1120
Από τη συνάντηση του Πρωθυπουργού και υπουργών της κυβέρνησης με τους καθηγητές Πισσαρίδη, Βέττα και Βαγιανό της Επιτροπής Αναπτυξιακής Στρατηγικής | SOOC

Πρώτη συνεργασία Μητσοτάκη – Πισσαρίδη για το νέο αναπτυξιακό μοντέλο της ελληνικής οικονομίας

Protagon Team Protagon Team 18 Φεβρουαρίου 2020, 13:23
Από τη συνάντηση του Πρωθυπουργού και υπουργών της κυβέρνησης με τους καθηγητές Πισσαρίδη, Βέττα και Βαγιανό της Επιτροπής Αναπτυξιακής Στρατηγικής
|SOOC

Πρώτη συνεργασία Μητσοτάκη – Πισσαρίδη για το νέο αναπτυξιακό μοντέλο της ελληνικής οικονομίας

Protagon Team Protagon Team 18 Φεβρουαρίου 2020, 13:23

Τον πρόεδρο της νεοσύστατης Επιτροπής που έχει αναλάβει την εκπόνηση του νέου Σχεδίου Ανάπτυξης για την Ελληνική Οικονομία, νομπελίστα οικονομολόγο Χριστόφορο Πισσαρίδη, τον αναπληρωτή του, γενικό διευθυντή του ΙΟΒΕ καθηγητή Νίκο Βέττα και το μέλος της επιτροπής, καθηγητή του London School of Economics Δημήτρη Βαγιανό, υποδέχθηκε την Τρίτη στο Μαξίμου ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ).

Στη συνεδρίαση, ο βραβευμένος με Νομπέλ Οικονομικών (2010) καθηγητής του LSE και του Πανεπιστημίου Κύπρου, Χριστόφορος Πισσαρίδης, παρουσίασε τους βασικούς άξονες της νέας αναπτυξιακής στρατηγικής για την ελληνική οικονομία, τονίζοντας πως χρειάζεται δουλειά για μεταρρυθμίσεις και νέες υποδομές και βεβαίως πολιτική βούληση, η οποία –όπως είπε– υπάρχει από την πλευρά της κυβέρνησης.

Το σχέδιο της Επιτροπής Αναπτυξιακής Στρατηγικής χωρίζεται σε δύο μέρη: το πρώτο μέρος αφορά μεταρρυθμίσεις και πολιτικές που μπορούν να εκσυγχρονίσουν την ελληνική οικονομία, ώστε να φθάσει το επίπεδο των πιο σύγχρονων και αναπτυγμένων μικρών οικονομιών της Ευρώπης, όπως για παράδειγμα η Ολλανδία, η Δανία και η Αυστρία, αλλά και το Ισραήλ.

Και αφού φθάσει σε αυτό το επίπεδο, να είναι σε θέση να αντιμετωπίσει τις παγκόσμιες προκλήσεις, όπως είναι η νέα τεχνολογία, η ψηφιακή τεχνολογία και η κλιματική αλλαγή.

Η Ελλάδα σήμερα, τόνισε ο κ. Πισσαρίδης, βρίσκεται πολύ πίσω, κυρίως στην ψηφιακή τεχνολογία, γι’ αυτό και είναι απαραίτητο να την υιοθετήσει, διαφορετικά θα χάσει σε ανταγωνιστικότητα και θα πάει ακόμα πιο πίσω. Αλλα όπως διαβεβαίωσε τους συνομιλητές του στο ΚΥΣΟΙΠ, «έχουμε στο νου τι χρειάζεται».

Από την πλευρά του ο Πρωθυπουργός σημείωσε πως αν και βγαίνουμε από την κρίση, δεν πρέπει ποτέ να ξεχάσουμε τους λόγους που μας οδήγησαν σε αυτήν. Συνεπώς, τόνισε, ένα στρατηγικό πρόγραμμα για την εθνική οικονομία, συμβατό με την απαραίτητη ανάγκη να προστατεύσουμε το περιβάλλον μας, μπορεί να θεραπεύσει παλιά διαρθρωτικά προβλήματα.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης παρουσιάστηκαν τα χρόνια προβλήματα και οι διαρθρωτικές αδυναμίες της ελληνικής οικονομίας, αναλύθηκε το διεθνές περιβάλλον, ενώ αναφέρθηκαν οι τομείς στους οποίους υπάρχουν μεγάλες αναπτυξιακές δυνατότητες όπως:

– Η ενέργεια και το φυσικό περιβάλλον

– Ο τουρισμός και ο αγροτοδιατροφικός τομέας

– Η μεταποίηση, οι μεταφορές και τα logistics

– O ψηφιακός μετασχηματισμός επιχειρήσεων και κράτους – η καινοτομία

– Η εκπαίδευση και ο πολιτισμός.

