457
Η Γκρέτα και ο σκίπερ Μπόρις Χέρμαν, λίγο πριν ξεκινήσουν το υπερατλαντικό ταξίδι τους για τις ΗΠΑ | Reuters

Η Γκρέτα σάλπαρε (και) για το Νoμπέλ Ειρήνης

Protagon Team Protagon Team 14 Αυγούστου 2019, 20:28
Η Γκρέτα και ο σκίπερ Μπόρις Χέρμαν, λίγο πριν ξεκινήσουν το υπερατλαντικό ταξίδι τους για τις ΗΠΑ
|Reuters

Η Γκρέτα σάλπαρε (και) για το Νoμπέλ Ειρήνης

Protagon Team Protagon Team 14 Αυγούστου 2019, 20:28

Η Γκρέτα Τούνμπεργκ σάλπαρε για τις ΗΠΑ και μαζί έβαλε πλώρη για το Νομπέλ Ειρήνης.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των βρετανικών πρακτορείων στοιχημάτων,η 16χρονη σουηδή ακτιβίστρια για το κλίμα είναι το απόλυτο φαβορί ανάμεσα στα συνολικά 223 άτομα και τις 78 οργανώσεις που έχουν προταθεί για το βραβείο, το οποίο θα απονεμηθεί στις 11 Οκτωβρίου.

Όπως αναφέρει η γερμανική εφημερίδα Welt και η ιταλική Corriere, η Γκρέτα είναι φαβορί και στα επτά μεγάλα γραφεία στοιχημάτων της Αλβιόνας, με τις πιθανότητες υπέρ της ολοένα και να μεγαλώνουν καθημερινά:  έτσι, ενώ τον Ιούνιο η Ladbrokes εκτίμησε ότι η 16χρονη είχε 33% πιθανότητα να λάβει το Νομπέλ, πλέον ανεβάζει την πιθανότητα αυτή στο 50%.

Ο μέσος όρος που δίνουν οι επτά bookmakers είναι συντριπτικός υπέρ της: 56% πιθανότητα έχει να τιμηθεί με το Νομπέλ.

Στην δεύτερη θέση ακολουθεί η πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας Τζασίντα Αρντερν, η οποία επαινέθηκε από όλη την υφήλιο για τη σταθερότητα και την ανθρωπιά με την οποία αντέδρασε μετά την επίθεση στο τζαμί του Κράιστσέρτς τον περασμένο Μάρτιο.

Ωστόσο, το ποσοστό της έπεσε από το 31% στο 14% σήμερα.

Τρίτη έρχεται η Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (UNHCR), με ένα ποσοστό που επίσης μειώθηκε από το 11% τον Ιούνιο σε 9% σήμερα.

Στη συνέχεια, έρχονται οι Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα (με πιθανότητες 8%) και το ζευγάρι Αλέξης Τσίπρας και Ζόραν Ζάεφ, για την επίτευξη της Συμφωνίας των Πρεσπών (με 6%).

Και όλα αυτά συμβαίνουν, την ίδια στιγμή που η έφηβη ακτιβίστρια σάλπαρε την Τετάρτη το μεσημέρι από το Πλίμουθ της Βρετανίας για τις ΗΠΑ, όπου θα παραστεί σε μια σειρά συνόδων για το κλίμα και σε διαδηλώσεις διαμαρτυρίας.

Η 16χρονη Τούνμπεργκ, που αρνείται να ταξιδέψει με αεροπλάνο επειδή τα αεροπλάνα εκπέμπουν πολύ διοξείδιο του άνθρακα, θα ταξιδέψει με το αγωνιστικό ιστιοφόρο Malizia ΙΙ με καπετάνιους τον γερμανό σκίπερ Μπόρις Χέρμαν και τον 31χρονο Πιερ Καζιράγκι, γιο της πριγκίπισσας Καρολίνας του Μονακό, ο οποίος διέθεσε δωρεάν το σκάφος για να διαπλεύσει τα 3.000 ναυτικά μίλια μέχρι την απέναντι πλευρά του Ατλαντικού.

Η Τούνμπεργκ σχεδιάζει να παρακολουθήσει τη Σύνοδο Κορυφής του ΟΗΕ για τη Δράση για το Κλίμα που θα πραγματοποιηθεί στις 23 Σεπτεμβρίου στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης, καθώς και να συμμετάσχει σε διαδηλώσεις για το κλίμα που προγραμματίζονται για τις 20 και 27 Σεπτεμβρίου.

Η έφηβη έχει κινητοποιήσει νέους σε όλη την Ευρώπη και πέρα από αυτήν αφότου ξεκίνησε πριν από ακριβώς έναν χρόνο την αποχή από τα μαθήματα μια ημέρα την εβδομάδα, κάθε Παρασκευή, για να διαδηλώνει έξω από το σουηδικό κοινοβούλιο.

Ο ακτιβισμός της μετατράπηκε σε ένα παγκόσμιο κίνημα που απαιτεί την ανάληψη δράσης για την κλιματική αλλαγή υπό το σύνθημα «Παρασκευές για το Μέλλον».

Ο πατέρας της, Σβάντε και ο σκηνοθέτης Νέιθαν Γκρόσμαν θα τη συνοδεύσουν στο ταξίδι αυτό.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...