388
Μεγάλη νίκη για την ισότητα των δύο φύλων κατάφεραν για πρώτη φορά οι Matildas | Westfield Madildas

«Πρώτη φορά ισότητα»… σε μισθούς ανδρών-γυναικών στο ποδόσφαιρο

Protagon Team Protagon Team 7 Νοεμβρίου 2019, 07:40
Μεγάλη νίκη για την ισότητα των δύο φύλων κατάφεραν για πρώτη φορά οι Matildas
|Westfield Madildas

«Πρώτη φορά ισότητα»… σε μισθούς ανδρών-γυναικών στο ποδόσφαιρο

Protagon Team Protagon Team 7 Νοεμβρίου 2019, 07:40

Η Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου της Αυστραλίας (FFA), σε συνεργασία με την Ομοσπονδία Ποδοσφαιριστών της Αυστραλίας (PFA), ανακοίνωσε για πρώτη φορά ίσους μισθούς για γυναίκες και άνδρες στις  εθνικές ομάδες ποδοσφαίρου.

Ωστόσο και πάλι δεν θα υπάρχει απόλυτη μισθολογική ισότητα, καθώς οι ομάδες ανδρών θα παίρνουν γενικά περισσότερα χρήματα, λόγω των πριμ από τους αγώνες που θα κερδίζουν.

Ακόμη και αν η εθνική ομάδα γυναικών της χώρας, η Matildas, όπως χαϊδευτικά την αποκαλούν,κατέχει την 8η θέση στον κόσμο, ενώ οι Socceroos των ανδρών την 44η, τα χρήματα από τα πριμ είναι πιο «γενναία» για τους άντρες, όπως αναφέρει το BBC.

Την ανακοίνωση έκαναν από την FFA ο διευθύνων σύμβουλος Ντέιβιντ Γκάλοπ και από την PFA ο πρόεδρος Τζον Ντιντούλικα, σε μια συμφωνία που όπως τόνισαν «σκοπό έχει την ενίσχυση του αθλήματος στις νέες ηλικίες».

Σύμφωνα με τον Ντιντούλικα, η συμφωνία είναι κάτι για το οποίο μπορούν όλοι να είναι υπερήφανοι. Ο ίδιος διευκρίνισε ότι τα έσοδα των δύο εθνικών ξεπερνούν το 1 εκατομμύριο δολάρια Αυστραλίας (620.000 ευρώ) και τα επόμενα τέσσερα χρόνια το ποσό αυτό αναμένεται να αυξηθεί κατά 90%.

Το 19% του συνολικού ποσού θα κατανέμεται επί ίσοις όροις στις εθνικές ομάδες ανδρών και γυναικών, με ένα 5% να απορροφάται σε δαπάνες για την ανάπτυξη των ακαδημιών ποδοσφαίρου.

Με τον υπολογισμό αυτό ο μισθός των γυναικών της εθνικής ομάδας αυξάνεται κατά περίπου 60.000 ευρώ τον χρόνο.

Πέρα όμως από την ισότητα στις χρηματικές απολαβές, ανακοινώθηκε επίσης πως οι Matildas θα απολαμβάνουν πλέον και όλες τις ανέσεις που μέχρι τώρα είχαν σε αποκλειστικότητα οι Socceroos.

Σε αυτές συμπεριλαμβάνονται η χρήση των ίδιων προπονητικών εγκαταστάσεων, οι πτήσεις σε θέσεις business class για αγώνες του εξωτερικού, η συμμετοχή σε διαφημίσεις κ.ά.

Τις αθλήτριες εκπροσώπησε το μέλος της εθνικής ομάδας των γυναικών Ελίζ Κέλοντ, η οποία μίλησε για ένα όνειρο που γίνεται πραγματικότητα και τόνισε τη σημασία της συγκεκριμένης συμφωνίας, όχι μόνο για τη δική της γενιά, αλλά και για τις μεταγενέστερες.

Παράλληλα, συμπλήρωσε πώς το ποδόσφαιρο ανδρών και γυναικών θα αναπτύσσεται από εδώ και πέρα με τους ίδιους ρυθμούς, για να οδηγηθεί σε ακόμη μεγαλύτερες επιτυχίες.

Η εθνική ομάδα των γυναικών της Αυστραλίας έχει φτάσει στους 16 του πρόσφατου Παγκοσμίου Κυπέλλου και κατέχει την 8η θέση στην παγκόσμια κατάταξη. Αντίθετα, η αντίστοιχη των ανδρών βρίσκεται σε πτωτική τροχιά, αφού στο πρόσφατο Κύπελλο Ασίας δεν κατάφερε να υπερασπιστεί τον τίτλο της, γνωρίζοντας τον αποκλεισμό στα προημιτελικά από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...