846
New York Times και Die Zeit, δύο από τα δεκάδες αφιερώματα στον Μίκη Θεοδωράκη | newyorktimes.com/ zeit.de

Πρώτη είδηση ο θάνατος του Μίκη Θεοδωράκη στα διεθνή ΜΜΕ

Protagon Team Protagon Team 2 Σεπτεμβρίου 2021, 14:20
New York Times και Die Zeit, δύο από τα δεκάδες αφιερώματα στον Μίκη Θεοδωράκη
|newyorktimes.com/ zeit.de

Πρώτη είδηση ο θάνατος του Μίκη Θεοδωράκη στα διεθνή ΜΜΕ

Protagon Team Protagon Team 2 Σεπτεμβρίου 2021, 14:20

Από την πρώτη στιγμή που έγινε γνωστή η είδηση του θανάτου μουσικοσυνθέτη Μίκη Θεοδωράκη, το ένα μετά το άλλο τα διεθνή ΜΜΕ προχωρούν σε εκτενείς αναφορές για τη διαδρομή του σπουδαίου Έλληνα.

Με τίτλο «ο έλληνας συνθέτης του Ζορμπά πέθανε σε ηλικία 96 ετών», το πρακτορείο ειδήσεων Reuters αναφέρεται συνοπτικά στη ζωή του Μίκη Θεοδωράκη.

Και οι New York Times έγραψαν για τον Μίκη Θεοδωράκη μιλώντας για «έλληνα συνθέτη και μαρξιστή αγωνιστή».

Ηδη, ο θάνατος του μουσικοσυνθέτη είναι από τις πρώτες ειδήσεις στα μέσα ενημέρωσης της Ιταλίας.

«Πένθος, έφυγε ο Μίκης Θεοδωράκης, ο συνθέτης του “Ζορμπά” που δημιούργησε το συρτάκι» γράφει το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων Ansa.

«Ο πιο γνωστός έλληνας συνθέτης όλων των εποχών πέθανε σε νοσοκομείο της Αθήνας, σε ηλικία 96 ετών, έπειτα από μια μακρά ζωή, γεμάτη τιμές, πόνο, συνυφασμένη με ορισμένα από τα τραγικότερα γεγονότα του περασμένου αιώνα» συμπληρώνει.

Η εφημερίδα La Stampa στην ηλεκτρονική της έκδοση αναφέρει ότι «ο Μίκης Θεοδωράκης ήταν σύμβολο του ελληνικού πολιτισμού» και «αφιέρωσε τη ζωή του στη μουσική και στην πολιτική».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται και τα γερμανικά Μέσα, τα οποία αναφέρονται τόσο στο καλλιτεχνικό έργο όσο και στην πολιτική δράση του μεγάλου έλληνα δημιουργού.

«Ο Θεοδωράκης θεωρείτο ο διασημότερος συνθέτης της Ελλάδας στον 20ό αιώνα. Ειδικά η μουσική του για την ταινία “Αλέξης Ζορμπάς” και το “Κάντο Χενεράλ”, σε στίχους του Πάμπλο Νερούντα, τον έκαναν διάσημο παγκοσμίως», αναφέρει στην ιστοσελίδα της η Γερμανική Ραδιοφωνία, ενώ το περιοδικό Focus κάνει λόγο για τον θάνατο του δημιουργού της μουσικής για το «Συρτάκι».

«Κανένας άλλος δεν κατάφερε να ερμηνεύσει την ελληνική νοοτροπία με τόσο πρωτότυπο τρόπο και να την κάνει γνωστή σε όλον τον κόσμο. Όμως ο Μίκης Θεοδωράκης δεν ήταν απλώς ένας συνθέτης, ένας μουσικός και μαέστρος. Ήταν αντιστασιακός και πολιτικός», σημειώνει το περιοδικό και παραθέτει βιογραφικά στοιχεία του συνθέτη, ενώ τονίζει ότι στην Ελλάδα τα ΜΜΕ έχουν διακόψει τη ροή του προγράμματός τους και προβάλλουν ειδικά αφιερώματα.

«Συγκαταλέγεται στους μεγαλύτερους συνθέτες της Ελλάδας. Ο Μίκης Θεοδωράκης, ο οποίος με τη μουσική για τον Αλέξη Ζορμπά έγραψε κινηματογραφική ιστορία, πέθανε στα 96 του χρόνια», γράφει η εφημερίδα Die Zeit και αναφέρεται στο στάτους «ήρωα» που απολάμβανε ο Θεοδωράκης στην Ελλάδα. «Για πολλούς Έλληνες ο Μίκης Θεοδωράκης ήταν μέχρι και σήμερα η φωνή του λαού. Η μουσική του θεωρήθηκε παρηγοριά, ειδικά σε ιστορικά δύσκολες εποχές, όπως η στρατιωτική δικτατορία, αλλά και ένδειξη αντίστασης», προσθέτει η εφημερίδα.

