621
Φωτογραφία από τη συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα τον περασμένο Δεκέμβριο με το προεδρείο της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών | INTIMEnews

Πρώτη κατοικία: Διαπραγμάτευση στο κόκκινο τραπεζών – κυβέρνησης

Protagon Team Protagon Team 11 Φεβρουαρίου 2019, 12:01
Φωτογραφία από τη συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα τον περασμένο Δεκέμβριο με το προεδρείο της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών
|INTIMEnews

Πρώτη κατοικία: Διαπραγμάτευση στο κόκκινο τραπεζών – κυβέρνησης

Protagon Team Protagon Team 11 Φεβρουαρίου 2019, 12:01

Σε αναζήτηση συμβιβαστικής λύσης την ύστατη στιγμή για το φλέγον ζήτημα των κόκκινων δανείων και της προστασίας της πρώτης κατοικίας, κυβέρνηση και τραπεζίτες συναντώνται το απόγευμα στο Μέγαρο Μαξίμου προκειμένου να καταλήξουν στην -κοινή, κατά το δυνατόν- θέση την οποία θα στείλει η Αθήνα στους Θεσμούς.

Με ερώτημα το αν θα δώσει το παρών στην κρίσιμη συνάντηση ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, η αντιπροσωπεία της κυβέρνησης θα αποτελείται από τον αντιπρόεδρο Γιάννη Δραγασάκη, τον υπουργό Επικρατείας Αλέκο Φλαμπουράρη και τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, καθώς επίσης από τον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ Δημήτρη Λιάκο και τον υπουργό Δικαιοσύνης Μιχάλη Καλογήρου.

Απέναντι στους υπουργούς θα καθίσουν οι διευθύνοντες σύμβουλοι των τεσσάρων συστημικών τραπεζών (+ της Τράπεζας Αττικής).

Και ενώ τις προηγούμενες ημέρες η εικόνα που έβγαινε προς τα έξω σχετικά με το διάδοχο σχήμα του Νόμου Κατσέλη, ήταν αυτή της πλήρους διαφωνίας , οι διαβουλεύσεις  που ακολούθησαν  μέσα στο Σαββατοκύριακο, δίνουν πλέον προσδοκίες εξεύρεσης συμβιβαστικής λύσης.

Τον τόνο έδωσε έγκαιρα με δηλώσεις του ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, θέλοντας να σβήσει τη φωτιά που είχε ανάψει από τη διαφορά αντίληψης (τουλάχιστον) των συναδέλφων του, Γιάννη Δραγασάκη και Αλέκου Φλαμπουράρη.

«Πρέπει όλες οι πλευρές να δείχνουν σοβαρότητα όταν μιλάνε για τις τράπεζες. Οι τράπεζες πέρασαν τα crash tests, φθάνουν στους στόχους τους και κάνουν ιδιωτικές παρεμβάσεις για να μειώσουν τα κόκκινα δάνεια. Επίσης, ξέρουμε ότι η ελληνική κυβέρνηση διαχειρίζεται ένα σύστημα εγγυήσεων για να μειωθούν τα κόκκινα δάνεια», σημείωσε στη Βουλή ο κ. Τσακαλώτος και στη συνέχεια επιχείρησε να δικαιολογήσει τον υπουργό Οικονομίας που είχε ανοίξει θέμα ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών:

«Όταν ο κ. Δραγασάκης κάνει μια συζήτηση, δεν μπαίνουμε στην ουσία που ανέλυσε για το πως βλέπει η κυβέρνηση το θέμα και με ποιο πλαίσιο θα συνεχίσουμε, αλλά λέμε έχουν πρόβλημα οι τράπεζες (…) Δεν είναι ωραίο να μιλάει ο κ. Δραγασάκης, να προσπαθεί να ανεβάσει το επίπεδο της συζήτησης και να βλέπουμε τις αντιδράσεις την ίδια μέρα, που θέλουν μόνο και μόνο να δημιουργήσουν πρόβλημα».

Το ζήτημα όμως είναι αντικειμενικό και δεν δημιουργείται από ερμηνείες.

Και αυτό διότι ο έτερος πόλος στο εσωτερικό της κυβέρνησης, ο Αλέκος Φλαμπουράρης, τάσσεται υπέρ μίας σαφώς πιο μαξιμαλιστικής πρότασης για την προστασία της α’ κατοικίας, που μεταξύ άλλων προβλέπει τα εξής:

  • Οριζόντια προστασία α’ κατοικίας με αντικειμενική αξία έως 250.000 ευρώ.
  • Εισοδηματικά όρια με βάση τις δαπάνες διαβίωσης
  • «Κούρεμα» δανείων 30%.

Από την πλευρά των τραπεζιτών, ένα τέτοιο σχέδιο είναι βέβαιο ότι δεν μπορεί καν να αποτελέσει βάση συζήτησης. Οι ανωτέρω δηλώσεις ωστόσο του Ευκλείδη Τσακαλώτου και τα «καμπανάκια κινδύνου» που χτύπησε την προηγούμενη εβδομάδα ο Γιάννης Δραγασάκης αναμένεται να λειτουργήσουν καταλυτικά ώστε η συνάντηση του Μαξίμου να φθάσει στην χρυσή τομή

Τα ανοικτά θέματα με τα οποία προσέρχονται οι δύο πλευρές είναι :

α) Η αξία προστασίας της πρώτης κατοικίας: Η κυβέρνηση επιθυμεί η προστασία της πρώτης κατοικίας να διαμορφωθεί στις 200.000 ευρώ, με τις τράπεζες να μην ανεβαίνουν πάνω από τις 100.000 ευρώ. Κατά πληροφορίες το όριο μπορεί να «κλειδώσει»στην περιοχή των 120.000 – 150.000 ευρώ

β) Ποιους θα αφορά: Πρόθεση της κυβέρνηση είναι η προστασία να αφορά τόσο τα στεγαστικά, όσο και τα επιχειρηματικά δάνεια με εξασφαλίσεις την πρώτη κατοικία των δανειοληπτών. Οι τραπεζίτες έχουν ξεκαθαρίσει ότι συζητούν μόνο για τα στεγαστικά

γ) Το “κούρεμα”: Οι τράπεζες λένε “ναι” αλλά κατά περίπτωση, ενώ η κυβέρνηση τάσσεται (και για επικοινωνιακούς λόγους) υπέρ μίας οριζόντιας φόρμουλας.

Η ουσία είναι ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, μετά από 3,5 χρόνια που είχε βολικά επαναπαυθεί στην (έστω και προβληματική) λειτουργία του Νόμου Κατσέλη, περίμενε την τελευταία στιγμή κυριολεκτικά για να νομοθετήσει για την προστασία της α’ κατοικίας και την αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων. Και την ύστατη αυτή στιγμή καλείται να καταλήξει σε συμβιβαστική λύση με τους εκπροσώπους των τραπεζών, ώστε και η σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος να διατηρηθεί και η προστασία των σπιτιών χιλιάδων δανειοληπτών να διασφαλιστεί νομοθετικά.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...