Το σχέδιο που εκπονείται θα προτείνει συγκεκριμένες πολιτικές για ανάπτυξη των παραπάνω τομέων και θα είναι έτοιμο τον Σεπτέμβριο.

Αναλυτικά, κατά την έναρξη της συνεδρίασης ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ευχαρίστησε τους διακεκριμένους καθηγητές  που ανέλαβαν την πρωτοβουλία μαζί με έγκριτους οικονομολόγους από την Ελλάδα και το εξωτερικό, να συνδράμουν την κυβέρνηση στην εκπόνηση ενός μακροπρόθεσμου στρατηγικού σχεδίου ανάπτυξης της χώρας.

«Είναι», τόνισε, «μία εγγύηση για τη μακροπρόθεσμη ευημερία όλων των πολιτών της», για να συμπληρώσει:

«Αν και βγαίνουμε από την κρίση, νομίζω ότι δεν πρέπει ποτέ να ξεχάσουμε τους λόγους που μας οδήγησαν σε αυτήν. Συνεπώς ένα στρατηγικό πρόγραμμα για την εθνική οικονομία, συμβατό με την απαραίτητη ανάγκη να προστατεύσουμε το περιβάλλον μας, μπορεί να θεραπεύσει παλιά διαρθρωτικά προβλήματα για τα οποία έχουμε μιλήσει πολλές φορές και στο παρελθόν: Το υψηλό δημόσιο χρέος το οποίο εξακολουθεί να ταλαιπωρεί την ελληνική οικονομία, θεσμική καχεξία, σχετικά χαμηλή παραγωγικότητα, περιορισμένη δυνατότητα χρηματοδότησης επενδύσεων –δημόσιων και ιδιωτικών– αρνητική αποταμίευση αλλά και το γεγονός ότι μέχρι σήμερα είχαμε μία αναποτελεσματική κοινωνική στόχευση προς τους πραγματικά ευάλωτους.

»Αυτές είναι μακροπρόθεσμες προκλήσεις τις οποίες πρέπει να αντιμετωπίσουμε και δεν είναι ζητήματα που λύνονται με ένα μαγικό ραβδί. Χρειάζονται πολιτικές οι οποίες θα πρέπει να υλοποιηθούν με συνέπεια, σε βάθος χρόνου. Γι’ αυτό και ζητήσαμε τη δική σας συνδρομή, ώστε να μπορούμε να έχουμε μία ανεξάρτητη και τεκμηριωμένη ματιά για να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά αυτές τις προκλήσεις».

Η μελέτη αυτή, όμως, παρατήρησε ο κ. Μητσοτάκης, «δεν ξεκινά από ένα λευκό χαρτί. Η κυβέρνηση έχει προωθήσει ένα πολύ συγκροτημένο εθνικό σχέδιο μεταρρυθμίσεων με 134 μεγάλες κεντρικές παρεμβάσεις. Ταυτόχρονα, επιμέρους σχέδια εκπονούνται από τα υπουργεία, όπως για παράδειγμα το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα».

Ο Πρωθυπουργός έκανε λόγο για ένα πολύ φιλόδοξο σχέδιο, υπογραμμίζοντας πως πρόκειται για μία Ελλάδα  «η οποία θα εξασφαλίζει ανάπτυξη και ευημερία για όλους τους πολίτες μέσα από ένα καινούργιο αναπτυξιακό μοντέλο που θα τοποθετεί την προστασία του περιβάλλοντος στο κέντρο των πολιτικών μας επιλογών. Το ίδιο φυσικά ισχύει και για την ανάγκη να προχωρήσουμε σε έναν πολύ τολμηρό ψηφιακό μετασχηματισμό, όχι μόνο του κράτους αλλά και του τρόπου με τον οποίο είναι οργανωμένη συνολικά η ελληνική κοινωνία. Ψηφιακές προκλήσεις και κλιματική αλλαγή είναι δύο παγκόσμιες προκλήσεις τις οποίες πρέπει και εμείς να ενσωματώσουμε στις δικές μας πολιτικές».