Στην είδηση του θανάτου του έλληνα συνθέτη αναφέρθηκε και το πρώτο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD, με την επισήμανση της πολιτικής δράσης του Μίκη Θεοδωράκη, ειδικά στην προσπάθεια βελτίωσης των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

Την απώλεια του κορυφαίου έλληνα μουσικοσυνθέτη Μίκη Θεοδωράκη έχει ως πρώτη είδηση στην κορυφή της ιστοσελίδας του το Αυστριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΑ), ενώ η δημόσια Αυστριακή Ραδιοφωνία, ήδη στο δελτίο ειδήσεων της, στις 11:00 ώρα Ελλάδας, παρουσίασε αφιέρωμα στον μεγάλο εκλιπόντα, τονίζοντας τους μεγάλους αγώνες του κατά των γερμανών κατακτητών, την αντίστασή του κατά της χούντας των συνταγματαρχών, τον ρόλο του στην πολιτική, αλλά και το τεράστιο μουσικό έργο του.

Το αφιέρωμα επισημαίνει την πρωτοφανή δημοσιότητα της οποίας έχαιρε ο Μίκης Θεοδωράκης, όχι μόνον για τη μουσική του στην κινηματογραφική ταινία «Αλέξης Ζορμπάς» με τον Αντονι Κουίν, αλλά και για την απέραντη μουσική δημιουργία του, έχοντας γράψει πάνω από 1.000 τραγούδια, συμφωνική μουσική, όπερα, μουσική για το θέατρο και τον κινηματογράφο.

«Στην πατρίδα του, τον Μίκη Θεοδωράκη τιμούσαν ως εθνικό ήρωα, μετά την είδηση του θανάτου του, ραδιοφωνικοί και τηλεοπτικοί σταθμοί στην Ελλάδα διέκοψαν τα προγράμματά τους για να παίξουν τη μουσική του συνθέτη και να τον τιμήσουν», υπογραμμίζεται στο πρωτοσέλιδο τηλεγράφημα του Αυστριακού Πρακτορείου Ειδήσεων, το οποίο αναπαράγεται ήδη από μία σειρά αυστριακών Μέσων Ενημέρωσης στις ιστοσελίδες τους.

Για πολλούς Έλληνες, ο Θεοδωράκης εξακολουθεί και σήμερα να είναι η «φωνή του λαού», η μουσική του θεωρήθηκε παρηγοριά, ιδιαίτερα σε ιστορικά δύσκολους καιρούς όπως η ελληνική στρατιωτική δικτατορία από το 1967 έως το 1974, αλλά και ως ένδειξη αντίστασης, αναφέρεται στο τηλεγράφημα.

«Le Figaro»: Απεβίωσε ο συνθέτης της αξέχαστης ταινίας «Αλέξης Ζορμπάς»

«Ο έλληνας συνθέτης με το τεράστιο έργο πέθανε σήμερα σε ηλικία 96 ετών στην Αθήνα. Ηταν ένας από τους πιο σκληρούς αντιπάλους της δικτατορίας των συνταγματαρχών», γράφει η γαλλική εφημερίδα.

«Ο Μίκης Θεοδωράκης είχε γίνει διάσημος συνθέτοντας τη θρυλική μουσική για τον «Ζορμπά» (1964), μια μαγευτική μελωδία της ταινίας του Μιχάλη Κακογιάννη… Συνεργάστηκε με τους κομμουνιστές κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου. Στην αρχή της δικτατορίας των συνταγματαρχών (21 Απριλίου 1967), ο Θεοδωράκης συνελήφθη.

»Κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης που έπληξε την Ελλάδα, διαδήλωσε ενάντια στα μέτρα λιτότητας που επέβαλαν οι πιστωτές της χώρας»

«Εμπνεύστηκε από τον Ομηρο και τους έλληνες θεούς», γράφει το γαλλικό δημοσίευμα και προσθέτει: «Εκτός από το ορχηστρικό τραγούδι του «Ζορμπά», ο Θεοδωράκης έχει συνθέσει πάνω από χίλια μουσικά κομμάτια, κυρίως για την αξέχαστη σοπράνο αρμένικης καταγωγής Αρντα Μαντικιάν» (μεσόφωνο με διεθνή καριέρα κατά τη μεταπολεμική περίοδο).

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News