225
|

Πρωτοφανές: 30 εκατ. τόνοι νερό έπεσαν στη λεκάνη του Κηφισού

Protagon Team Protagon Team 15 Οκτωβρίου 2021, 09:15

Πρωτοφανές: 30 εκατ. τόνοι νερό έπεσαν στη λεκάνη του Κηφισού

Protagon Team Protagon Team 15 Οκτωβρίου 2021, 09:15

«Στην Αττική, στη λεκάνη του Κηφισού που αρχίζει από το Κρυονέρι, τις Αχαρνές και περιλαμβάνει το μεγαλύτερο τμήμα του Λεκανοπεδίου, έπεσαν χθες 30 εκατ. τόνοι νερού». Αυτό είπε στον ΣΚΑΪ ο καθηγητής Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών και πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας.

Οπως σημείωσε χαρακτηριστικά, πρέπει να ξεχάσουμε ό,τι ξέραμε μέχρι σήμερα.

«Είναι πρωτόγνωρα τα φαινόμενα, αναλωνόμαστε στο ποιος φταίει ποιος όχι, και εκεί εξαντλείται η δυναμική μας… Είμαστε σε νέα φάση, σε φάση κλιματικής κρίσης, χρειάζονται νέες δομές». 

«Υπάρχει κλιματική κρίση όχι κλιματική αλλαγή», προσέθεσε ο καθηγητής, για να συμπληρώσει: «Θα υπάρχουν συχνότερα τέτοια φαινόμενα, ευρύτερα στον μεσογειακό χώρο, είναι ο ομφάλιος λώρος του κλίματος στον πλανήτη μας πολύ ευαίσθητος χώρος, θα έχουμε συχνότερα και μεγαλύτερα φαινόμενα σε περιοχές που δεν αναμένεται να τα έχουμε, και θα έχουμε συνθέτες κρίσεις και κινδύνους, δηλαδή ο ένας θα ακολουθεί τον άλλο ή θα εκδηλώνονται ταυτόχρονα».

«Με αυτή τη λογική πρέπει να σχεδιάζουμε: πολλαπλοί κίνδυνοι – πολλαπλές κρίσεις. Θα αντιμετωπίσουμε μια κατάσταση που ούτε καν φανταζόμαστε» προειδοποίησε.

Σύμφωνα με το meteo.gr, τα μεγαλύτερα ύψη καταγράφηκαν στους σταθμούς Πατησίων (147 χιλιοστά), Αμπελοκήπων (145 χιλιοστά) και Περιστερίου (139 χιλιοστά). Αξίζει να σημειωθεί ότι 1 χιλιοστό ύψους βροχής αντιστοιχεί σε 1 τόνο νερό ανά στρέμμα, επομένως, επί παραδείγματι, στην περιοχή των Πατησίων από το πρωί, που ξεκίνησαν οι βροχοπτώσεις, έως το απόγευμα της Πέμπτης 14/10, έπεσαν 147 τόνοι νερό ανά στρέμμα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...