391
Καρέ από διαμαρτυρίες κατά της αντιμεταναστευτικής πολιτικής Τραμπ, τον περασμένο Οκτώβριο στο Λος Αντζελες | EPA/ETIENNE LAURENT

Πρώτη κίνηση: Από μετανάστης, Αμερικανός μέσα σε οκτώ έτη!

Protagon Team Protagon Team 19 Ιανουαρίου 2021, 16:12
Καρέ από διαμαρτυρίες κατά της αντιμεταναστευτικής πολιτικής Τραμπ, τον περασμένο Οκτώβριο στο Λος Αντζελες
|EPA/ETIENNE LAURENT

Πρώτη κίνηση: Από μετανάστης, Αμερικανός μέσα σε οκτώ έτη!

Protagon Team Protagon Team 19 Ιανουαρίου 2021, 16:12

Ο Τζο Μπάιντεν, με το που ορκιστεί νέος πρόεδρος των ΗΠΑ, θα παρουσιάσει ένα σαρωτικό νομοσχέδιο για τη μετανάστευση. Θα είναι η πρώτη πράξη της διοίκησής του, την πρώτη της ημέρα κιόλας, και με αυτή θα καταδείξει την αποφασιστικότητά του να ανατρέψει άρδην την πολιτική του Τραμπ – όχι μόνο στο συγκεκριμένο θέμα, αλλά και γενικότερα, σε όλα τα πεδία που αφορούν τον λεγόμενο «απομονωτισμό» τον οποίο ο Τραμπ, ως πρόεδρος, καλλιέργησε με ζήλο.

Η πορεία προς την απόκτηση της αμερικανικής ιθαγενείας θα διαρκεί για κάθε μετανάστη οκτώ έτη και οι πρώτοι που θα επωφεληθούν είναι 11 εκατομμύρια άνθρωποι, Λατινοαμερικανοί κυρίως, οι οποίοι ήδη ζουν στις ΗΠΑ σε καθεστώς παρανομίας, αφού δεν διαθέτουν καμία νομική υπόσταση εκεί. Η νέα πολιτική του Μπάιντεν κινείται στον αντίποδα της πολιτικής του Τραμπ, η οποία χαρακτηρίστηκε από αντιμεταναστευτικό πνεύμα και την ανάλογη σκληρότητα.

Το πρακτορείο ειδήσεων ΑΡ έγραψε ότι έτσι ο Μπάιντεν θα εκπληρώσει τις υποσχέσεις του στους Λατίνους και σε άλλες κοινότητες μεταναστών, έπειτα από τέσσερα χρόνια περιοριστικών πολιτικών και μαζικών απελάσεων. Ο τρόπος του Μπάιντεν λοιπόν θα συνιστά τον πιο γρήγορο τρόπο για να γίνει κάποιος πολίτης των ΗΠΑ. Η φύλαξη των συνόρων, λέει το πρακτορείο, είναι άλλο ζήτημα βέβαια, που μένει ναν απαντηθεί, και οι Ρεπουμπλικανοί αναμένεται να αντιδράσουν.

Για όλα τα παραπάνω το ΑΡ επικαλείται ανώνυμο πρόσωπο μεν, το οποίο όμως «είναι εξοικειωμένο με το θέμα». Και θυμίζει ότι ο Μπάιντεν, ως υποψήφιος, χαρακτήρισε την αντιμεταναστευτική πολιτική του Τραμπ «αδιάκοπη επίθεση στις αμερικανικές αξίες». Είχε διατρανώσει την αντίθεσή του και είχε προαναγγείλει και «ανατροπή της ζημιάς που έκανε ο Τραμπ», όπως και «φύλαξη των συνόρων».

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο του Μπάιντεν, όσοι ζουν στις ΗΠΑ από 1ης Ιανουαρίου 2021 χωρίς να υπόκεινται σε νομικό καθεστώς, θα έχουν πενταετή πορεία προς προσωρινό νομικό καθεστώς ή την «πράσινη κάρτα», υπό την προϋπόθεση της καταβολής φόρων (αυτή θα είναι η βασικότερη προϋπόθεση). Από το σημείο αυτό μέχρι την πολιτογράφησή τους ως Αμερικανών θα υπολείπονται τρία χρόνια. Για κάποιους από τους μετανάστες, η διαδικασία «αμερικανοποίησής» τους θα είναι ακόμη πιο ταχεία (παιδιά που πηγαίνουν σχολείο, αγρότες κ.ά.).

Ανάλογη ετοιμότητα θα επιδείξει ο Μπάιντεν ώστε να αρθούν αμέσως οι περιορισμοί που έχει επιβάλει ο Τραμπ στις αφίξεις πολιτών από μουσουλμανικές χώρες.

Ακόμη και ορισμένοι Ρεπουμπλικανοί έχουν αναγνωρίσει το Μεταναστευτικό σαν πρωτεύον ζήτημα, έτσι πιθανολογείται ότι μπορεί να βρεθεί κοινό έδαφος στη Γερουσία με τον κύκλο του Μιτς ΜακΚόνελ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...