Στη δική του τοποθέτηση, ο καθηγητής Χριστόφορος Πισσαρίδης ανέφερε αρχικά ότι αποδέχθηκε με ιδιαίτερη ευχαρίστηση την πρόσκληση που του έγινε να προεδρεύσει της Επιτροπής Αναπτυξιακής Στρατηγικής, γιατί, όπως είπε, «η  Ελλάδα υπέφερε πολύ τα τελευταία 10 χρόνια» και «ίσως να μη χρειαζόταν να υποφέρει τόσο, στον βαθμό που υπέφερε».

«Οπωσδήποτε», συνέχισε, «υπάρχουν πολύ καλές προοπτικές ανάπτυξης. Αλλά χρειάζεται δουλειά για μεταρρυθμίσεις, για νέες υποδομές. Χρειάζεται πολιτική βούληση, η οποία πιστεύω πως υπάρχει, και είναι αυτό δεχτήκαμε και την πρόσκληση να ετοιμάσουμε σχέδιο.

»Εχω δει αυτά που έχετε ετοιμάσει ως σήμερα. Είναι πράγματι μεγάλα σχέδια, πολύ καλά για την οικονομία. Στους κλάδους στους οποίους θα δουλέψουμε και στο επίπεδο που βρισκόμαστε, είναι οπωσδήποτε συναφή με αυτά».

«Βλέπουμε», εξήγησε, «τις μεταρρυθμίσεις και το σχέδιό μας σε δύο μέρη κυρίως. Στο πρώτο μέρος μεταρρυθμίσεις και πολιτικές που να εκσυγχρονίσουν την ελληνική οικονομία. Να τη φέρουμε, ας πούμε, στο επίπεδο των πιο σύγχρονων και αναπτυγμένων μικρών οικονομιών της Ευρώπης, χωρών, δηλαδή ας πούμε όπως Ολλανδία, Δανία, Ισραήλ. Και αφού φτάσουμε σε αυτό το επίπεδο, θα βρισκόμαστε σε πολύ καλή θέση να αντιμετωπίσουμε τις παγκόσμιες προκλήσεις που –όπως έχετε πει– είναι η νέα τεχνολογία, η ψηφιακή τεχνολογία και η κλιματική αλλαγή.

»Η Ελλάδα σήμερα βρίσκεται πολύ πίσω, κυρίως στην ψηφιακή τεχνολογία, αλλά είναι οπωσδήποτε απαραίτητο να την υιοθετήσει. Διαφορετικά θα χάσει ανταγωνιστικότητα, θα πάει ακόμα πιο πίσω. Εχουμε στο νου τι χρειάζεται. Εχουμε δουλέψει πάνω σε αυτό στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ καθώς και με τους συναδέλφους εδώ».

Κλείνοντας, ο καθηγητής Πισσαρίδης εξέφρασε την πεποίθηση ότι «εφαρμόζοντας αυτό το πρόγραμμα –και αυτό αναφέρεται περισσότερο και στην ειδικότητα μου στο πανεπιστήμιο– θα δημιουργηθούν θέσεις εργασίας για πολύ περισσότερους και για νέους. Θα σταματήσει το brain drain. Και περισσότερες γυναίκες θα χρειάζεται να μπουν στην ελληνική οικονομία. Αυτό χρειάζεται πάλι και κοινωνική πολιτική, μαζί με την οικονομική πολιτική, και αυτά θα τα λάβουμε όλα υπόψη».

Στη συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής εγκρίθηκε επίσης η μεταβίβαση έκτασης στην Περαία Θεσσαλονίκης από το ΤΑΙΠΕΔ στο υπουργείο Οικονομικών, ώστε να δημιουργηθεί η ζώνη καινοτομίας στη Θεσσαλονίκη (ThessINTEC). Ηδη έχουν εκδηλώσει την επιθυμία τους για εγκατάσταση στο τεχνολογικό πάρκο 70 επιχειρήσεις και 17 ερευνητικές ομάδες.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...