα έχουν τα χαρακτηριστικά αυτών της Εσθονίας και θα είναι ψηφιακές
|Estonia e-Governance Academy /Twitter

Ψηφιακές ταυτότητες σε δύο χρόνια ανακοίνωσε η κυβέρνηση

Protagon Team Protagon Team 20 Δεκεμβρίου 2019, 11:48

Αστυνομική ταυτότητα, δίπλωμα οδήγησης, κάρτα υγείας (και για την ΕΕ), προπληρωμένο εισιτήριο για τα μέσα μεταφοράς, αποδεικτικό για τραπεζικές συναλλαγές και πιστοποιητικό ηλεκτρονικής υπογραφής θα περιλαμβάνονται στην ψηφιακή ταυτότητα που αναμένεται να έχουν στα χέρια τους οι πρώτοι Ελληνες στα τέλη του 2021.

Η νέες αστυνομικές ταυτότητες θα έχουν μέγεθος πιστωτικής κάρτας και θα είναι ίδιες με της Εσθονίας, σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη. Θα αναγράφουν όνομα,  επίθετο, ημερομηνία γέννησης, υπηκοότητα, αριθμό ταυτότητας και ίσως τον προσωπικό κωδικό κάθε πολίτη.

Οι αστυνομικές ταυτότητες της Εσθονίας έχουν σχεδιαστεί για άμεση ταυτοποίηση ηλεκτρονικών συναλλαγών

Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, στόχος είναι να υπάρχει ένας αριθμός για κάθε πολίτη, ώστε να αντικαταστήσει όλους τους υπόλοιπους που έχει σήμερα, όπως είναι για παράδειγμα ο ΑΜΚΑ, ο ΑΦΜ, ο Αριθμός Εκλογικού Καταλόγου κ.ά. Ο εν λόγω αριθμός δεν θα αντικαταστήσει τον Αριθμό Δελτίου Ταυτότητας (ΑΔΤ), ωστόσο θα χρησιμοποιείται αντί της ταυτότητας. Βέβαια, γι’ αυτόν τον αριθμό θα πρέπει να υπάρχει η σύμφωνη γνώμη της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων.

Και η πίσω πλευρά τους θα έχει ψηφιακά χαρακτηριστικά

Μιλώντας την Πέμπτη στο συνέδριο «Βιομηχανία 4.0 – Η ευκαιρία που δεν πρέπει να χαθεί» που διοργάνωσε ο ΣΕΒ, ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης, ανέφερε ότι ο διαγωνισμός είναι θέμα χρόνου και θα προκηρυχθεί μέχρι τη Δευτέρα.

Στην ίδια εκδήλωση ο κ. Πιερρακάκης επανέλαβε ότι από το πρώτο εξάμηνο του 2020 θα ξεκινήσει η λειτουργία της ενιαίας ψηφιακής πύλης του κράτους, gov.gr. έχοντας ως πρότυπο την αντίστοιχη πύλη της βρετανικής κυβέρνησης και οι πολίτες θα έχουν πρόσβαση σε αυτήν είτε με τους κωδικούς του Taxis είτε με τους τραπεζικούς κωδικούς τους.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης και στην προσπάθεια της κυβέρνησης για τη διαλειτουργικότητα των μητρώων του Δημοσίου (π.χ. το μητρώο των πολιτών με το μητρώο της ΑΑΔΕ) και θα ακολουθήσει η διόρθωση τυχόν διαφορών στα στοιχεία και η συγκέντρωση των πληροφοριών.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...