353
Περιπολικό της εσθονικής αστυνομίας ετοιμάζεται για ελέγχους σε πιθανούς παραβάτες ορίων ταχύτητας | Facebook

Πρωτότυποι Εσθονοί: Πώς συνετίζουν τους οδηγούς που ξεπερνούν τα όρια ταχύτητας

Protagon Team Protagon Team 11 Νοεμβρίου 2019, 19:05
Περιπολικό της εσθονικής αστυνομίας ετοιμάζεται για ελέγχους σε πιθανούς παραβάτες ορίων ταχύτητας
|Facebook

Πρωτότυποι Εσθονοί: Πώς συνετίζουν τους οδηγούς που ξεπερνούν τα όρια ταχύτητας

Protagon Team Protagon Team 11 Νοεμβρίου 2019, 19:05

Κάποιες χώρες χρησιμοποιούν ως αντι-κίνητρο τα υψηλά χρηματικά πρόστιμα.

Άλλες, την αφαίρεση βαθμών στο ατομικό point system του κάθε οδηγού.

Η Εσθονία ωστόσο, πρωτοπόρος ούσα σε πολλά πράγματα, ειδικά σε θέματα νέων τεχνολογιών και υποδομών, αποφάσισε να αλλάξει την μέθοδο τιμωρίας και συνετισμού όσων οδηγών ξεπερνούν τα όρια ταχύτητας στους δρόμους της χώρας.

Πως λοιπόν θα βάλουν μυαλό οι βιαστικοί οδηγοί;

Καθυστερώντας τους.

Βάζοντας τους… τιμωρία ώστε να αργήσουν να φτάσουν στον προορισμό τους.

Όπως σημειώνουν τα κρατικά εσθονικά ΜΜΕ, αν η ταχύτητα του οχήματος υπερβαίνει το αναγραφόμενο όριο έως και 20 χλμ./ώρα, ο χρόνος που θα πρέπει να περάσει για να ακουμπήσει ξανά ο οδηγός το τιμόνι, θα είναι 45 λεπτά.

Αν είναι από τα 21 χλμ./ώρα έως τα 40 χλμ./ώρα, τότε ο χρόνος ανεβαίνει στα 60 λεπτά!

Μάλιστα, το πρόστιμο θα είναι… πληρωτέο επί τη εμφανίσει.

Αυτό σημαίνει πως οι οδηγοί θα υποχρεώνονται να περιμένουν, δίπλα σε έναν αστυνομικό, μέσα σε ένα πάρκινγκ της εθνικής οδού μέχρι να εκπνεύσει ο χρόνος της τιμωρίας τους, ως υπενθύμιση πως, όσο και αν έτρεχαν, τελικά θα φτάσουν στον προορισμό τους καθυστερημένοι.

«Ξεπέρασες το όριο ταχύτητας; Θα περιμένεις!»: ο τρόπος με τον οποίο σχολιάζει ο γελοιογράφος του Economist τα εσθονικά μέτρα

Το καινοτόμο σύστημα ποινών μόλις ξεκίνησε να εφαρμόζεται από την αστυνομία σε μια κεντρική οδική αρτηρία που ενώνει την πρωτεύουσα Ταλίν με τη μικρή πόλη Ράπλα.

Το νέο μέτρο έρχεται μετά από μια περίοδο όπου σημειώθηκε μια απότομη και ξαφνική αύξηση των θανατηφόρων τροχαίων ατυχημάτων κατά το 2017 και το 2018.

«Διερευνούμε τον τρόπο με τον οποίο οι βιαστικοί οδηγοί ή τέλος πάντων όσοι ξεπερνάνε τα όρια ταχύτητας, αντιλαμβάνονται τον αντίκτυπο του χαμένου τους χρόνου σε σχέση με την πράξη τους αυτή. Θα συγκεντρώσουμε πληροφορίες σχετικά με τους λόγους που δίνουν οι οδηγοί για να δικαιολογήσουν την πράξη τους», τόνισε ο σύμβουλος επί θεμάτων καινοτομίας της Εσθονικής Αστυνομίας, Ελάρι Κέσεμετς.

«Θα αναλύσουμε τον αντίκτυπο των διαφόρων παρεμβάσεων και τιμωριών με στόχο την εξεύρεση των όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικών λύσεων, επειδή ο στόχος μας είναι οι δράστες να αλλάξουν πραγματικά τη συμπεριφορά τους και όχι απλώς να τιμωρηθούν», καταλήγει με νόημα ο Κέσεμετς.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...