330
Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος στη λειτουργία της Αναστάσεως τον Απρίλιο του 2020 | ΙΝΤΙΜΕnews

Ψάχνουν λύση για την Ανάσταση – «Αδιανόητο να δεχθούμε άλλο ωράριο», λένε ιεράρχες

Protagon Team Protagon Team 20 Απριλίου 2021, 11:45
Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος στη λειτουργία της Αναστάσεως τον Απρίλιο του 2020
|ΙΝΤΙΜΕnews

Ψάχνουν λύση για την Ανάσταση – «Αδιανόητο να δεχθούμε άλλο ωράριο», λένε ιεράρχες

Protagon Team Protagon Team 20 Απριλίου 2021, 11:45

Ετοιμη για συμβιβασμό με την Πολιτεία –κατά το πρότυπο της λύσης των Χριστουγέννων– εμφανίζεται η Εκκλησία για τον εορτασμό του Πάσχα.

Λίγο πριν από τη συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, ο εκπρόσωπος Τύπου, μητροπολίτης Αθηναγόρας, μίλησε στο Μega για την πρόταση να γίνει η Ανάσταση στις 21.00.

«Οταν υπάρχουν κάποιες ανάγκες, όλα αυτά μπορούν να γίνουν. Αν δεν μετατεθεί η απαγόρευση, τι θα κάνουμε; Θα βγούμε μόνοι μας να πούμε “Χριστός Ανέστη”;» σχολίασε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος της ΔΙΣ.

«Οταν έχουμε μια πανδημία, απαγόρευση κυκλοφορίας, όταν μαζί με το θρησκευτικό αίσθημα πρέπει να προφυλάξουμε τους ανθρώπους και την υγεία τους, πρέπει να βρούμε μια μέση λύση που να μας ικανοποιεί όλους», συμπλήρωσε ο μητροπολίτης Αθηναγόρας, ενώ όσον αφορά τη φετινή περιφορά των Επιταφίων, είπε ότι θα γίνει στα προαύλια των ναών και δεν θα βγει στους δρόμους. Ομοίως και η αναστάσιμη λειτουργία, ενδεχομένως να γίνει στα προπύλαια των εκκλησιών.

Ολα αυτά, όπως ανέφερε, «προκειμένου να μην είναι κλειστές οι εκκλησίες και να τα κάνουμε μόνοι μας οι ιερείς και οι ψάλτες. Πάμε σε συμβιβαστική λύση, όπως έγινε και τα Χριστούγεννα».

Σύμφωνα με πληροφορίες, μετά τη συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, εξετάζεται η αλλαγή της ώρας της Ανάστασης, να γίνει δηλαδή από τις 19.00 μέχρι τις 21.00, ή και το πρωί της Κυριακής, όπως τελείται σε πολλούς ναούς η Δεύτερη Ανάσταση (ο «Εσπερινός της Αγάπης»), κάτι όμως που ήδη προκαλεί έντονες αντιδράσεις σε μερίδα ιεραρχών.

Κάποιοι μάλιστα κάνουν λόγο ακόμα και για ιεροσυλία, παρά το γεγονός ότι εδώ και χρόνια, σε πολλές ενορίες της χώρας όπου δεν υπάρχει ικανός αριθμός ιερέων, η λειτουργία της Ανάστασης τελείται κατά πάγια τακτική νωρίτερα.

«Είναι αδιανόητο ως Εκκλησία να δεχθούμε να αλλάξει το ωράριο της Ανάστασης, την ώρα που κάποιοι επιτρέπουν χιλιάδες άτομα να συνωστίζονται σε πλατείες, χωρίς μάσκες και τήρηση μέτρων», είπε στο romfea.gr ιεράρχης της Βορείου Ελλάδος.

«Η Διοικούσα Εκκλησία πρέπει να σταματήσει να βάζει κατ’ οικονομία στην κατ’ οικονομία, γιατί στο τέλος πολύ φοβάμαι ότι το κρασί της Θείας Κοινωνίας θα το κάνουμε νερό», ήταν η χαρακτηριστική αναφορά του.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...